Türkiye'nin En Eski Ses Kaydı Arşivi Oluşturuldu

KTÜ, Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Akat, 2011'de başlattıkları proje ile Türkiye'nin en eski ses kayıtlarına ulaştıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin En Eski Ses Kaydı Arşivi Oluşturuldu

Akat, amaçlarının 4 yıldır sürdürdükleri plan kapsamında bölgenin geçmişten gelen mahalli ve kültürel malzemesini sıhhatli bir zeminde geleceğe aktarmak olduğunu anlatım ederek Türkiye'ye ilişkin dünyadaki en eski ses kayıtlarına ulaştıklarını kaydetti.

'TEK TEK CIMBIZLA ÇEKEREK BİR ARAYA GETİRDİK'

Akat, '2011 yılında başlattığımız plan kapsamında amacımız, bölgemizin geçmişten gelen mahalli kültürel malzemesini öğeleriyle günümüze taşıyarak ayrıca iyi ve sıhhatli bir zeminde geleceğe aktarmaktı. Öncelikle bu kapsamda çalışmalarımızı yerli ve yabancı bölgede hazırlanmış tüm muayeneleri tarayarak eksikleri bularak adeta tek tek cımbızla seçerek kayıtları bir araya getirerek oluşturmaya çalıştık.'

TÜRKİYE'NİN EN ESKİ ARŞİVİ

'Yurt arasında ve dışında bir aşırı kurumla işbirliği yaptık. Bunlardan en önemlisi TÜBİTAK desteği ile 9 ay boyunca Berlin program arşivindeki çalışmamızdı. Bu arşiv bizim için aşırı ciddi oldu. Dünyanın en eski ses arşivlerinden bir tanesi. Bu arşivden aldığımız dokümanlarla beraber böylece Türkiye'nin en eski ses kayıtlarına sahip olmuş olduk. KTÜ Karma Projesi, Türkiye'nin bölgede en eski arşivlerinden biridir. Arşivimizde şuanda 30 bin dolaylarında kayıt var. Türkiye'nin ilk bölgesel müzik arşivi olma niteliği taşıyor. Bununla beraber dijitalleştirilmiş bir arşiv. Bu da ülkemizin ilk dijital arşivlerinden bir tanesidir' dedi.

'ÜÇ ÜLKEYLE İŞ BİRLİĞİ YAPTIK'

Amerika, Gürcistan Tiflis ve Batum üniversiteleriyle iş birlikteliklerinin olduğunu kaydeden Akat, 'Bu kapsamda Almanya'nın haricinde İngiltere ile ABD, Gürcistan Tiflis ve Batum Üniversiteleriyle iş birlikteliklerimiz oldu. Almış olduğumuz kayıtlar beraber kullanım hakları bu şeklinde değiş tokuş bu şeklinde birtakım avantajları da bize sağladı. Arşivimizde şuanda 4 adet araştırmacı tıpkı anda kapalı ortamlı çalışabilecek düzeyde. Bu biçimde oluşturulan arşivimiz şuan itibarıyla tüm araştırmacılara ilgililerde, meraklılara hizmet verecek durumdadır' diye konuştu.

İLK KAYIT 1902 YILINA AİT

Arşivlerindeki ilk ses kaydının 1902 yılına ilişkin olduğunu dile getiren Akat, şunları söyledi: '1902 kayıtları Adana-Osmaniye dalında başlıyor. 1930'dan sonraki kayıtlar Kafkasya bölgesinin kayıtlarıdır. Yine bu çağda eski kayıtlara bakacak olursak Karadeniz ve Karadeniz'e kıyısı bulunan yerlerin kayıtlara arşivimizde mevcut. 1906 Romanya kayıtları, 1915-16 Kırım kayıtları ve ayrıca bölgemizin eski kayıtları, Karadeniz bölgesi şekilde düşünrsek yoğunlaşmış 50-60'lı zamanlarda olduğun görüyoruz. Bu da bizim açımızdan yoğun şekilde önemli. Çünkü bu yıllar, Karadeniz müziğinin bir açıdan bundan sonra yavaş yavaş değişime uğradığı ve daha aşırı popüler kültüre maruz kaldığı yıllar. Başlangıçta müziğimiz ciddi açıdan değişime başladı. Dolayısıyla bugün ki müziğimizin geçmişteki varyantlarını görmek yahut daha eski durumunu görmek ve bunları analiz etmek İlim kullanıcılarını için ciddi bir avantaj sağlıyor. Bununla beraber mübadele de göç etmiş Yunanistan dalında yerleşmiş bulunan mübadillere ilişkin kayıtlarda elimizde çokça mevcut. Bir aşırı ehil kemençecinin kayıtlarını da sahibiz.'

TÜRKİYE EN ÇOK BU İSİMLERİ KONUŞUYOR

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar