Türkiye’de en çok yatırım çeken iller arasında Mardin 3’üncü sırada yer aldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en huzurlu şehirleri arasında yer alan Mardin, yatırımcıların güvenli limanı haline geldi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’de en çok yatırım çeken iller arasında Mardin 3’üncü sırada yer aldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en huzurlu şehirleri arasında yer alan Mardin, yatırımcıların güvenli limanı haline geldi. En avantajlı teşvik bölgesinde yer almasının da sağladığı avantajlarla tarihi kentte, girişimciler yatırım yapmak için sıraya girdi. Kamu yatırımları bakımından İstanbul ve Ankara'dan sonra Türkiye'nin üçüncü şehri olan Mardin'e geçen yıl bir milyar 458 milyon lira tutarında yatırım yapıldı. Şehre yapılan yatırımlar bu yıl ise katlanarak büyüdü. Son 3 yılda Mardin'e 2 milyar 47 milyon lira yatırım yapıldı.

Hem sanayide hem turizm de önemli gelişmelerin yaşandığı Mardin, adeta yatırım merkezi haline dönüştü. Mardin'de, son 2 yıl içinde yapılan yatırımlarla şehirde sanayi hamlesi yaşanıyor. Son 3 yılda 90'a yakın fabrikanın açıldığı ilde yaklaşık 200 fabrika ise sırada bekliyor.

GAZİANTEP’TEN SONRA BÖLGEDE EN ÇOK İHRACAT YAPAN İKİNCİ İL MARDİN

Yeni teşvik sisteminde kalkınmada 6. bölge olan Mardin, en avantajlı bölge konumuna geldi. Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde kapalı fabrikaların yeniden çalışması ve yeni yatırımların yapılması ile birlikte 2011 yılında yurt dışına 866 milyon dolar ihracat yapıldı. 2012 yılında 1 milyar dolar ihracat hedefine ulaştı. 2013 yılında bu rakam 1 milyar 200 milyon dolar hedefleniyor. Mardin 20 farklı ülkeye ihracat yapıyor. Almanya'dan sonra en çok ihracatı ise Irak'a yapıyor. Bu sanayicimiz için büyük bir avantajdır İldeki yatırım potansiyelini gören iş adamları Mardin'i adeta mesken tuttu. Mardin Valiliği, Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde(OSB) yer kalmadığı için ikinci OSB için 412 dönüm yer tahsisi yaptı. OSB'ye daha önce Çin'den, İtalya’dan Kuveyt'ten, Amerika'dan, Almanya'dan, Hollanda'dan yatırım yapıldı. Son olarak Japonların ilgisini çeken Mardin'de Japon'yanın ünlü endüstriyel tekstil dikiş makineleri üreticisi markası Juki, Mardin’nin Midyat ilçesinde 5 milyon dolar tutarında yatırım yapmak için çalışmalar başlattı.

MARDİN’E 400 MİLYON DOLARLIK YATIRIM GELİYOR

Çevre ve Orman Su İşleri Bakanlığı, Mardin’e 400 milyon dolarlık 18 proje yapımı için start verildi. 18 proje kapsamında Mardin’e tarım alanında yeni yatırımlar yapılacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Mardin’de önemli yatırımlar yapacak. Projeler kapsamında DSİ’ye 1 adet depolama tesisi, 3 adet içme suyu tesisi, 8 adet dere ıslahı projesi var. Ayrıca Meteoroloji Genel Müdürlüğü Derik, Kızıltepe, Ömerli, Savur, Dargeçit ve Yeşilli olmak üzere 6 ilçede otomatik gözlem istasyonu kurulacak. Yaklaşık 400 milyon dolar tutarında olan 18 proje için temelleri atılacak.

    Mardin'in artık kabuğuna sığmadığını belirten Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, bir yandan turizmin geliştiğini bir yandan da sanayi alanında ciddi anlamda yatırım aldıklarını belirtti. Türkiye’de en çok yatırım çeken iller arasında Ankara ve İstanbul’dan sonra üçüncü şehir olan Mardin yatırım sektöründe patlama yaşandığını belirten Vali Cengiz, "Mardin’de son 3 yılda 90'a yakın fabrika açıldı. Şu anda yaklaşık 190’na yakın fabrika ise sırada bekliyor. Yoğun bir talep var. Dünyanın birçok ülkesinden yatırımcılar geliyor. Birinci OSB'yi 102 fabrika ile doldurduk. Önümüzdeki günlerde ikinci OSB'nin temelini atmak için girişimlerde bulunacağız. Bunun için 400 dönüm arazim ikinci OSB için tahsis edildi. Bölgenin kalkınmasında lokomotif görevi üstlenecek 15 milyon dolarlık bir nişasta fabrikası kuruldu. Kale Gurubu Kale-kim 5 milyon TL yatırım yaparak fabrika kurdu." dedi

    Mardin OSB'de 102 fabrikanın tam kapasite ile çalıştığını ifade eden Vali Cengiz, şöyle konuştu” OSB’de bulunan fabrikalarda 4 binin üzerinde işçi çalışıyor. Mardin, kalkınmada ve teşvikte 6. dereceye alınmasından sonra burada çok müthiş talepler var. Hem yurt içinde hem yurt dışında taleplerimiz fazla. Çin'den, İtalya’dan Kuveyt'ten, Amerika'dan, Almanya'dan, Hollanda'dan yatırım yapıldı. Özellikle tekstil alanında büyük talepler var. İnşallah şehrimizde bu projeler gerçekleştirildiğinde işsiz gençlerimiz iş sahibi olacak. Mardin’e Çin’den, İtalya’dan Kuveyt'ten, Amerika'dan, Almanya'dan, Hollanda'dan yatırım yapıldı. İller sıralamasında Mardin’in, 1 milyar 458 milyon liralık yatırımla Türkiye’de üçüncü sırada yer alıyor. Mardin artık kabuğuna sığmıyor. 2 ay önce Mardin’e gelen Çevre ve Orman Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mardin’e 400 milyon dolarlık 18 proje yapımı müjdesini verdi. 18 proje kapsamında Mardin’e tarım alanında yeni yatırımlar yapılacak. Buda hem sanayi hem turizm hem de tarımda Mardin ciddi bir potansiyeli var olduğunu kanıtladı. Çözüm süreci ile birlikte Mardin daha da yatırım çekeceğine inanıyoruz.” CİHAN

Yorumlar