'Türkiye, seçim nedeniyle toplumda oluşan gerginliği acilen aşmalı'

Kayseri Baro Başkanı Avukat Fevzi Konaç, Türkiye’de seçim nedeniyle toplumda oluşan gerginliğin acilen aşılması gerektiğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
'Türkiye, seçim nedeniyle toplumda oluşan gerginliği acilen aşmalı'

Kayseri Baro Başkanı Avukat Fevzi Konaç, Türkiye’de seçim nedeniyle toplumda oluşan gerginliğin acilen aşılması gerektiğini vurguladı.

Avukat Fevzi Konaç, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, tüm meslektaşlarının Avukatlar Gününü kutlayarak, şu ifadelere yer verdi; “Avukatlar Günü bu yıl çok tartışmalı ve çetin geçen bir seçimin sonrasına denk geldi. Ülkemiz böyle önemli bir seçim sürecinden geçmişken, demokrasinin-hukuk devletinin-adil yargılamanın-insan haklarının-özgürlüklerin tartışma konusu olmaktan çıktığı bir ülke olma adına gelişmelerin yaşandığı, sıkıntıların asgari düzeye indirildiği günleri görmeyi temenni ediyorum. Savunma mesleğinin temsilcisi avukatlarımız ve Barolarımız adına her zaman Hukuk Devletinin sağlanması adına verilecek mücadelenin yanında olacağımızı, Kayseri Barosuna kayıtlı 1074 avukatla birlikte ifade etmenin mutluluğu içindeyim. Yerel seçimlerin sıcak bir şekilde gündemi meşgul ettiği günleri yaşıyoruz. Demokrasinin vazgeçilmez en önemli unsuru olan sandık ve seçimleri geride bıraktık. Öncelikle sandığa yansıyan ve millet iradesinin tecellisi olan sonuçların, milletimize, siyasi partilerimize ve seçilen tüm Belediye Başkanlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Seçimlerin doğasında bulunan tartışmaların ve çekişmelerin bir kenara bırakılarak, hizmet rozetinin takılmasının, milletimizin acil beklentisi olduğunu hatırlatmayı bir borç biliyoruz.”

VATAN HAİNLİĞİNE EŞ DEĞER DİNLEMELERDEN HESAP SORULMALIDIR

Avukat Konaç, Suriye ile ilgili düşen ses kayıtları konusunda da değerlendirmede bulunarak, “Seçim öncesi ülkemiz siyasi tarihinde ne yazık ki bir daha olmasını asla kabul edemeyeceğimiz can sıkıcı, devletimizin ulusal çıkarlarının zedelenmesine sebep olan acı hadiseler yaşanmıştır. Tarafı olalım veya karşı olalım fark etmeden, açıkça belirtmemiz gerekir ki; Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti aleyhine ortaya sürülen kasetler, ülkemizin birliğine yönelik iğrenç bir tehdit olduğu gibi, içeriğinin hukuki olarak incelenmesi de zaruridir. Dinleme ve paylaşım faillerinin bulunup cezalandırılması da en büyük arzumuzdur. Başbakanımıza ve iktidara yönelik saldırılar; memleketimizin geleceğine yönelik hain saldırılar olarak tarihe geçmiştir. Saldırıların kabul edilmesi asla mümkün değildir. Ancak bir o kadar da dikkat edilmesi ve kaçınılması gereken konu; failler tam olarak tespit edilmeden bir kısım ön yargılarla hareket edilerek haksızlık yapılmasına sebep olacak tavırlardır. Tüm bunlara sebep olan kanunsuz dinlemelere karşı, yeterince tedbir alınmadığının ortaya çıkması bir tarafa, bu konuda zaaf gösteren devlet organizasyonu da acilen gözden geçirilmelidir. Dinlemelerin ne kadar ahlaksız bir şekilde kamuoyuna ulaştığı malumdur. Bunların failleri mutlaka tespit edilerek hesap sorulmalıdır” ifadelerine yer verdi.

HSYK KANUN DEĞİŞİKLİĞİ, YARGININ YÜRÜTMENİN EMRİNE GİRDİĞİ ve BAĞIMSIZLIĞINI KAYBETTİĞİ ALGISINI PEKİŞTİRMİŞTİR

HSYK’nın durumu ile ilgili de değerlendirme yapan Baro Başkanı Konaç, Anayasa değişikliği ile bağımsız yargı adına atılan en önemli adımın, ne yazık ki geri adım atılarak, oluşan umut yerini hayal kırıklığına bıraktığını belirterek, şunları dile getirdi; “Yaşanan olaylarda mevzuat dışına çıkan yargı mensuplarından hesap sormak varken, bunun yerine önemli bir kısım kazanımlardan vazgeçilmesi büyük bir hata olmuştur. Özellikle son HSYK kanun değişikliği ile yapılan görevden alma ve atamalar, niyet ne olursa olsun, toplumda yargıya müdahale olarak algılanmış ve büyük bir toplum kesiminde yolsuzlukların üstünün kapatılması adına bir yargı kıyımı olarak kabul edilmiştir. Konu ne olursa olsun, Yargı içinde kusurlu olanlar varsa mutlaka hesaba çekilmeli ve hak ettikleri cezaları görmelidir. Ama alınan kararlar sonucu yapılan tasarruflar yargıya müdahale kanaatini doğurmuştur. Bunun mutlaka telafi edilmesi ve kamuoyunun aydınlatılması gerekmektedir.”

AVUKATLIK MESLEĞİ BİTİRİLİYOR

Kayseri Baro Başkanı Avukat Fevzi Konaç, açıklamasında avukatlık mesleğinin bitirildiğini belirterek, “Mesleğimizin zarar görmesinin hukukun zarar görmesi, ülkemizin zarar görmesi anlamına geldiğinin anlaşılması artık imkansız görünüyor. Savunmaya, avukata gereken değer verilmediği müddetçe, avukatlar her geçen gün daha da itibarsızlaştırıldığı takdirde, hiçbir çözümün yeterli olamayacağı aşikardır. Savunma, adalet mekanizması içerisinde kendisine layık olan yeri bulduğu müddetçe adaletin tecelli etmesi mümkün olabilecektir. İşin doğrusu; Barolar olarak bunları ifade ettiğimizde halen ve ısrarla kendi menfaatlerimizin peşindeymişiz gibi algılanmaktan bizler artık yorulduk. Lütfen hukuk adına, ülkemiz adına barolara kulak verin. Mesleğimiz artık icra edilemez hale gelmiştir. Açılan hukuk fakülteleri ve öğrenci sayılarındaki artışların nelere gebe olduğunu artık lütfen görün ve anlayın. Baroları oyalamamanızı ve artık çözüm üretmenizi umutla bekliyoruz. Bu kapsamda yeni Avukatlık Kanunu konusunda son zamanlarda ortaya konulan çaba ve iradenin bir an önce netice vermesi, diğer konularda da ortaya aynı şekilde irade konulmasını temenni ediyoruz” dedi. CİHAN

Yorumlar