Türkiye'nin milli silahlarına Suudi Arabistan talip

Türkiye'nin yerli üretimi insansız hava araçları ANKA'lara Suudi Arabistan'ın talip olduğu ileri sürüldü

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin milli silahlarına Suudi Arabistan talip

Sonhaberler | Haber Merkezi 

ABD ve Avrupalı devletlerin uyguladığı üstü örtülü silah ambargosunun Türkiye'ye sağladığı faydalar yeni yeni kendini göstermeye başladı. Ambargolar nedeniyle kendi savunma sanayisini geliştirmeye başlayan Türkiye bu alanda gelişmekte olan ülkelerin gözdesi haline gelmeye başladı. Birçok ülke, Türkiye tarafından üretilen yerli ve milli silahların alıcısı olmak istiyor. 

Suudi Arabistan’ın Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen 6 Anka insansız hava uçağı ile 2 yer kontrol istasyonu almaya hazırlandığı ileri sürüldü. Defence News sitesinin aktardığına göre TUSAŞ‘ta görevli Görkem Bilgi satış konusunda Suudi Arabistan ile bir süredir görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Euronews haber sitesinin aktardığına göre Bilgi, Suudilerin özellile keşif özelliğine ilişkin bazı talepleri olduğu ve bu talepler üzerinde görüşmelerin halen sürdüğünü söyledi. Ayrıca anlaşma kapsamında Suudi Arabistan’a teknoloji transferinin de ele alındığı belirtildi.

Bir başka kaynağa göre ise son dönemlerde petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Suudiler ANKA satışı için indirim talep etti. TUSAŞ‘ın ilk yerli drone’u olan ANKA halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri’nce kullanılıyor. 2018’de 10 yeni ANKA’nın TSK’nın kullanımına verilmesi bekleniyor.

TÜRK SAVUNMA SANAYİ GÖZDE OLMAYA BAŞLADI

Öte yandan Uzmanlar Türk savunma sanayisinin Güney Asya ve Pasifik ülkelerinin gözdesi haline geldiğini belirtiyor. Türkiye'nin son dönemde savunma sanayini yerlileştirilmesi temelinde başlattığı hareket sonuç vermeye başladı. Geçen ay D-8 zirvesi için İstanbul'a gelen Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, TUSAŞ tarafından geliştirilen T-129 ATAK helikopteri ile uçtu. Helikopterleri çok beğenen ve kendisi de pilot olan Başbakan Abbasi helikopterlerin alınması için talimat verdi.

Geçen hafta Tayland'ta konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, görüşmelerin devam ettiğini ve Pakistan 30 helikopter alma kararını verdiğini söyledi. İşlemlerin sürdüğünü belirten Kotil, "Bir terslik olmazsa önümüzdeki günlerde son şeklini imzalarız diye düşünüyorum" dedi.

EN BÜYÜK SATIŞ OLACAK

Pakistan artık eskiyen 30 tane Bell AH1 Cobra helikopterinin yerine T-129 Atak helikopteri almayı düşünüyor. Yaklaşık 1.5 milyar dolarlık bu alım gerçekleşirse bu Türk savunma sanayiinin şimdiye kadar yaptığı en büyük satış olacak. Güvenlik analisti Metin Gürcan'ın Al Monitor'deki değerlendirmesine göre TUSAŞ, Pakistan Havacılık Kompleksi'ne (PAC) teknoloji transferi ve ortak üretim için olanak tanıyacak. Pakistan ayrıca yine TUSAŞ'ın ürettiğieğitim uçağı Hürkuş ve ANKA İHA ile de ilgileniyor.

Eski bir bordo bereli subay olan Gürcan, Türkiye'nin terörle mücadeledeki deneyimini ülkelerinde düşük yoğunluklu çatışmalar yaşayan Tayland, Pakistan, Filipinler,Endonezya ve Malezya'nın önemsediğini vurguluyor.

Gürcan, Türkiye'nin yerli olarak ürettiği silah ve sistemlerin terörle mücadele ve karşı istihbarat operasyonlarında en çok ihtiyaç duyulan donanımlar olduğunu belirtiyor. Bu ülkeler özellikle yol kenarlarına koyulan bombalara karşı kullanılan robot ve sinyal kesici jammerlar, silahlı ve silahsız İHA'lar, sınır gözetim sistemleri, zırhlı taktik araçlar ve personel taşıyıcılar ile ilgileniyor.

ATAK, MİLGEM HÜRKUŞ...

Metin Gürcan, Türkiye'nin Güney Asya pazarının sadece Pakistan ile sınırlı olmadığını Tayland, Malezya, Endonezya, Filipinler ve Vietnam'ın da ilgi duyduğunu belirtiyor. 6-9 Kasım arasında Bangkok Savunma ve Güvenlik Fuarı'na gelen bu ülkelerin temsilcileri Türkiye'de üretilen T-129 Atak helikopterleri, MİLGEM Sınıfı korvet savaş gemileri, silahlı ve silahsız uçaklar, Hürkuş eğitim uçakları ve zırhlı araçlar ile silah sistemleri, roketler, füzeler, sınır güvenlik çözümleri, gece ve termal gözlem sistemleri, radarlar, akıllı cephane ve Türk üretimi askeri donanımla oldukça yakından ilgilendi.

HER ŞEY NATO STANDARTLARINDA

Afrika ülkelerine de zırhlı tekerlekli taktik araç, mini İHA ihraç eden Türk şirketleri şimdiye kadar Güney Asya ve Pasifik'in hakimi olan Güney Kore ve İsrail'in önüne geçebilir. Türkiye'nin teknoloji transferi ile ortak üretime açık ve istekli tavrı, üretilen silah ve sistemlerin NATO standartlarına uygun olması daha çok tercih edilmesini sağlıyor.

Yorumlar