Türkiye Kırım'ın Rusya'ya katılmasını kabul etmiyor

Türkiye Kırım'ın Rusya'ya katılmasını kabul etmiyor , cumhurbaşkanı , recep tayyip erodğan , karabağ sorunu

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Kırım'ın Rusya'ya katılmasını kabul etmiyor

 
Türkiye Kırım'ın Rusya'ya katılmasını kabul etmiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konu ile ilgili sert açıklamalarda bulundu.

Türkiye hiçbir zaman Kırım'ın Rusya'ya birleştirilmesini kabul etmeyecektir.

ANS PRESS’in haberine göre, Erdoğan’ın bu sözleri Dünya Kırım Tatarları Kongresinin katılımcılarına ünvanlandı. Bu konu hakkında Kırım-Tatar Meclisi'nin basın hizmeti yayınlandı. Dünya Kırım Tatarları Kongresi 1-2 Ağustos'ta Ankara'da yapıldı.

Erdoğan, tarih boyunca Kırım Tatarları sürgün ve baskılara uğradı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine göre, başarılı olmak için birlik beraberlik korunmalıdır, bu nedenle Türkiye Kırım'ın Rusya'ya birleştirilmesini tanımıyor ve hiçbir zaman tanımayacak.

16 mart 2014 yılında Kırım'da özerkliğin durumu konusunda referandum düzenlendi. Erdoğan, referandum katılımcılarının %96’sı Kırım'ın Rusya'ya birleşmesinden yanadır. Daha sonra 21 Mart 2014’te de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kırım'ın ve Sevostopolun Rusya'nın terkibine katılması konusunda anlaşmanın onaylama hakkında kanunu imzaladı.

Böylece, Rusya 1984 yılında BM tarafından kabul edilmiş Helsinki Şartı taleplerini bölünürler. Şartlarına göre, özerk kurumun devletin terkibinden çıkması için sadece özerk kurumun değil, tüm devletin topraklarında referandum yapılmalıdır.

Ayrıca, her zaman Helsinki şartını esas tuttuğunu iddia eden Batılı devletler de Rusya ile birlikte Karabağ sorununun çözümü sırasında bu kuralı bozmak istiyorlardı. Madrid ilkeleri temelinde önerilen seçenekte Dağlık Karabağ etrafındaki 5 bölgenin iade edilmesinden sonra eski özerk bölge topraklarında referandum geçirmeyi ve Azerbaycan'ın sonuçları tanımasını istiyorlardı.

Bu, Dağlık Karabağ'ın ve Laçının tek kaybedilmesi demektir. Bu yüzden de Azerbaycan referandum meselesi ile kabul etmiyor. Türkiye'nin Kırım'ın ilhakını tanımamasının diğer nedeni de onun tam Karabağ sorunu için emsal gibi altını ile yarattığı endişeyle bağlıdır.

Yorumlar