Türkiye Ergen Profili raporu açıklandı: Gençler en çok okulu konuşuyor

Gençler, boş vakitlerini en çok okuldan ya da mahalleden arkadaşlarıyla geçiriyor, aile içinde ise en çok vakit geçirilen kişin anne. Ergenlerin yüzde 30’u, boş vakitlerini en çok anneleriyle, yüzde 28’i okul arkadaşlarıyla, yüzde 17’si...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Ergen Profili raporu açıklandı: Gençler en çok okulu konuşuyor

Gençler, boş vakitlerini en çok okuldan ya da mahalleden arkadaşlarıyla geçiriyor, aile içinde ise en çok vakit geçirilen kişin anne. Ergenlerin yüzde 30’u, boş vakitlerini en çok anneleriyle, yüzde 28’i okul arkadaşlarıyla, yüzde 17’si ise mahalle arkadaşlarıyla geçiriyor. Boş vakitlerini babalarıyla geçiren ergenlerin oranı çok düşük olduğu ortaya çıktı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın katılımıyla '2013 Türkiye Ergen Profili' araştırma raporu açıklandı. Aile Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor, Sheraton Otel’de kamuoyu ile paylaşıldı.

Raporun ergenlerle ilgili verilerin önümüzdeki yıllarda gençlikle ilgili sosyal politikalara kaynaklık etmesi amacıyla önemli olduğunu söyleyen Bakan İslam, çalışma sürecinde, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nden seçilen 35 bin hane ziyaret edildiğini, toplam 8 ilde 12-18 yaş arasında 6 bin 747 genç ile görüşüldüğü, uzman ve akademisyenlerin katkısıyla sonuç raporunun Türkçe, Arapça, İngilizce olmak üzere 3 dilde yayınladıklarını belirtti. Bakan İslam’ın konuşmasının ardından araştırma raporunda ortaya çıkan sonuçlar ise şöyle sıralandı:

GENÇLERİN ARALARINDA EN ÇOK KONUŞTUĞU KONU OKUL

Gençlerin yarıdan fazlasının, her iki cinsiyetten arkadaşı olduğu ortaya çıktı. Arkadaşlarının hepsi kız olanlar yüzde 9, hepsi erkek olanlar ise yüzde 7 olarak belirlendi. Katılımcıların yarıdan çoğunun 1 ile 3 arasında samimi arkadaşı olduğu belirtilen raporda, üçte birinin samimi arkadaş sayısı ise 4-6 arasında değişiyor. Genel olarak bakıldığında gençlerin aralarında okul ve okulla ilgili olarak lise/üniversite sınavlarıyla konuştuğu görüldü. Gençlerin ikinci sırada konuştuğu şeyler ise kız-erkek arkadaşları ve giyim-kuşam geliyor.

AİLEDE EN ÇOK ÇATIŞILAN KİŞİ ANNE

Gençlerin aile içinde en iyi ilişkiyi anneyle kurduğu belirtilen araştırmada, sırasıyla baba ve büyük kardeşler (abla-ağabey) geliyor. 12-15 yaş grubunun aile içi ilişkileri 16-18 yaş grubundan iyi olduğu belirtildi. Aile içinde en çok çatışılan kişinin de gene anne olduğu dikkat çekilen araştırmada, katılımcıların yüzde 11’i aile içinde en çok çatıştıkları kişi olarak annelerini belirttiler. Onu yüzde 10’la küçük erkek kardeş izlerken, katılımcıların yüzde 49’u aile içinde hiç kimseyle çatışma/tartışma yaşamadığını dile getirdiler. Başlıca iki tartışma konusunun, televizyon izleme ve bilgisayarda vakit geçirme en büyük sıklıkla kardeşler arasında ortaya çıktığı görüldü. Ders çalışma konusunda esas olarak anne ve babayla çatışma yaşandığı belirtilen raporda, ev dışı konularda gençler en sık babayla karşı karşıya geliyor. Dışarı çıkma, arkadaş seçimi, eve geç gelme ve parasal konularda ergenlerin en sık tartıştıkları aile üyesi babalar olduğu belirtildi. Bir sorun olduğunda en çok destek alınan kişilerin başında açık farkla anne geldiği ifade edilen raporda, katılımcıların yüzde 62’si annelerini, en çok destek aldıkları kişi olarak belirtirken, anneyi yüzde 15’le baba izledi.

GENÇLERİN YARISI GAZETE OKUMUYOR

Aynı araştırmada, ergenlerin yarıdan fazlası günde ortalama 1-2 saat televizyon izlediği ortaya çıktı. Günde ortalama 3-4 saat televizyon izleyenlerin yüzde 34 olduğu belirtilen raporda, yüzde 3’lük bir kesimin hiç televizyon izlemediği belirtildi. En çok izlenen televizyon programlarının yerli diziler olarak belirtilen raporda, onu müzik programları ve Türk filmleri izledi. Haberlerin izlenme oranı yüzde 6 olarak belirtilen raporda, gençlerin yüzde 47’sinin gazete okumadığını ve gazetelerin en çok okunan bölümleri spor haberleri ve magazin haberleri olduğu ifade edildi. Ergenlerin yüzde 44’ünün “Türkçe Pop” türünde şarkıları dinlediği görülen raporda, “Yabancı Pop” türünün belirtilme sıklığı yüzde 21, “Rap” türünün belirtilme sıklığı yüzde 10’ olarak açıklandı. Her türlü müziği dinlediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 34 olarak belirtildi.

CİHAN

Yorumlar