'Türkiye AB yolunu seçerse Türkler diğer göçmen gruplarla eşitlenir'

IG Metal sendikasını ziyaret eden Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider (SPD) vasıflı çok sayıda göçmenin diplomalarını tanıtamadığı için geçici mesleklerle geçimlerini sağlamak zorunda kaldıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Türkiye AB yolunu seçerse Türkler diğer göçmen gruplarla eşitlenir'

IG Metal sendikasını ziyaret eden Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider (SPD) vasıflı çok sayıda göçmenin diplomalarını tanıtamadığı için geçici mesleklerle geçimlerini sağlamak zorunda kaldıklarını söyledi. Schneider, “KRV eyaletinde yaşayan yaklaşık 80 bin göçmenin diploması tanınmıyor. Almanya genelinde bu rakam 300 bini buluyor.” dedi.

Bakan yurt dışından kalifiye eleman getirmenin sakıncasını ise, “Elemanı söküp aldığınız memlekete zarar veriyorsunuz ve burada oluşacak problemleri de ileriki yıllarda yine biz kapatmak zorunda kalacağız. Bunun bize maliyeti ağır olacak. Bunun yerine ülkemizde heba olan potansiyelleri kullanmalıyız.” sözleriyle açıkladı.

Türkiye’nin AB üyesi olmamasının Türkler için handikap olduğuna da değinen Schneider, “Bulgaristan veya Romanya vatandaşları Avrupa Birliği vatandaşı oldukları için Almanya’da iş başvurularında dahi tercih ediliyor. Oysa Türk vatandaşlarının ülkelerinde edindikleri eğitim kalitesi çok daha yüksek. Bu sebeple Türkiye’nin mutlak surette Avrupa Birliği'ne üye olması lazım.” şeklinde konuştu. Türkiye'nin son yıllarda AB’ye sırt çevirdiğini savunan ve yaşanan skandal olaylara değinen Schneider, “Türkiye Avrupa Birliği’ne girme yolunu iyice zorlaştırdı. Türkiye Başbakanı Almanya’ya gelerek daha önce türüne rastlanmamış bir biçimde burada yaşayanlara ‘Ben sizin başbakanınızım’ diyerek sesleniyor. Bunu bir Romanya başbakanı yapmazdı. Bunu yaparken ne düşündüğünü bilmiyorum, ama kusura bakmasın, Hannelore Kraft bu eyalette yaşayan Türklerin de başbakanıdır.” dedi.

Guntram Schneider, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olduğu takdirde Türk vatandaşlarının Almanya’daki durumlarının diğer göçmenlerle eşitleneceğini ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’nın Türkiye’yi AB’ye doğru yönlendirmesi ile vatandaşlarına asıl iyiliği yapmış olacağını sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar