'Türk toplumunda iş güvenliği kültürü yok'

İşadamları, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin(ANSİAD) 2014 yılı 10. Olağan toplantısında iş sağlığı ve güvenliğine dikkat çekti. Soma'da 301 kişinin hayatını kaybettiği kazayı hatırlatan işverenler, maden ocağında vefat...

Google Haberlere Abone ol
'Türk toplumunda iş güvenliği kültürü yok'

İşadamları, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin(ANSİAD) 2014 yılı 10. Olağan toplantısında iş sağlığı ve güvenliğine dikkat çekti. Soma'da 301 kişinin hayatını kaybettiği kazayı hatırlatan işverenler, maden ocağında vefat edenlerin şehit ilan edilmesiyle problemlerin çözülemeyeceğini vurguladı.

Programda konuşma yapan Mühendislik ve İş Güvenliği Hizmetleri Direktörü A.Kürşat Durmuş, “Soma'da iş kazası sonucu ölen insanların acısı, şehit ilan edilince sona mı erer?” diye sordu. Şirketlerin kurumsallaşamaması ve işini iyi yapamamasının çeşitli sebepleri olduğuna dikkat çeken Durmuş, “Soma olayı bir iş kazası. İşçiler öldü. İş yapıyorsanız risk var. Ancak bu olay toplumsal bir faciaya döndü. Acıyı ölenleri şehit ilan ederek geçiştirmek mümkün mü? Her iş kazasında öleni şehit ilan etmek mümkün mü? Bu adaletsizlik, haksızlık.” diye konuştu. Toplumda kurumsal güvenlik kültürü olmadığına işaret eden Durmuş, hatta birçok işyerinde buna gerek bile görülmediğini dile getirdi.

İnsanların konuşurken, iş hayatı ve özel hayattan söz ettiklerini hatırlatan AGT A.Ş. CEO'su ve ANSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Semih Söylemez de, “Aslında insanların tek bir hayatı var. İş güvenliği derken aslında hayat güvenliği ve güvencesinden bahsediyoruz.” dedi. Yeni bir yatırım yaparken, 'iş güvenliğine ayıracak param yok' deme lüksüne hiç bir işadamının sahip olmadığını dile getiren Söylemez, “Biz operatörün sertifikası yoksa bir vinci fabrika kapısından içeri sokmuyoruz. Çünkü biz işveren olarak iş kazalarının olmaması için her türlü tedbiri almak zorundayız. Hayatı tesadüflere bırakamayız.” dedi. Bir gazetede okuduğu haberi anımsatan ve bir işçinin evinde anahtar unuttuğu için balkondan girerken 3. kattan düşüp öldüğünü hatırlatan Söylemez, “İş güvenliği eğitimi almış insan, evinin balkonundan içeriye girmeye kalkışmaz.” dedi. Söylemez, Avrupa'da mahkemelerin bu konularda yetersiz eğitim veren kurumları cezalandırdığını dile getirdi.

Programda AGT A.Ş.'deki Yeni Ağır Sanayi Yatırımı ve İş Güvenliği Uygulamalarını anlatan AGT A.Ş. Teknik Operasyonlar Direktörü Faruk Şişçi de, "16 ayda bir yandan iş güvenliği eğitimi verirken, diğer yandan iş güvenliği ile ilgili tedbirler aldık. Bu iş için 3 milyon saat harcamışsak, bunun yüzde 3'ünü iş güvenliği için harcamışızdır.” dedi.

Gecenin sorunda ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu ile Başkan Yardımcıları Abdullah Erdoğan ve Sadi Kan konuşmacılara gecenin anısına birer plaket sundu.

CİHAN

Yorumlar