Türk toplumu, yeni neslin yaşadığı Türkçe erozyonuna el koyuyor

Almanya’nın en etkili Türk sivil toplum kuruluşları, yeni neslin ana dili Türkçeden hızla uzaklaşması karşısında oluşturdukları Anadil Türkçe Koordinasyon Kurulu için iç tüzük imzalama aşamasına geldi.

Google Haberlere Abone ol
Türk toplumu, yeni neslin yaşadığı Türkçe erozyonuna el koyuyor

Almanya’nın en etkili Türk sivil toplum kuruluşları, yeni neslin ana dili Türkçeden hızla uzaklaşması karşısında oluşturdukları Anadil Türkçe Koordinasyon Kurulu için iç tüzük imzalama aşamasına geldi. STK’lar 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde düzenleyecekleri bir törenle iç tüzüğü imzalayacak.

Avrupa’da yaşayan Türk çocuk ve gençleri artık üçüncü ve dördüncü nesli oluşturuyor. Bu iki neslin en büyük problemlerinin başında ise Türkçe erozyonu geliyor. Öyle ki çocuk ve gençlerin önemli bir kısmı hiç Türkçe konuşamazken, çoğunluğu her derdini Türkçe ifade edemiyor.

Bu problemin önüne geçmek için bir araya gelerek Anadil Türkçe Koordinasyon Kurulu’nu (TAG) kuran Almanya’nın önde gelen Türk sivil toplum kuruluşları şubat ayında iç tüzüğe imza koyacak. İç tüzük 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde törenle imzalanacak. Törene diğer STK’lar da davet edilecek.

"TAG TAM İHTİYACIMIZ OLAN BİR OLUŞUM"

TAG İdare Kurulu üyeleri,imza töreni öncesi Türkiye’nin Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin’i ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi verdi. TAG İdare Kurulu Üyesi Rafet Öztürk’ten (DİTİB) çalışmalarla ilgili dosyayı alan Başkonsolos Engin, STK’ların anadil için TAG’da buluşmasının önemine vurgu yaptı.

Başkonsolos, “Anadil Türkçe konusu, bizim de, Türkiye’nin de en çok önem verdiği bir konu. Farklı STK’ların bir araya gelmesiyle oluşturduğunuz TAG, tam da bizim ihtiyacımız olan bir platformdur. Almanya, böyle büyük bir tabana dayanan bir oluşumun taleplerine mutlaka cevap verecektir.” dedi.

EĞİTİMDE BAŞARININ YOLU ANADİLDEN GEÇİYOR

Almanya’daki gençler açısından iki konuya çok önem verdiğini vurgulayan Başkonsolos, bunlardan birincinin gençlerin Almanya siyasetine ilgi duymaları, ikincisinin ise eğitim konusu olduğunu söyledi. Eğitimde başarılı olmak için en önemli faktörün ana dil olduğunu ifade eden Engin şöyle konuştu: “İyi bir eğitim için anadili iyi bilmek gerekiyor. Gençlerimizin kendini boşlukta hissetmesi, özgüven eksikliğinin temel sebebi kendi anadiliyle bağının kesilmiş olmasıdır. Anadilini iyi konuşamayınca Alman toplumuyla aynı bağı kuramıyor.”

Türk toplumunu bu konuda bilgilendirmenin çok önemli olduğuna, ancak bilgilendirmenin de tek başına yeterli olmayacağına dikkat çeken Başkonsolos, Türkçenin sınıf geçmeyi etkileyen ders statüsüne alınması için çalışılması gerektiğini vurguladı. Başkonsolos TAG’ı seve seve destekleyeceğini söyledi.

DİĞER STK’LARI BİR KEZ DAHA DAVET EDECEĞİZ

Anadil Türkçe Koordinasyon Kurulu (TAG), yüzlerce derneği olan STK’lardan DİTİB, IGMG, İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ), Almanya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTED), Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB), UETD ve bünyesinde Zaman Almanya, Samanyolu Avrupa ve Ebru Avrupa’yı barındıran World Media Group tarafından kuruldu.

TAG İdare Kurulı Üyesi Rafet Öztürk, anadil Türkçe için her kesimi bir araya getirmeye çalıştıklarını ve başarılı bir birliktelik oluşturduklarını söyledi. 21 Şubat’taki tüzük imzasına diğer STK’ları da bir kez daha davet edeceklerini haber veren Öztürk, “TAG her kesimin desteğini alan bir platform.” dedi.

TAG İdare Kurulu’ndan Ramazan Başlık (IGMG) ise anadil konusunda STK’lar olarak ayrı ayrı çalışmaların birlikte çalışma kadar etkili olamadığına dikkat çekti. Diğer üye Ercan Gürer de (FÖTEV) birçok güzel görüşmeler, güzel sözler edildiğini, ancak artık somut sonuçlar alma zamanı olduğunu dile getirdi. CİHAN

Yorumlar