Türk Tabipler Birliği Başkanı Aktan: Sağlıkta birinci sıkıntı şiddet

Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. A.Özdemir Aktan, sağlığın bir insan hakkı olarak görülmesi gerektiğini belirterek, "Sağlığı oya döndürmek amacıyla kullanılan söylemler, maalesef karşımıza şiddet olarak dönüyor.

Google Haberlere Abone ol
Türk Tabipler Birliği Başkanı Aktan: Sağlıkta birinci sıkıntı şiddet

Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. A.Özdemir Aktan, sağlığın bir insan hakkı olarak görülmesi gerektiğini belirterek, "Sağlığı oya döndürmek amacıyla kullanılan söylemler, maalesef karşımıza şiddet olarak dönüyor." dedi. Balıkesir Tabip Odası tarafından, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Karesi AVM toplantı salonunda bir panel düzenlendi. Burada konuşan Aktan, TTB ve halkın yerel yönetimlerden beklentilerini anlattı: "Herkes için nitelikli, ulaşılabilir bir sağlık, tartışmasız haktır. Tüm siyasi partilerin bunun için mücadele etmesi lazım. Herkesin sağlığının korunması çok önemlidir. Türkiye'de sağlık konusundaki sıkıntıların başında, sağlık alanındaki hizmetlerin mükemmel olduğunu anlatan politikacılar gelir."

Sağlıkta alanında yaşanan sıkıntıların art arda koyulması halinde birinci sırada şiddetin geldiğini söyleyen Prof. Dr. Aktan, "Maalesef sağlık çalışanlarının bir numaralı sıkıntısı şiddettir. Hastalardan, hasta yakınlarından ve bir anlamda politikacılardan gördüğü şiddettir. Meclis'te Şiddeti Araştırma Komisyonu kuruldu ve bir rapor hazırladı. Bu rapor, sağlık çalışanları tarafından çok olumlu karşılandı. Raporda, Türkiye'de sağlıkta şiddetin olduğu ve giderek tırmandığı belirtildi." şeklinde konuştu. Toplumda hâlâ kadın ve çocuğa karşı şiddetin çok fazla olduğuna dikkat çekerek, "Ancak sağlıkta yaşanan şiddet, bunların oranlarının çok üstünde. Bunların içinde politikacıların söylemleri de var, çünkü politikacılar, her şeyi 'en iyi, çok iyi' gösterme tarafında oluyorlar. Maalesef hastalarımız, hastanelere geldiğinde politikacıların anlattığı ortamı net olarak görmedikleri zaman bunun suçlusu olarak hekimleri, hemşireleri, teknisyenleri ve sağlık çalışanlarını görüyor." ifadelerini kullandı. Sağlığı oya döndürmek amacıyla kullanılan söylemlerin şiddet olarak döndüğünü de savunan Türk Tabipler Birliği Başkanı, "Bugün Türkiye'de hepimiz, yılda 8,5 kez doktora gidiyoruz. Bu rakam, Avrupa ortalamasının çok üstünde. Avrupa ortalaması 6'nın daha altında. Üstelik Avrupa'ya kıyasla bizim toplumumuzun genç bir nüfus olduğunu düşünürsek bu inanılmaz bir rakam. Hastalarımız hastaneye çok gidiyorlar." dedi. CİHAN

Yorumlar