Türk Hastaya Avrupa'da İlk Kez 'Durmuş Kalp' Nakli Yapıldı

İngiltere'de ilk kez bir hastaya 'durmuş bir kalp' nakli yapıldı. Hastanın Hüseyin Ulucar adlı bir Türk olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Türk Hastaya Avrupa'da İlk Kez 'Durmuş Kalp' Nakli Yapıldı

İngiltere'de ilk defa bir hastaya 'durmuş bir kalp' nakli operasyonu gerçekleştirildi. Durmuş kalbin takıldığı hastanın Hüseyin Ulucar isimli bir Türk bulunduğu açıklandı.

İLK KEZ BÖYLE BİR NAKİL YAPILDI

Bir İngiliz kanalının haberine göre, İngiltere'nin Cambridgeshire bölgesinde, yürek ve damar cerrahisinde önde gelen hastaneler içinde sayılan Papworth Hastanesi, Avrupa'da ilk defa durmuş bir kalbi nakletti. Şimdiye kadar yalnızca beyin ölümü gerçekleşen lakin kalbi atmaya süren hastalardan tahsil edilen kalple yapılan taşıma işlemi, İngiltere'de ilk defa tüm hayat fonksiyonları durmuş bir donörden gelen kalple, Hüseyin Ulucar isimli 60 yaşındaki Türk hastaya yapıldı.

'AMELİYATTAN SONRA KENDİMİ ÇOK GÜÇLÜ HİSSEDİYORUM'

Londra'da yaşayan Hüseyin Ulucan 2008 yılında geçirdiği yürek krizinin arkasından yürek yetmezliği çekmekteydi. Birkaç ay evvela gerçekleştirilen taşıma ameliyatı sonrasında sağlığına kavuşan Ulucan, 'Ameliyattan evvela yürümekte dahi fazla fazla zorlanıyordum. Nefesim basitçe kesiliyordu. Fakat ameliyattan sonra kendimi fazla fazla zinde hissediyorum. Hastanede hiç bir problem yaşamadan rahatlıkla yürüyüş yapabiliyorum.' dedi.

YENİ YÖNTEM ZAMAN KAZANDIRIYOR

Yeni kullanılan yönteme göre, ölümü gerçekleşen donördeki yürek durduktan beş dakika sonra yine çalıştırılarak, gövde ısısındaki kan ve besin takviyesiyle öteki hayati organların da çalışması sağlanabiliyor. Ayrıca bu yöntemle kısıtlı sürede yapılması gereken yürek naklinin, vakitten kazandırdığı belirtiliyor.

NAKİL SAYISINI ARTTIRACAK

Naklin ameliyattan evvela 3 saat boyunca bir yürek cihazında çalıştırılan kalple yapıldığını belirten uzmanlar, yeni yöntemin taşıma bekleyen oldukça çok yürek hastası için ümit ışığı olması ve yürek nakli sayısını en az dörtte bir oranında artırması bekleniyor. Dünyada durmuş kalple ilk taşıma geçen sene Avustralya'da gerçekleştirilmişti.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar