Türk Eğitim Sen: Eğitim kararnamesi pimi çekilmiş bomba

Türk Eğitim Sen Yozgat Şube Başkanı Seyfi Bayrak, Hükümetin TBMM’ye sevk ettiği ve kamuoyunda 'MEB Yasa Tasarısı' diye bilinen, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı 'Pimi.

Google Haberlere Abone ol
Türk Eğitim Sen: Eğitim kararnamesi pimi çekilmiş bomba

Türk Eğitim Sen Yozgat Şube Başkanı Seyfi Bayrak, Hükümetin TBMM’ye sevk ettiği ve kamuoyunda 'MEB Yasa Tasarısı' diye bilinen, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı 'Pimi Çekilmiş Bomba' olarak niteledi.

Türk Eğitim Sen Yozgat Şube Başkanı Seyfi Bayrak, Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasında iktidarı sert bir dille eleştirdi. İktidarın, emniyet ve yargıdan sonra milli eğitime de el attığını, çatlak ses çıkmaması için her türlü gayreti gösterdiğini belirten Bayrak, "Paydaşlarla hiçbir istişare yapılmadan, ‘ben yaptım, oldu’ anlayışıyla hazırlanan, siyasallaşmanın önünü açan, kadrolaşmayı eğitimin her hücresine yerleştiren ve tam bir ucube olan bu yasa tasarısı önümüzdeki günlerde eğitim hayatımızı yangın yerine çevirecektir." dedi.

MEB Yasa Tasarısı’nın, hem eğitimi temellerinden sarsacak hem de öğretmenleri, okul yöneticilerini mağdur edecek düzenlemeler içerdiğini söyleyen Bayrak, "İçerikteki en tehlikeli hususlardan birisi, 4 yıl ve üzeri sürelerle okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olanların görevlerinin sona erecek olması. Bundan sonra okul yöneticileri il milli eğitim müdürü ve vali oluru ile okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olacaktır. Kanunun yayınlanmasıyla birlikte mevcut okul yöneticilerinden 4 yılını dolduranların görevleri sona erdirilecek; bu kişiler öğretmenliğe dönecek ya da tekrar görevlendirilirlerse görevlerine devam edeceklerdir. Okul yöneticilerinin bir 4 yıl daha bu görevlerine devam etmelerine ise il milli eğitim müdürü ve vali karar verecektir." diye konuştu.

"YANDAŞ, SIRDAŞ BİLİNMEZ DEĞİL"

Valilerin ve bürokratların hükümetten bağımsız hareket edemeklerini ifade eden Bayrak, "Özellikle son yıllarda il milli eğitim müdürlerinin ve valilerin hükümetten bağımsız hareket edemedikleri dikkate alındığında, kimlerin okul yöneticiliğine devam edeceğine karar verecek olan aslında hükümetin kendisidir. Anlaşılan kendi kadrolarını oluşturmak için okul müdürlerine sözlü sınav getirmek yeterli olmadı ki hükümet bu kez de hiçbir kıstas getirmeden istediği kişileri doğrudan okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak atamayı arzulamaktadır. Zira MEB’in yakın zamanda yaptığı fişlemeler düşünüldüğünde; kimlerin yandaş, sırdaş olduğu iktidar için üç bilinmeyenli denklem değildir." dedi.

Türk Eğitim Sen Yozgat Şube Başkanı Seyfi Bayrak, Hükümet’in, eski kadroları tasfiye etmenin yolunu 4 yılı sona erenleri görevlerinden almakla bulduğunu öne sürdü. AKP’nin kendi devletini kuracağını, yandaşlarını, torpilli olanları, emir kullarını okul yöneticisi yapacağını; diğerlerini ise ekarte edeceğini savunan Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:

"AKP, tıpkı emniyet ve yargıda olduğu gibi, eğitimde de kendi adamlarını kilit noktalara getirme hevesindedir. Eğitimde liyakatli, becerikli, ehil okul yöneticileri, yerini iktidarın her emrini yerine getiren beceriksiz, bilgisiz, ehliyetsiz kişilere bırakabilmektedir. Üstelik bu durum 110 bin civarındaki okul yöneticisini etkileyecektir. Buradan iktidarı ve MEB’i bir kez daha uyarıyoruz: Yandaşlık kokan, MEB’i siyasallaştıran, tek adam dönemi başlatan, kendinden olmayana hayat hakkı tanımayan, yanlışlıklara ‘dur’ diyenlerin kafasına tokmakla vuran, iktidarın her söylediğini emir telakki edenleri makamlara getirebilecek bu yasa taslağı derhal geri çekilmelidir. Eğitimi kaosa sürükleyecek ve büyük depremlere yol açacak olan bu tasarı asla kabul edilemez. Bu tasarı geri çekilmediği müddetçe Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’i sıcak makam koltuklarında rahat oturtmayacağız."



CİHAN

Yorumlar