Turistlere Adana markaları öyküleriyle anlatılacak

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkan Vekili Halis Bayrak, dünya ekonomisi içerisinde gelişen hizmet sektöründe turizmin payının da arttığını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Turistlere Adana markaları öyküleriyle anlatılacak

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkan Vekili Halis Bayrak, dünya ekonomisi içerisinde gelişen hizmet sektöründe turizmin payının da arttığını ifade etti. Dünya ekonomisi toplam hasılasının yaklaşık yüzde 9’nu turizm sektöründe üretildiğini belirten Bayrak, her 11 kişiden 1’nin turizmde istihdam edildiğini söyledi.

ATO’nun Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlendiği “Adana Marka Konferansı, Turistlere Öyküler” etkinliği Şirin Park Oteli’nde gerçekleşti. Programın açılışında konuşan ATO Başkan Vekili Halis Bayrak, Türkiye’nin 2013 yılında yaklaşık 35 milyon turist çekerek, 32 milyar dolarlık gelir elde ettiğini kaydetti. Türkiye’nin dünya turizm verilerine göre en çok ziyaret edilen 6. ülke konumunda olduğunu hatırlatan Bayrak, “Ancak ülkemiz katma değeri daha yüksek turizm geliri üretebilmek için, sunduğu ürünleri tüketici ve pazar trendleri doğrultusunda farklılaştırmak zorunda. Adana turizmde çok geri kalmış. Kent ciddi turizm altyapısına ihtiyaç duymakta ve bu maalesef yıllardır giderilememiştir.” dedi.
“Deniz, kum, güneş” turizminden katma değerli yüksek düzeyli gelir elde edilmediğini dile getiren Bayrak, turizmde yeni konseptin heyecan, eğlence ve eğitime dayalı büyüdüğünü vurguladı. Turizm destinasyonunun sahip olduğu heyecan verici, eğlendirici ve eğitici araçların başında ilgili öykülerin geldiğini anlatan Halis Bayrak, “Öyküler, merak uyandıran ve tüm turistlerin kolaylıkla dinlemeye adapte oldukları bir iletişim aracı olduğundan bir şehrin turizminin tanıtılmasında ve markalaşmasında etkili şekilde kullanılabilir.” diye konuştu.

Vali Yardımcısı Halis Arslan, Adana’da turizmin gelişmesi yönündeki çabaların devam ettiğini açıkladı. Kentin turizmde hak ettiği yere gelerek, Antalya ile yarışacak konuma geleceğini bildiren Arslan, Adana’nın turizmde ‘bende varım’ diyebilmesi için bu tür organizasyonları gerçekleştirdiklerini vurguladı.

“Öykünün ikna gücü” konulu sunumu yapan Doç. Dr. Mustafa Copcu, öykünün birinci özelliğinin ‘dikkat çekici’ olması gerektiğini söyledi. Bir öyküde olması gereken diğer unsurları, “ İlgi, söylem ve eylem bütünlüğü, istek oluşturması” diye sıralayan Copcu, her şeyin öyküsüyle satıldığını ifade etti. Usta satıcının satın almaya yardımcı olduğunu belirten Copcu, “Çok basit olaylardan çok ilginç öyküler çıkarabilirsiniz. Çok büyük şeyler aramaya gerek yok. Sahip olduğunuz değerlerin farkına varın.” şeklinde konuştu.

GÜNÜMÜZÜN TURİSTİ ÖYKÜSÜ BULUNAN DESTİNASYONLARI TERCİH EDİYOR

Turizm Yazarları ve Gazeteciler Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu ise Dünya Turizm Örgütü’ne göre, kitle turizmi dışındaki tercilerin de artık yaygınlaştığını anlattı. Tatildeyken etkinliklere katılmak isteyen, yeni deneyim kazanıp öyküler dinlemek isteyen turist tiplerinin çıktığına işaret eden Köfteoğlu, şunları söyledi: “Odağında insan olan, bir öykü barındıran turlara odaklanmalı. Çünkü günümüzün turisti öyküsü bulunan destinasyonları tercih ediyor. Yerli, yabancı turist çekmek istiyorsanız, mutlaka yörenize özgü öykülerinizi bulup, sunulacak hale getirmelisiniz. Öyküsüyle anlatımlar tarihi binaları birer taş yığını olmaktan çıkarıp, onlara hayat veriyor. Yurt dışında yapılan masal yolu turları yoğun ilgi görüyor. O zaman Çukurova’da İnce Memed turları, Yörük kültürünün birebir yaşatılacağı yayla turları neden olmasın? Günümüzün turisti artık gittiği yerden bir deneyim, yeni bir bilgiyle dönmek istediğinden bu turlar ilgi çekecektir. Oluşturacağımız öykü gerçekçi olmalı, altını dolduramadığımız, ayakları yere basmayan öykülerin ömrü kısa olacaktır. Ziyaretçilere göstereceğimiz, gezdireceğimiz, tattıracağımız hep yapının, her yerin ve her yemeğin bir öyküsü olursa buralar yeniden hayat bulup, turist çekecektir.”

Prof. Dr. Mehmet Cihan Yavuz’un da “Turizm ve destinasyon markalamasında öykü kullanımı” başlıklı sunumu yaptığı toplantıya çok sayıda kurum temsilcisi ile öğrenciler katıldı. Bu arada ilin iç ve dış tanıtımına katkı vermek amacıyla “Adana markasının öyküleri” yarışması düzenleniyor.
CİHAN

Yorumlar