Tunceli’de Dersim anması

Tunceli’de Dersim Harekatı'nda öldürülenler için anma düzenlendi. Anmada, katledilen insanlar için mumlar yakıldı, Munzur Nehri’ne karanfil bırakıldı.4 Mayıs 1937 tarihinde dönemin Bakanlar Kurulu tarafından Dersim’e harekat kararının...

Google Haberlere Abone ol
Tunceli’de Dersim anması

Tunceli’de Dersim Harekatı'nda öldürülenler için anma düzenlendi. Anmada, katledilen insanlar için mumlar yakıldı, Munzur Nehri’ne karanfil bırakıldı.

4 Mayıs 1937 tarihinde dönemin Bakanlar Kurulu tarafından Dersim’e harekat kararının alınmasının 77. yıl dönümü nedeniyle kentteki siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlardan oluşan kalabalık bir grup, çok sayıda insanın öldürüldüğü ve 38 Kayalıkları olarak bilinen alanda anma gerçekleştirdi. Anmada konuşan EMEK Partisi İl Başkanı Mustafa Taşkale, “4 Mayıs 1937 Bakanlar Kurulu kararıyla dünyada eşi benzeri az görülmüş bir kararla insanlık tarihine koca bir kara leke, insanlık tarihinde eşi benzeri az görülen katliam kararının alındığı gündür. Bu büyük insanlık trajedisi unutulmadı, asla unutulmayacak.” dedi.

Taşkale’nin açıklamasının ardından katledilenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Anmada konuşan BDP İl Başkanı Ergin Doğru, Dersim olaylarının siyaset malzemesi yapılmasına tepki göstererek, “Bir yandan Kemalistler soykırımın gerekçelerini yok sayarak inkar politikalarını devam ettirip gerekçelendirerek soykırımı en basitinden ucuzlaştırmaya çalışıyorlar öte yandan mevcut AKP gericiliği Kemalizmin bu politikasına karşı siyasi istismar yapmaya çalışıyor.” diye konuştu. Dersim Harekatı'yla ilgili devlet arşivlerinin açılması, resmi olarak özür dilenmesi ve kayıp insanların mezar yerlerinin tespiti gibi belli başlı talepleri olduğunu dile getiren Doğru, “Bu belli başlı taleplerimiz kabul edildiği taktirde, ciddi bir özürle yüzleşme sağlandığı taktirde elbette acılarımız biraz daha dinecek.” ifadesini kullandı.

Anmaya katılan Hukukçu Barış Yıldırım, katliam konusunda yaptıkları adli başvuruların zamanaşımı gerekçesiyle reddedildiğini ifade ederek, “Burada Dersimliler anma töreni yapıyor. Devletin, hükümetin hiçbir yetkilisi yok. Burada zaman aşımına uğrayan acılar değil, katledilen insanların naaşlarının aranmasına ilişkin adli işlemler değil, burada zaman aşımına uğrayan devletin kendisidir. Devlet Dersim soykırımıyla insanlık vicdanında mahkum olmuştur. Yasama, yürütme ve yargı organının uluslararası hukuk prensipleri çerçevesinde soykırımı tanımasını; ikrar etmesini istiyoruz.” dedi.

Açıklamanın ardından harekatta öldürülen insanlar için Munzur Nehri’ne karanfiller bırakıldı, mumlar yakılarak dua edildi. Anmada, Dersimli bir yaşlı da Zazaca ağıt yaktı. CİHAN

Yorumlar