TSO Başkanı Tetiker: Yerel yönetim ve siyasetçilerden şikayetçiyim

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) geleneksel iftar yemeği Gülüç Büyük Anadolu otelde gerçekleştirildi. İftar yemeğinde konuşan TSO Başkanı Yaşar Tetiker "Şu anda maalesef gelinen noktada hem yerel yönetimlerden, hem...

Google Haberlere Abone ol
TSO Başkanı Tetiker: Yerel yönetim ve siyasetçilerden şikayetçiyim

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) geleneksel iftar yemeği Gülüç Büyük Anadolu otelde gerçekleştirildi. İftar yemeğinde konuşan TSO Başkanı Yaşar Tetiker "Şu anda maalesef gelinen noktada hem yerel yönetimlerden, hem yerel siyasetçilerden şikayetçiyim" dedi.

TSO Başkanı Yaşar Tetiker, iftar sonrası yapılan duanın ardından konuklara hitaben yaptığı konuşmada uzun yıllar TSO başkanlığı yaptıktan sonra Allah'ın bu görevi kendisine yeniden kısmet ettiğini, bunun için şükran duyduğunu söyledi. 2004'te yönetimi devrettiğinde sağlık sorunları olduğunu belirten Tetiker, "2013 yılında geri geldiğim zaman ne yazık ki bıraktığım Ereğli'den eser yoktu. Ne siyasal, ne ekonomik ne de sosyal açıdan. Son derece gerilemiş yorgun, kendini bulmaya çalışan bir Ereğli ile karşılaştım" dedi.

OSB projesinin geç kalmış bir proje olduğunu vurgulayan Tetiker, "Bununla Ereğli'nin ekonomisinin önü açıldı mı? Bitti mi? Asla bitmedi. Bunlar geç kalmış projeler. 1965 yılında Erdemir kurulduğunda en fazla yetmişli yıllarda bu OSB'nin bitmiş olması ve yassı mamulle ilgili hangi malzeme üretiliyorsa bunların burada ifa ediliyor olması lazımdı. 90'lı yıllara geldiğimiz zaman OSB'yi programa aldırırken neler çektiğimi ben bilirim. Zamanın belediye başkanı ‘Ereğli'de hava kirliliği var, Erdemir var, ikinci hava kirliliğini Ereğli kaldırmaz' diyerek engellemiştir. Böyle uğraşlar verdik, böyle akıllarla, böyle fikirlerle yola çıktık. Çok zor günler yaşadık. Şu anda maalesef gelinen noktada hem yerel yönetimlerden, hem yerel siyasetçilerden şikayetçiyim. Bunlar bizim kardeşimiz, bağrımıza bastık, hiç problem etmedik. Seçerken de oy verdik. Ama gelinen noktada bırakın taş üstüne taş koymayı, konulan taşların bile engellenmesi söz konusu. Şimdi burada bunu tamamen yerel yönetime veya yerel yönetim yeni gelmiştir yerel siyasetçilere atfetmek istemiyorum ama yerel dinamiklerimiz maalesef hangi işe kalkarsak kalkalım, engellerle karşı karşıyayız. Bunun olmaması lazım. Ereğli'nin bu kadar hizmete, ekonomik güce ihtiyacı varken. Eskiden bunlar klasik metodu, herkes birbirinin ayağını çekerdi. Aman siyasette önüme geçmesin, küçükken engelleyelim diyerek vurun abalıya, ne kadar güçlü siyasetçi varsa sizi yok etmeye çalışırdı." ifadelerini kullandı.

"ERDEMİR'E KİMSE SESİNİ ÇIKARTMAMIŞ"

Erdemir'in 2006'da özelleşmesiyle Ereğli'den uzaklaştığını belirten Tetiker, "Yapmış olduğu harekatın en başında işçi maaşlarını yarı yarıya düşürmüş, bu durumu da Ereğli sineye çekmiş, akabinde tüccarı yok etmek için Ersem'i kurmuş, daha sonra nakliyeciyi yok etmek için Omsan'ı getirmiş, ben nakliye yaparım demiş ve sonuç almış bunlardan. Kimse sesini çıkarmamış. Allah kimseyi gördüğünden ayırmasın diye bir söz vardır. Eğer bu zenginlikleri görmeseydik problem değildi. Bu rakamları görmeseydik problem değildi. Madem bu rakamları gördük, tekrar o gücü, o ekonomik gücü yakalamamamız lazım. En azından kaybedilen katma değerleri sorgulayarak, hepsini kazanmasak da, belirli kayıpların karşısına alternatifler koymamız lazım. Bu alternatiflerin başında OSB, tersanelerin yeniden canlandırılması, öğrenci sayısının arttırılması, göreve gelir gelmez dekanımın bir talebi oldu. (Şu projedeki binayı yaparsan ben de senin öğrenci sayını arttırırım) dedi. Normal bir gelişme var, ama istediğimiz noktaya gelemedik. Geldiğimiz nokta kötü değil, ama istenen nokta yıl sonu itibarıyla 5 bin civarında öğrenci sayısı, 2015 yılında da on binleri bulmamız. Bunların hiçbiri afaki rakamlar değil. Hedeflerinizde ısrarcı olursanız hiç biri erişilmez rakamlar değil" dedi.

İftar yemeğine, Zonguldak Valisi Ali Kaban, Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gülüç Belde Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, Ereğli Eski Belediye Başkanı Halil Posbıyık, çevre il ve ilçelerden TSO başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş adamları katıldı.

Diğer yandan iftara davetli olan Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, davete geldikten sonra protokol ile selamlaştıktan hemen sonra yemeğe kalmadan salondan çıkarak programdan ayrıldı. CİHAN

Yorumlar