TSK’nın gücüne güç katacak 3 ATAK helikopteri envantere alındı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak taarruz taktik ve keşif helikopteri T-129 ATAK helikopterlerinin üçü Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Proje kapsamında 59 helikopterin teslimi 2018 yılına kadar tamamlanacak....

Google Haberlere Abone ol
TSK’nın gücüne güç katacak 3 ATAK helikopteri envantere alındı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak taarruz taktik ve keşif helikopteri T-129 ATAK helikopterlerinin üçü Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Proje kapsamında 59 helikopterin teslimi 2018 yılına kadar tamamlanacak. Toplam maliyeti 3.3 milyar ABD Doları olan projede teslim alınan ATAK helikopteri dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma unvanını elinde tutuyor. Pek çok ülkeden ATAK helikopteri ile ilgili görüşmeler devam ediyor ve 2 ülkeyle sözleşme imzalama aşamasına gelindi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ‘Milli Helikopteri T-129 Atak Taarruz Taktik Keşif Helikopteri’nin Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim töreni Güvercinlik’teki Kara Havacılık Komutanlığı’nda yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Servet Yörük, bakanlar, milletvekilleri, kuvvet komutanları ve davetliler katıldı. Tören, proje hakkında bilgi sunumu ile başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, milli savunma adına son derece önemli ve son derece tarihi günlerden birine şahitlik ettiklerini söyledi. ATAK helikopter projesi kapsamında üretimi yapılacak olan 59 helikopterden 3’ünün tören vesilesiyle teslim edildiğini kaydeden Erdoğan, “Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine bu helikopterler kayıt ediliyor. Teslim edilen bu helikopterleri kullanacak pilot ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize başarılar diliyorum. ATAK projesi ülkemizi gelmiş olduğu noktadan daha ileriye taşıyacaktır.” dedi. Silahlı kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu savunma sistemlerinin imkanlarla karşılanmasının göreve geldikleri günden bu yana temel önceliklerinden biri olduğunu anlatan Erdoğan, “Yerli savunma sanayimizin geliştirilmesi silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçlarının yerli firmalarımız tarafından özgün ürünlerle karşılanması bizim için bir nevi istiklal ve istikbal mücadelesidir. 12 yıldır hep bu bilinçle hareket ettik.” diye konuştu. Türkiye’nin savunma ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanmasına kapsamında ordunun modernizasyonu gibi her alanda büyük projeler başlatıldığını belirten Erdoğan, “Kara, hava ve deniz alanındaki projeler, insansız hava araçları, muhabere ve bilgi sistemleri gibi birçok alanda önemli projelere imza attık. Bu projeler meyvelerini vermeye başladı. Milli tankımız Altay, milli gemimiz Milgem, insansız hava aracımız Anka, Hürkuş bunlardan bir kaçı. Bugün bu başarı zincirine yeni bir halka ekleniyor. Atak projesi kapsamındaki ilk helikopteri silahlı kuvvetlerin envanterine almanın bugün bahtiyarlığını yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TAİ’nin ATAK helikopterini ana üstlenici olarak Türkiye’de üretmeşe başladığını söyledi. Bu helikopterin Türkiye’de üretilmesinin Türk savunma sanayinin geldiği noktayı gösterdiğini belirten Gül, “Biz bu helikopteri sadece mekanik kısımlarını değil çok önemli sistemlerini bunların elektronik harp sistemlerini, silah sistemlerini de Türkiye’de yaptık. Bunlar ileri teknoloji isteyen noktalardı. Bunların gururunu yaşamak hakkımız.” dedi.

1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın Türkiye’ye savunma konusunda dışa bağımlığının doğru olmadığını gösterdiğini belirten Gül, “O günden bugüne çok önemli siyasi kararlar alındı ve bugün geldiğimiz noktada Türkiye içerisinde silahlı kuvvetlerimizi donatacak teçhizatın önemli kısmını üretmeye başladık.” diye kaydetti. Bugün dünya genelinde sadece konvansiyonel tehlikelerle karşı karşıya kalınmadığını kaydeden Gül, şunları söyledi: “Bugün terör, kaçakçılık, radikalizm birçok çağın ortaya çıkardığı tehlikeler var. İşte tüm bunlara karşı en güçlü mücadeleyi vermek kendini en iyi şekilde koruyabilmek gelebilecek zararları uzakta tutmak için Türk Silahlı Kuvvetlerimizi daima güçlü tutmalıyız. Bu uğurda yapılan büyük gayretlere Türk milleti de takdir ile karşılamakta ve büyük bir gurur duymakta. Hepimizin gurur duymasına büyük vesile oluyor. Bu vesile ile ifade etmek isterim topraklarımızın korunması ve ülkemizin bağımsızlığının garantisi silahlı kuvvetlerimizdir. Türk Silahlı Kuvvetleri daima bu milletin gözbebeği bir kuruluştur bundan sonrada daima gözbebeği olmaya devam edecektir.”

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve konuklar ATAK helikopteri önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Atak helikopterinin tanıtım filminin gösteriminin ardından program, helikopterlerin uçuş gösterisi ile devam etti. Heyet tören salonundan ayrılarak dışarıda ATAK helikopterlerinin gösterilerini izledi. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve TBMM Başkanı Çiçek kendilerine hediye edilen pilot montlarını giydi. Görevliler heyete ATAK helikopterinin özelliklerini anlattı. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ATAK helikopterine binerek fotoğraf çektirdi.

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından Mustafa Varank’ın elinde ‘Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Ücret Çalışması Mayıs 2014’ isimli bir dosyanın olduğu görüldü.

T129 ATAK TAARRUZ VE TAKTİK KEŞİF HELİKOPTERİ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ‘Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri’ ihtiyacının karşılanması için 50 adet helikopterin tedarikine yönelik olarak 2007'de sözleşme imzalandı. Ardından ilave 9 adet helikopterin 15 ay erken teslimatını hedefleyen Erken Duhul Helikopteri (EDH) tedarik sözleşmesi de 2010 yılında imzalandı. AgustaWestland tasarımı A129 gövdesinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına uygun şekilde; motor, aktarma organları ve kuyruk pallerinin değiştirilmesine ilave olarak milli aviyonik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmesi sonucu ortaya çıkan T129, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma unvanını elinde tutuyor.

Yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için iki tip olarak tasarlanmış olan T129, ağır silah yükü ile zorlayıcı "sıcak hava-yüksek irtifa" görevleri için optimize edildi. Yakın hava desteği görevleri için T129A, 76 adete kadar 70 mm güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatıldı. T129 B ise çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilmiş ve aynı anda 8 adet güdümlü anti-tank füzesi MIZRAK, 12 adet güdümlü CİRİT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile görev yapabilmekte. TUSAŞ tesislerinde üretimi tamamlanan ilk T129A prototipi ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011'de gerçekleştirdi.

Teknik Özellikler

Uzunluk: 14.60 m- 47.90 ft

Yükseklik: 3.40 m-11.20 ft

Ana rotor çapı: 11.90-39.00 ft

Toplam yükseklik: 3.95-12.95

Azami Kalkış Ağırlığı: 5000 kg

Mürettebat: 2 pilot

Azami seyir hızı: 273 km

Menzil: 519 km

Havada kalma süresi: 3 saat

Mürettebat: 2 pilot

CİHAN

Yorumlar