TSK'dan RF-4 uçakları ile ilgili net izahat

Türk Silahlı Kuvvetleri, Malatya'da dağa çarparak düşen RF-4E / TM uçaklarının uçuş ömrü ile ilgili medyadaki tartışmalara cevap verdi.

Google Haberlere Abone ol
TSK'dan RF-4 uçakları ile ilgili net izahat

Açıklamada kaza, “Hiçbir şeyi atlamadan, en ince ayrıntısına kadar, el emeği ve göz nuru dökülerek incelenecek” denildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan izahat şöyleydi:

"RF-4E / TM uçakları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik keşif ihtiyaçlarını karşılamak üzere Türk Hava Kuvvetleri envanterinde vazife yapmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, envanterinde olan her çeşit hava aracını etkinlikle ve emniyetle vazife yapıcak halde tutmaktadır. Bu çerçevede, hava araçlarının bakımları, usta ve yetkin personel tarafından, ilgili teknik dokümanların gerektirdiği periyotlarda ve gene ilgili teknik talimatların dikte ettirdiği biçimde yapılmaktadır. Bakımı tamamlanmamış yahut teknik kriterlere oranla belirleme edilen uçuş ömürlerini dolduran hava araçlarının, uçuş görevlerine tahsisi mümkündür değildir.

"UÇAKLAR 2013 YILINDA MODERNİZASYONA TABİ TUTULDU"

24 Şubat 2015 günü meydana gelen kazada kaybettiğimiz her iki RF-4E/TM uçağı da 2013 yılında tamamlanan Işık Projesi çerçevesinde yapısal restorasyon ve aviyonik modernizasyona tabi tutulmuşlardır.

"KULLANIM ÖMRÜ DOLAN UÇAKLAR KULLANIM DIŞI BIRAKILIYOR"

Uçakların kullanım ömürleri, periyodik şekilde yapılan bir sıra teknik testi takiben belirlenmektedir. Modernizasyona tabi tutulmuş olmalarına rağmen, teknik testler ışığında kullanım ömrünü doldurduğu belirleme edilen uçaklarımız, kullanım dışı bırakılmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde meydana gelen her hangi bir kaza kırım sonrasında, yüzeysel hiç bir izahat yapılmamaktadır. Kaza kırım incelemeleri, oluşturulan teknik ve usta bir heyet nedeni ile bilimsel yöntemlerle tamamlanmaktadır. Adli makamlarla eş güdüm arasında yürütülen süreçte; emniyet araştırma heyeti ve bununla birlikte teknik araştırma heyetince, yıkıntı ve yıkıntı bölgesi detaylı şekilde incelenerek bütün deliller toplanmakta; ilgili bütün şahısların ifadelerine başvurulmakta; radar, uçak, telsiz, telefon ve video kayıtları başta olmak üzere her çeşitli bilgi, evrak ve görüntü detaylı şekilde incelenmektedir. Olayın teknik yönden incelemesinin yanı sıra, idari işlemlerle ilgili hususları açıklığa kavuşturmak maksadıyla, ayrı bir heyet nedeni ile da idari tahkikat başlatılmaktadır.

Detaylı tetkiklerin tamamlanmasının arkasından “Emniyet İncelemesi Sonuç Raporu” hazırlanmaktadır. Bu rapor çerçevesinde her çeşitli düzeltici işlemin yapılması ve aynı kazaların yaşanmaması için lüzumlu tedbirlerin alınması sağlanmaktadır. Ayrıca söz konusu raporun yayımlanmasının arkasından kazanın neden yahut sebepleri resmî şekilde açıklanabilmektedir.

"KAZA SONRASI ADLİ, TEKNİK VE İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI"

Bahse konu kaza sonrasında da adli, teknik ve idari soruşturmalar başlatılmıştır. Bu kapsamda teknik sebepler, insan faktörü ve idari hususlar da dâhil olmak üzere kazaya tesir edebilecek bütün konular detaylı şekilde araştırma aşamasındadır.

"UÇAKLAR HERHANGİ BİR DIŞ ETKİYE MARUZ KALMADI. UÇAKLAR HAVADA ÇARPIŞMADI. TESPİTE GÖRE İRTİFALARI DÜŞÜKTÜ"

Bununla birlikte, yapılan ilk incelemelerde, uçaklarımızın herhangi bir hariç etkiye maruz kalmadığı, havada çarpışmadığı, lakin irtifalarının uçtukları bölge için daha önceden belirleme edilmiş emniyetli uçuş irtifasının altında kaldığı değerlendirilmektedir.

Soruşturmaların tamamlanmasının arkasından elde edilen detaylı bulgu ve neticeler ilgili mevzuat çerçevesinde kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar