TSE, çift yıldız’dan sonra ‘uluslararası geçerli beyan doğrulama belgesi verecek

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Türk sanayicisinin kalitesini artırmak amacıyla yıldız ve çift yıldız uygulamasına geçti.

Google Haberlere Abone ol
TSE, çift yıldız’dan sonra ‘uluslararası geçerli beyan doğrulama belgesi verecek

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Türk sanayicisinin kalitesini artırmak amacıyla yıldız ve çift yıldız uygulamasına geçti. Yeni uygulama ile sanayicilere ‘uluslararası geçerli beyan doğrulama belgesi de verilecek. TSE Başkanı Hulusi Şentürk, inovasyon sonucu elde edilen her türlü gelişmeleri TSE olarak belgelendireceklerini açıkladı.

TSE Bölge Koordinatörlüğünce düzenlenen ‘Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları’ konulu panel öncesinde konuşan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, standardizasyonu yakalayamayan ülkelerin uluslararası arenada olamayacağına dikkat çekti. Standardizasyonun yakalanmadan orta gelir tuzağından kurtulmanın ve 2023 vizyonunu yakalamanın mümkün olmadığını anlatan Şentürk, standartların ekonominin kurallarının belirlendiği alanlar olduğunu söyledi.

Kuralları belirleyenler arasında yer alınmadığında daima rekabette geriden gelineceğine vurgu yapan Şentürk, şunları söyledi: “Hızla gelişen ve değişen, ciddi vizyonu ile dünyada kendisine büyük hedefler koyan Türkiye’nin artık standardizasyon gerçeğini kabullenmesi, tüm kurum ve kuruluşları ile bu gerçek üzerinde politikalar üretebilmesi gerekmektedir.” dedi.

Gelişmiş ülkelerin dayatmaları ile dünya ülkelerinin kendi gümrüklerinde kendi ekonomilerini koruma politikalarının ortadan kalktığını belirten Başkan Şentürk, şunları söyledi: “Hepiniz takdir edersiniz ki gerekli koruma politikalarını etkin bir biçimde işletemeyen ülkelerin pazarlarının kontrolsüzce rekabete açılması yerli sanayinin çöküşünden başka sonuç vermeyecektir.”

Gelişme için rekabete açık olmak ve gelişmek için rakiplerin kalitesi ve maliyetleri ile yarışabilmek gerektiğini anlatan Şentürk, ancak bunun da adil şartlarda gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Şentürk, şöyle devam etti: “Bu gün gelişmiş ülkeler ve liberal ticaretin öncülüğünü yapan ülkeler ne yazık ki ulusal pazarın korunmasını da, en üst derecede koruma politikalarını uygulayan ülkelerdir. Başka AB ve Amerikan pazarları olmak üzere bu pazarlara girişinizle ilgili önünüze konan belge şartları, uygunluk değerlendirme şartları sizin onların yerli üreticileri ile rekabet etme şansınızı ortadan kaldırmaktadır.”

GELİŞMİŞ ÜLKELER ÇEVRE GİRİ KONULARIN AKASINA SAKLANARAK ENGELLER KOYUYOR

Gelişmiş ülkelerde önlerine bir dizi engel çıkarıldığının altını çizen Şentürk, “Bu ülkeler özellikle çevre gibi gerçekten çok öneli konuların arkasına saklanarak, tüketici güvenliği gibi çok önemli konuları ekonomik çıkar politikalarının kalkanı olarak kullanarak bizim gibi ülkelerin sanayisinin çok ciddi maliyetlere katlanmak zorunda olduğu ama kendi güçlü alt yapı kaynaklarından dolayı çok rahatlıkla karşılayabilecekleri uygunluk değerlendirmelerini şart koşarak günümüzün en şiddetli gümrük politikalarını uygulamaktadır.” dedi.

Türk sanayicisinin korunmasının yolunun artık standardizasyon alanında güçlü olmaktan geçtiğinin altını çizen Hulusi Şentürk, “Aksi takdirde Türk sanayicisi gelişmiş ülkelere fason imalatından öteye adım atamayacaktır. Gelişmiş ülkelerin ucuz işgücü yatağı olmaktan kurtulmak istiyorsak, standardizasyon ve uygunluk değerlendirmede topyekun bir hamle başlatmak mecburiyetindeyiz.” şeklinde konuştu.

STANDART KONUSUNDA BİR TANE DAHİ TEZ YOK
Standardizasyon ve uygunluk konusunda akademik camiadan da destek isteyen TSE Başkanı Şentürk, şunları söyledi: “Bir tane bu alanda yazılmış doktora tezi görsem şükredeceğim. Akademik camia için acaba ticaretin yüzde 80’inin üzerine oturduğu standartlar bir önem arz etmemekte mi ki bir tane bile doktora tezi Türkiye’de çıkmaz, bırakın diğerlerini. Acaba bu alan bu kadar önemsiz mi ki Tük sanayicisi bizim yılda 4 milyon lira aidat ödediğimiz bu kurumların komitelerine katılmak için yılda iki gülüğüne biz uzman istihdam etmiyor. Ondan sonra da 150 milyarda niye çakılıp kaldığımızın, ondan sonrada ihracata kilogram maliyeti gelirimizi neden artıramadığımızı yana yakına konuşuyoruz. Elbette inovasyon Ar-Ge önemli, elbette destekler önemli ancak uluslararası ticaretin diploması olan, ehliyeti olan bu alanda biz artık var olabilmeliyiz. Bunun içinde akademik camia, iş dünyası ve Türk Standartları Enstitüsü ile kamu kurumları bir ve beraber çalışabilmeliyiz.”

TSE ULUSLARARASI GEÇERLİ BEYAN DOĞRULAMA BELGESİ VERECEK
TSE olarak bu konuda duyarlılık oluşturmak için çalıştıklarını anlatan Şentürk, sözlerini şöyle tamamladı: “Türk sanayicisinin kalitesini artırmak için TSE yıldız ve çift yıldız diye standartlar üzeri üretimleri belgelendirmek üzere örnek çalışmayı başlattık. Dün de yönetim kurulundan alınan bir karardan sonra artık yepyeni bir ufku daha açıyoruz. Kim ne ürün geliştirirse, belge almak zorunda değilse, ama bir tasarım yaptı, bu tasarımda da bir özelliği öne çıkardı. Örneğin bir motor geliştirdi araba motoru ve bu motor yakıttan şu kadar tasarruf ediyor. Bunun belgelenmesini istediğinde bize başvurduğunda atık TSE beyan doğrulama adı altında bu testi yapacak. Ya da bir şokella ürettiniz, fındık içinde yüzde 80 oranında olduğunu iddia ediyorsunuz. Bize başvurduğunuzda bu testler yapılıp size uluslararası geçerli beyan doğrulama belgeleri verilecek. Dolayısı ile inovasyon sonucu elde ettiğiniz her türlü gelişmeleri bundan sonra TSE olarak belgelendirmeye başlıyoruz.”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise Türkiye’nin bu güne başarıyla gelen büyüme yolculuğunda kritik bir eşikte olduğunu belirterek, “Konvansiyon üretim ve klasik ticaret anlayışı ile geldiğimiz noktadan daha yükseğe sıçramak için orta gelir tuzağına ayağımızın takılmaması gerekmektedir. Tüm gelişmekte olan ekonomilerin önündeki en önemli engel olan bu eşiği aşabilmek, inovasyona yönelmek ve markalaşma ile olabilir.” ifadesini kullandı.

ŞİMDİ STANDARDI KOYUP KABUL ETTİRME ZAMANI

Vali Münir Karaloğlu da, dünyada kabul edilen en eski standart belgelerinden birisinin yayınlandığı şehir olan Bursa’da standardizasyonun konuşulmasını önemli bulduğunu belirterek, “ Standart aynı zamanda ürettiğiniz malın uluslararası dolaşımını sağlayan vizesidir. Şimdi yeni bir aşamaya geçmek istiyor Türkiye’de. Artık sadece bize dayatılan standartlara uygun mal üretmekle yetmiyor, şimdi zaman standardı koyup onu kabul ettirme zamanı. Türkiye aslında bu aşamaya gelmiş durumda. 2023 hedeflerine bakıldığında o hedefleri yakalamak için buna mecburuz.” şeklide konuştu.
CİHAN

Yorumlar