Trakya Üniversitesi’nde coşkulu Nevruz kutlaması

Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Nevruz kutlamaları coşkulu geçti.

Google Haberlere Abone ol
Trakya Üniversitesi’nde coşkulu Nevruz kutlaması

Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Nevruz kutlamaları coşkulu geçti.

    Geleneksel hale getirilen kutlamalar üniversitenin Balkan Yerleşkesi Sabancı Kültür Merkezi önünde yapıldı.
Çok sayıda üniversite hocası ve öğrencinin katıldığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Nevruz duasıyla devam eden törenin açılış konuşmasını Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük yaptı. Akademik dünyanın Nevruz gibi bir realiteyi topluma anlatamadığını vurgulayan Yörük, Nevruz konusunda hep korkulduğunu dile getirdi. Yörük, “Bu bütün bir coğrafyanın, halkların bayramıdır. Kutlamak hepimizin hakkı. Biliyorsunuz ülkemizde batıda daha çok Hıdırellez ağırlıklı ama ülkemizin doğusunda Nevruz ağırlıklıdır. O gün bütün halk özellikle kadınlar ve çocuklar pikniğe çıkarlar. Evlerden dışarıya çıkıldığı gündür. Bu bin yıldır böyle. Bu nedenle bu realiteyi akademik dünya daha yeni yeni kurgulanıyor. Devlet adamlarımız da artık bunu dinliyor. Bu noktada bir ilerleme oldu. Ama her alanda bu sosyolojik tarihi gerçekliklerin bizler tarafından çok daha doğru, akılcı, rasyonel olarak anlatılmasında fayda var. Bunu geçmiş yıllardaki tecrübemizle yaşadık.” diye konuştu.

    Rektör Yörük’ün konuşmanın ardından ateş yakıldı, demir dövüldü. Baharın gelişini temsilen geleneksel nevruz çimi içindeki yumurtalar tokuşturuldu. Program halkoyunları ekibinin gösterisi ve okçuların performansıyla devam etti.

    Programın sonunda başta Rektör Yener Yörük olmak üzere üniversite hocaları ve öğrenciler yakılan ateşin üzerinden atlayarak baharın coşkusunu yaşadı. Üniversitenin Nevruz etkinliği katılımcılara etli pilav ve ayran ikramı ile son buldu. CİHAN

Yorumlar