Trabzon'daki belediyelerde işçi kıyımı iddiası

Mart ayında yapılan mahalli seçimlerle büşükşehir olan Trabzon'da, belediyelerin birleştirilmesi ve İl Özel İdarelerin belediyelere devri sonrası buralarda çalışan memur ve işçilerin durumu belirsizliğini koruyor. Çoğunluğunun havuza...

Google Haberlere Abone ol
Trabzon'daki belediyelerde işçi kıyımı iddiası

Mart ayında yapılan mahalli seçimlerle büşükşehir olan Trabzon'da, belediyelerin birleştirilmesi ve İl Özel İdarelerin belediyelere devri sonrası buralarda çalışan memur ve işçilerin durumu belirsizliğini koruyor. Çoğunluğunun havuza aktarılacağı konuşulan personelin endişeli bekleyişi sürüyor. Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) Trabzon Şube Başkanı Haydar Karsan, Trabzon Büyükşehir ve Ortahisar belediyelerinin personel kıyımına ve sürgünlere hazırlandığını savundu.

TÜM BEL-SEN Trabzon Şube Başkanı Haydar Karsan, Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında, 6 Aralık 2012 tarihli yasayla aralarında Trabzon’un da bulunduğu 14 ilde büyükşehir belediyesi ve 27 ilçe kurulmasının kararlaştırıldığını hatırlattı. 30 Mart yerel seçimlerinin ardından oluşan belediye yönetimlerinin bu yasayla, belediyelerin birleştirilmesi ve İl Özel İdarelerin belediyelere devri nedeniyle oluşan personel fazlalığı ve bütçe yetersizliği öne sürülerek, belediyelerdeki kadrolu işçi ve memur personelin tasfiyesini amaçladığını öne sürdü. 3 yıl önce de benzer gerekçelerle belediyelerde ve özel idarelerde çalışan işçi personelin liyakatine ve birikimine bakılmaksızın diğer kamu kurumlarına gönderildiğine değinen Karsan, "Şimdi ise bu kez içine memur personel de katılarak, daha geniş çaplı bir kıyım ve tasfiye planlanıyor. Bu kıyım, kaldırılan belde belediyeleri ile İl Özel İdarelerinden belediyelere gönderilen işçi-memur personeli kapsadığı gibi yasaya açıkça aykırı bir şekilde mevcut belediye personellerini de kapsamaktadır." dedi. Bunun için ‘belediyelerdeki personel sayısının norm kadroyu aştığı, personel giderlerini ödemede belediye bütçesinin yetersiz kaldığı, emekliliği dolan personelin aşırı yük oluşturduğu, yatırımlara kaynak aktarılamadığı’ gibi gerekçelere sığınıldığını ifade eden Karsan, bu gerekçelerin hiçbirinin gerçekleri yansıtmadığını kaydetti.

Belediyelerin uymak zorunda oldukları norm kadro cetvellerine göre Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin bin 969 memur, 985 süreli işçi, Ortahisar Belediyesi’nin 666 memur, 333 süreli işçi ve TİSKİ’nin 515 memur, 258 süreli işçi çalıştırabilme yetkisine sahip olduğunu belirten Karsan, "Oysaki mevcut durum bu rakamların çok altındadır. Şu an için Trabzon Büyükşehir Belediyesi 319 memur, 471 süreli işçi, Ortahisar Belediyesi 177 memur, 257 süreli işçi, TİSKİ ise 107 memur, 227 süreli işçi çalıştırmaktadır. Şehrin coğrafi özellikleri ve hizmet alanlarının genişliği, belediye ve bağlı kuruşların hizmet gerekleri ve ihtiyaçları göz önüne alındığında, mevcut personel sayısının ne denli yetersiz kaldığı görülmektedir. Düne kadar İl Özel İdaresi’nin ve belediyelerin bünyesinde bulunup, bütün Trabzon’un altyapı ve kentsel ihtiyaçları için faaliyet gösteren personel sayısı yetersiz görülürken, bugün aynı personelin ‘yük’ veya ‘fazla’ olarak tanımlanması farklı amaçların güdüldüğünü ortaya koyuyor." diye konuştu.

Bu zihniyetin çarpıklığının belediye meclislerinden geçirilen işçi-memur kadro ihdaslarında kendini açığa vurduğunu anlatan Karsan, şu örneği verdi: "Örneğin Ortahisar Belediyesi belediye meclisinde 5 başkan yardımcısı ve 18 müdüre karşın 27 memurla işleri yürüteceğinin kararını alıyor. Yani müdür başına 1,5 memurla işleri yürüteceğini ilan ediyor. Öte yandan yasaya açıkça aykırı şekilde, belediye kadrolarının yarısını başka kurumlara gönderilsin diye valiliğe bildiriyor. Bu operasyon diğer ilçe belediyelerinde de benzer şekilde sürdürülüyor. Mesleklerinde uzun yılların getirdiği birikim ve deneyim sahibi işçi ve memur personelini ısrarla belediyesinden, kurumundan göndermek isteyen belediye başkanlarının niyetlerinin sorgulanması gerektiğine inanıyoruz. Çalışanlara yönelen hukuksuz kıyımlara karşı yargı dâhil her türlü hak arama yollarını kullanacağımızı şimdiden ilan ediyoruz."

Karsan, ‘bütçe imkânlarının yetersizliği’ lafının kamu çalışanlarının onlarca yıl kandırılması ve bütçedeki paraların sermaye kesimlerine kaynak aktarılmasını maskelemek amacıyla icat edilen bir kavram olduğunu ve nedense bu bütçedeki ‘yetersizliğin’ çalışanlara, emeklilere, yoksullara pay verecek seviyeye hiçbir dönem erişemediğinin altını çizdi. Bankalar kurtarılırken, şirketlerin vergileri affedilirken, sermayeye para transferleri yapılırken ve krediler açılırken, rant projelerine kaynak yaratılırken bunun hiçbir zaman söz konusu olmadığını savundu.

“KURUMLAR İŞLER HALE SOKULAMADI”

Yerel seçimlerin üzerinden 2,5 ay geçmesine rağmen Trabzon’daki yerel kurumların işler hale getirilemediğini de iddia eden Karsan, halkın hizmet alımında ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. Karsan, "Bu kurumların üst yönetimleri dahi tam olarak makamlarına oturmamışken, alt kadrolarda ne kadar personelin görevlendirileceği hala daha planlanmamışken ‘ihtiyaç fazlası’ personel neye, hangi kritere göre seçilecektir veya seçilmiştir? Eğitimli, deneyimli, kadrolu, sendikalı personeli kurumundan kovarak, yerine kadrosuz, güvencesiz, sefalet ücretine mahkûm emekçileri istihdam ederek tasarruf yapacağını düşünen belediye başkanları ve belediye yönetimleri sadece kendilerini kandırırlar. En büyük tasarruf deneyimli, kaliteli, kurumundan memnun personelle, gerçek ihtiyaçlara dönük, kamu kaynaklarını yolsuzluklara bulaşmadan değerlendirebilmektir." dedi. CİHAN

Yorumlar