TÖS'ün kadın öğretmen anketi: Yasalar çalışan kadınları yeterince korumuyor

Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın (TÖS), kadın öğretmenlerin sorunlarını belirlemek amacıyla 362 kadın öğretmen ile yaptığı anketten; yasaların çalışan kadınları yeterince korumadığı sonucu çıktı.

Google Haberlere Abone ol
TÖS'ün kadın öğretmen anketi: Yasalar çalışan kadınları yeterince korumuyor

Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın (TÖS), kadın öğretmenlerin sorunlarını belirlemek amacıyla 362 kadın öğretmen ile yaptığı anketten; yasaların çalışan kadınları yeterince korumadığı sonucu çıktı.
Kadın öğretmenlerin; yüzde 53’ü mevcut yasaların çalışan kadınları yeterince koruduğuna inanmadıklarını, yüzde 62’si işten dolayı meslek hastalıkları yaşadığını, yüzde 42’si ailesine yeterince zaman ayıramadığını, yüzde 62’si okulumda fiziki ortamla ilgili sorunlar yaşadığını, yüzde 60’ı çocuğunu çalışırken bırakabileceği bir kreş imkânının olmadığını, yüzde 28’si çocuk sahibi oluşunun meslekte ilerlemesine sorun yarattığını, yüzde 20’si kadın olmalarından dolayı öğrencilerle problem yaşadığını, yüzde 15’i okulunda kadın-erkek ayrımcılığı yapıldığını, yüzde 13’ü kadın olmasından dolayı okulunda mobbing uygulandığını, yüzde 12’si okulunda kadın olmaktan dolayı tedirginlik yaşadığını, yüzde 10’u kadın olmasından dolayı öğrenci velilerinin görüşmek istemediğini belirtti.

Ayrıca kadın öğretmenlerin yüzde 74’ü okul yöneticilerinin (müdür-müdür yrd) kadın çalışanlara karşı tutumunun iyi olduğunu, yüzde 81’i erkek arkadaşların kadın çalışanlara karşı tutumlarının iyi olduğunu, yüzde 65’i öğrenci velilerinin kadın çalışanlara karşı tutumunun iyi olduğu görüşünü aktardı.

TÖS’ÜN KADIN ÖĞRETMENLER İÇİN ÖNERİLERİ

Genel Başkanı Dikmen Onat, TÖS olarak konuyla ilgili şu önerilerini sıraladı:
“Kadın çalışanlara yönelik yasal düzenlemelerin acilen yapılması gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi, doğum öncesi ve doğum sonrası izin süresinin toplamda bir yıl olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Kadın öğretmenler yıllarca bu yurdun çocuklarını büyütmüştür. Ancak kendi çocuğuna bakacak kimse bulamamıştır. Devlet kreş açmalıdır. Eğer kreş açamıyor ise kadın öğretmenin çocuğu 4 yaşına gelene kadar her ay 500 TL kreş ücreti ödemelidir.
Meslek hastalıklarına ilişkin öğretmen bilinçlendirilmeli. Yılda bir sağlık kontrolünden ücretsiz geçirilmelidir.
Kadın öğretmenlerin yönetici olmaları için özendirici tedbirler alınmalıdır. Bunlarında başında da kadın öğretmenlerin yüzdelik oranı kadar yönetici olma kotası getirilmelidir.
Türkiye Öğretmen Sendikası (TÖS) olarak kadın öğretmenlerin sorunlarını yakından takip etmeye “Kadın öğretmenlerin sorunlarını belirleme anketi” benzer çalışmaları sık sık yapmaya devam edeceğiz. Öncelikli hedefimiz sorunların belirlenmesidir; belirlenen bu sorunların çözümü için kamuoyu oluşturmak, bununla birlikte sendikamız üyesi olan kadın öğretmenlere yönelik çalıştay-kurultay-konferans-eğitim düzenlemektir. “
CİHAN

Yorumlar