TÖS: Bu haliyle MEB Millî Eğitim Şûrası Yönetmeliği uygulanamaz

Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı Dikmen Onat, “Bundan sonra Milli Eğitim Sûrası’na bakanın istedikleri katılacak. Bu haliyle MEB Millî Eğitim Şûrası Yönetmeliği uygulanamaz. Şûra’ya tüm eğitim sendikalarının...

Google Haberlere Abone ol
TÖS: Bu haliyle MEB Millî Eğitim Şûrası Yönetmeliği uygulanamaz

Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı Dikmen Onat, “Bundan sonra Milli Eğitim Sûrası’na bakanın istedikleri katılacak. Bu haliyle MEB Millî Eğitim Şûrası Yönetmeliği uygulanamaz. Şûra’ya tüm eğitim sendikalarının başkanları davet edilmelidir.” dedi.

MEB Millî Eğitim Şûrası Yönetmeliği, 8 Temmuz 2014 salı günlü ve 29057 sayılı Resmi Gazete’de yayınlayarak yürürlüğe girdi. Konuyu değerlendirmek üzere yazılı açıklama yapan Dikmen Onat, yönetmeliğin 7. maddesinin Şûra’ya katılacak tabii üyeler ile davetli üyeleri tanımladığını belirterek, şu değişikliğe dikkat çekti:

"Buna göre tabii üyeler; Türkiye Büyük Millet Meclisi Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu başkanı ve üyeleri, Bakanlıktan; bakan yardımcısı, müsteşar ve bakanlık merkez teşkilatı birim amirleri. Davetli üyeler; Bakanlık, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler ile yurt içi ve yurt dışından meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, basın ve yayın kuruluşları, öğrenci ve veli temsilcileri ile eğitim alanında şûra konusuyla ilgili çalışmalarıyla tanınmış uzmanlar arasından genel sekreterlikçe belirlenerek bakan onayına sunulur.”

Eski yönetmelikte taşra teşkilatından, yani il milli eğitim müdürlüklerinden temsilci istenirken şimdiki yönetmelikte böyle bir uygulamanın olmadığını vurgulayan Onat, “İlginç olan yönetmeliğe 2010 yılında “Konfederasyona bağlı olan veya üye sayısı en fazla olan eğitim sendikaları başkanlarından en fazla beş kişi” katılır diyenler şimdiki yönetmelikte buna hiç yer vermemişlerdir. Bundan önceki yönetmeliğe göre tabii üyeler ve davetli üyeler ayrıntılı olarak tanımlanmışken şimdiki yönetmelikte davetli üyeler genel sekreterlikçe belirlenerek bakan onayına sunulmaktadır.” dedi.

TÖS’ÜN KONUYA İLİŞKİN GÖRÜŞÜ

Yayınlanan yönetmelikle; bakanlık istediği kamu kurum ve kuruluşlarını, yerel yönetimleri, üniversiteleri, meslek odalarını, sivil toplum kuruluşlarını, basın ve yayın kuruluşlarını, öğrenci ve veli temsilcilerini tanınmış uzmanlarını şûraya davet edeceğini dile getiren Onat, “Böylece ileri demokrasi uygulamasına geçilmiş olacaktır. Bu anlayış, eleştiriye kapıları kapatmanın diğer bir biçimidir. Bu anlayış, eğitimcileri ayrıştırmaktır. Bu, demokrasilerde görülmeyen buyrukçu bir yaklaşımdır. Bu haliyle MEB Millî Eğitim Şûrası Yönetmeliği uygulanamaz. Şûraya tüm eğitim sendikalarının başkanları davet edilmelidir.” görüşünü aktardı.

CİHAN

Yorumlar