Torbalı İZBAN'a hazırlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBAN hattını 110 kilometreye çıkararak Torbalı ilçesine kadar uzatacak çalışmalarda ilk imalatları tamamladı.

Google Haberlere Abone ol
Torbalı İZBAN'a hazırlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBAN hattını 110 kilometreye çıkararak Torbalı ilçesine kadar uzatacak çalışmalarda ilk imalatları tamamladı. Bugüne kadar 61 milyon lira harcanan projede dört karayolu geçidi bitti, altı tane istasyon ve dört karayolu alt ve üst geçidinin yapımı devam ediyor.

TCDD ile Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yürütülen ve cumhuriyet tarihinin en büyük toplu ulaşım projesi olan İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) hattının Torbalı (Tepeköy)’e kadar uzatılması için çalışmalar hızla sürüyor. Protokol gereği, yaklaşık 30 kilometrelik ilave hat üzerindeki altı istasyon ve dokuz karayolu alt ve üst geçidini belediye yapıyor. İlave hat üzerinde Tekeli, Pancar, Torbalı merkez ve Tepeköy karayolu üst geçitleri tamamlandı, Torbalı ve Tepeköy'dekiler hizmet vermeye başladı. Kuşçuburun, Menderes Gölcükler ve Develi karayolu üst geçitleriyle Cumaovası karayolu alt geçidi ve Tepeköy yaya üst geçidinin yapımı devam ediyor. Yine hat üzerinde Develi, Tekeli, Pancar, Torbalı, Torbalı Kuşçuburun ve Tepeköy’de yapılan istasyonların inşaatında yüzde 80 seviyelerine ulaşıldı. Ayrıca hattın haberleşme sistemleriyle fiber optik kablo döşenmesi çalışmaları da devam ediyor. Karayolu geçitleri için 24 milyon 423 bin, istasyonlar ve haberleşme sistemleri için 36 milyon 580 bin olmak üzere toplam yatırım maliyeti 61 milyon lirayı buluyor. Protokole göre istasyonlarla karayolu alt ve üst geçitleri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılırken Cumaovası’ndan Torbalı’ya kadar mevcut tek hat demiryolu, TCDD tarafından çift hatta çıkarılıyor. Hattın koruma duvarlarının yapımı, sinyalizasyon ve elektrifikasyon sistemlerinin Aliağa-Cumaovası hattına uyumlu bir şekilde Tepeköy’e kadar uzatılması da yine TCDD tarafından yapılacak.

Torbalı hattının devreye girmesiyle Aliağa’dan ve şehir merkezinden binen yolcular, Torbalı’ya kadar güvenli, hızlı, kesintisiz ve konforlu yolculuk olanağına kavuşacak. Selçuk, Bayındır, Tire ve Ödemiş yolcuları da Torbalı’dan itibaren İzmir merkez ve oradan da Aliağa’ya kadar raylı sistemle yolculuk yapabilecek. Büyükşehir Belediyesi, İZBAN’ı Selçuk’a kadar uzatmak için de uygulama projelerini hazırlıyor. Bu kapsamda Torbalı Tepeköy ile Selçuk arasındaki 26 kilometrelik hat üzerinde Sağlık ve Selçuk istasyonları, üç karayolu üst geçidi ve altı tane menfez tipi karayolu alt geçidi yapılacak. CİHAN

Yorumlar