TIR’dan MİT çıkınca vali emirle aramayı durdurdu

Hatay’da dün akşam saatlerinde emniyet ve jandarmaya, içinde mühimmat bulunan bir TIR olduğu ihbarı üzerine hem emniyet hem de jandarma harekete geçti.

Google Haberlere Abone ol
TIR’dan MİT çıkınca vali emirle aramayı durdurdu

Hatay’da dün akşam saatlerinde emniyet ve jandarmaya, içinde mühimmat bulunan bir TIR olduğu ihbarı üzerine hem emniyet hem de jandarma harekete geçti. Hatay’ın Kırıkhan ilçesi ile Reyhanlı ilçesi arasında durdurulan TIR’dan iddiaya göre MİT mensupları çıktı. Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’den gelen emirle TIR’ın aranmasına izin verilmedi.

Olay şöyle gelişti: Dün saat 16.00 sıralarında emniyet ve jandarmaya bir yardım kuruluşu adına Suriye’ye yardım malzemesi götürdüğü iddia edilen TIR’ın mühimmat yüklü olduğu ihbarı geldi. İhbar üzerine Hatay Emniyet Müdürlüğü Terör ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü tarafından araç takibe alındı. Kırıkhan-Reyhanlı karayolu Güzelce Jandarma Karakolu yakınlarında durdurulan 06 BR 8860 plakalı ve dorse plakası 06 DE 3290 olan TIR’dan şoförle birlikte 3 kişi çıktı. İddiaya göre bu şahıslardan biri, MİT mensubu olduğunu ibraz etti. Olayın jandarma bölgesinde olduğunu ifade eden MİT mensubu, polise aracı arattırmadı.

Olay yerine jandarma ekipleri geldi ön arama yaptı. İddiaya göre bu arama esnasında askerler TIR’da silah ve yardım tespit etti. Bu arada olay yerine Hatay’dan Cumhuriyet savcısı geldi, ancak MİT görevlisi savcıya arama yaptırmadı. Olay yerine TMK 10. Maddesiyle Görevli Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği tarafından görevlendirilen Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman’ın gelmesi beklendi. Ancak araçta bulunan MİT mensubu Şişman’a da aracı arattırmak istemedi.

Yaşanan kriz esansında Hatay Valisi Celalettin Lekesiz tarafından Kırıkhan Kaymakamlığı ve İl Jandarma Komutanlığına bir yazı gönderilerek aracın aranmaması emri verildi. Vali Lekesiz’in yazısı üzerine hem savcı Özcan Şişman hem de jandarma ekipleri ayrı ayrı tutanak tutarak TIR’ı serbest bıraktı. Bu arada ihbar üzerine TIR’ı takibe alan ve daha sonra durduran polis ekiplerinin ve jandarma komutanının da görevlerinden alındığı iddia edildi.

Olayın duyulmasının ardından CHP Hatay milletvekilleri Hasan Akgöl ve Mevlüt Dudu, Kırıkhan’a giderek olay hakkında bilgi almaya çalıştı. Mevlüt Dudu, "Gecenin ilerleyen saatlerinde ben de bilgi kirliliğinden rahatsız olarak Kırıkhan'a gittim ve kendi kafamda olayı netleştirdim. Söz konusu TIR ne İHH'ye ne de herhangi bir insani yardım kuruluşuna aittir. Ancak ortada bir hukuk skandalı var. Dün akşam Kırıkhan'da hukuk devleti katledilmiştir. Son günlerde alışık olduğumuz bir şey; yürütme ve yargının hükümet ile çekişmesi bir kez daha yaşanmıştır. Savcının ısrarına rağmen adli kolluk görevi yapan jandarma TIR'ı aramayı başaramadı. TIR, Reyhanlı'dan yüklenmiş ve Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'na gidiyor ve serbest bırakıldıktan sonra yeniden Reyhanlı'ya dönüş yaptığı, aldığımız bilgi bu yöndedir. Bu kadar güçler bir araya gelip bu TIR’ın aranmasını engelliyorsa, bu ihbarın gerçekliği konusunda çok ciddi anlamda göstergeleri işaret etmektedir. Zaten TIR'ın içerisinde iddia edildiği gibi malzemeler olmasaydı, ben eminim ki aranması noktasında engel çıkartılmazdı." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar