TGDF Genel Sekreteri Taranoğlu: Ramazan fırsatçılarına müsaade etmeyeceğiz

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, Ramazan öncesinde gıda fırsatçılarına müsaade etmeyeceklerini söyledi. Taranğlu, “Stokçuluk, ortadan kalkmıştır. Ne kalmış olabilir, fırsatçılar...

Google Haberlere Abone ol
TGDF Genel Sekreteri Taranoğlu: Ramazan fırsatçılarına müsaade etmeyeceğiz

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, Ramazan öncesinde gıda fırsatçılarına müsaade etmeyeceklerini söyledi. Taranğlu, “Stokçuluk, ortadan kalkmıştır. Ne kalmış olabilir, fırsatçılar kalabilir. Bugün stokçuluk yoktur, ama fırsatçılık vardır. Buna da el birliği ile engel olabiliriz.” dedi.

Ramazan ayı öncesinde Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu tarafından sektöre ilişkin değerlendirme toplantısı yapıldı. Basın mensuplarına açıklama yapan TGDF Genel Sekreteri Taranoğlu, Ramazan öncesinde raflarda yeterli derecede gıda ürünleri olduğunu ve ürünlere zam beklemediklerini kaydetti. TGDF bünyesinde 25 dernek ve 2 bin dolayında firma olduğunu dile getiren Taranoğlu, TGDF, federasyonun rakamsal verileri hakkında da bilgi verdi.

Taranoğlu, “2013’te 290 milyar lira iş hacmine ulaştık. Gıda sektöre ihracat fazlası veren ender sektörlerdendir. İhracatımız sürekli artmaktadır. Geçen yıla göre yüzde 10.7 oranında artarak 11 milyar 900 milyon dolarak ulaşmış olup ihracat fazlamız 6 milyar dolardır.” dedi.

Taranoğlu, geçen yılki gıda ihracatında 3 milyar 976 milyon dolarla sebze ve meyve sektörünün ilk sırada, ikinci sırada ise 1 milyar 423 milyon dolarla da bitkisel ve hayvansal yağların yer aldığını söyledi. Taranoğlu, bu iki sektörü 1 milyar 500 bin dolarla tahıl ürünlerinin ve1 milyar 1 milyon dolarla kakao ve çikolata takip ettiğini ifade etti.

İhracatta Irak, Almanya ve İtalya’nın ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Taranoğlu, “Irak’taki gelişleri bizim dikkatle takip etmemiz gerektiğini göstermektedir. İhracatçılar olarak bunu dikkatle takip ediyoruz.” dedi. Taranoğlu, Ukrayna’nın ise önemli ithal partnerlerinden biri olması nedeniyle bu ülkedeki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini ifade etti. Irak ve Ukrayna’da yaşanan gelişmelerin kendilerini yakından ilgilendirdiği belirten Taranoğlu, henüz ciddi bir etkilenme olmadığını bu ülkelerdeki istikrarsızlığın devam etmesi durumunda, gıda ihracatçılarının bir yolunu bularak bu ülkelere ürün ihracatı yapacağını aktardı.

Taranoğlu, “Tüm ana hammaddelerimiz tarım sektöründen gelmektedir. Tarım sektörü nezle olduğunda biz hapşırırız.” diyerek ulusal bazda kuraklık ve sel felaketleri yaşandığını kaydetti. Talanoğlu, “Gıda ürünleri açısında Ramazan öncesi baktığımızda bir sorun gözükmemektedir. Ciddi bir fiyat artışı da söz konusu değil. Kuraklık ve sele bağlı bazı ürünlerin fiyatlarında dalgalanmalar olmuştur. Ama bu dalgalanma Ramazan öncesinde stabil duruma gelmiştir.” diye konuştu.

Ramazan öncesinde haksız rekabete neden olarak stokçuluğun olmadığını ifade eden Taranoğlu, “Stokçuluk bize gelmez, uymaz. Stokçuluk ortadan kalkmıştır. Ne kalmış olabilir fırsatçılar kalabilir. Bugün stokçuluk yoktur, ama fırsatçılık vardır. Buna da el birliği ile engel olabiliriz.” dedi.

CİHAN

Yorumlar