TESK Başkanı Palandöken’den ‘merdiven altı dondurma’ uyarısı

Havaların ısınmasıyla dondurma mevsimi de başladı. Ancak dondurmanın da ‘merdiven altı’ olanı ucuza piyasaya sürülüyor. TESK Başkanı Bendevi Palandöken uyardı: “Vatandaş, ucuz diye sağlığını hiçe sayarak kayıt dışı çalışan...

Google Haberlere Abone ol
TESK Başkanı Palandöken’den ‘merdiven altı dondurma’ uyarısı

Havaların ısınmasıyla dondurma mevsimi de başladı. Ancak dondurmanın da ‘merdiven altı’ olanı ucuza piyasaya sürülüyor. TESK Başkanı Bendevi Palandöken uyardı: “Vatandaş, ucuz diye sağlığını hiçe sayarak kayıt dışı çalışan yerlerden dondurma almalarının sonuçları kötü olabilir. Denetimlerin artırılması şart.”

Sıcakların bastırmasıyla piyasada merdiven altı üretimin hızla artması dondurmacı esnafının tedirgin olmasına yol açtığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Hazır dondurmalar çıktı, el yapımı nefis dondurma satışları bitme noktasına geldi. Halbuki dondurma tüketimi son yıllarda artış göstererek 400 bin ton civarına yükseldi. Kişi başı 5 litre dondurma tüketimi yapılırken, dikkat edilmesi gereken önemli bir konu ise doğal şeker ya da meyve özü yerine yapay tatlandırıcılar kullanılarak üretilen dondurmalardır. İçeriğindeki kimyasal maddelerden sağlığımız olumsuz etkilenebilir. Halbuki ustalarımızın elinden çıkan katkısız doğal dondurmalar, protein, karbonhidrat ve kemiklerimiz için gerekli kalsiyum ile fosfor yönünden oldukça zengindir. Sütteki kalsiyum ve fosfor miktarı, yapılırken kıvamı koyulaştığından dolayı doğal dondurmada süte göre daha fazla bulunur. 100 gram dondurmada 135 miligram kalsiyum bulunurken, sütte bu miktar 115 miligramdır.” diye ifade etti.

"SAĞLIĞINIZ ÇOK DEĞERLİ"

Dondurmanın yapımında süt, şeker, tatlılık verici maddeler, bitkisel yağ ve süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık, fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, kıvam verici, doğal ve doğala özdeş aromalar kullanıldığını kaydeden Palandöken, “Tükettiğiniz dondurmanın içinde, sütten daha çok süt tozu, meyveden daha çok meyve aroması ve şeker yerine tatlandırıcılar varsa, bu dondurmanın faydalarından öte zararından bahsetmek daha doğru olur. Çünkü bu şekilde tükettiğiniz dondurmanın bize getirisi, daha çok katkı maddeleri ve tatlandırıcılar olacaktır. Dondurma alırken, gelişigüzel yerlerden ve ucuz diye almaktansa belli ve markalı yerlerden kaliteli ve iyi dondurma almak daha iyidir. Unutulmamalıdır ki sağlık paha biçilmeyecek kadar değerlidir.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar