Terör örgütü davasında savunmalar alınıyor

Terör örgütü DHKP-C'nin yöneticisi, üyesi olmak ve 'Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs etmek' gibi suçlarla suçlanan 9'u tutuklu 22 avukatın yargılanmasına devam edildi.

Google Haberlere Abone ol
Terör örgütü davasında savunmalar alınıyor

Terör örgütü DHKP-C'nin yöneticisi, üyesi olmak ve 'Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs etmek' gibi suçlarla suçlanan 9'u tutuklu 22 avukatın yargılanmasına devam edildi. Dün görülen ilk duruşmaya göre daha az katılım olan davanın bugünkü oturumunda Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, tüm tutuklu sanıklar adına savunma yapıyor.

Terör örgütü DHKP-C'nin yöneticisi ve üyesi olmak, anayasal düzeni bozmaya teşebbüs etmek gibi suçlarla suçlanan ÇHD üyesi 9'u tutuklu 22 avukatın yargılanmasına devam edildi.

Davanın ilk duruşmasının aksine güvenlik önlemlerinin daha az olduğu gözlendi. Ayrıca dün görülen duruşmaya çeşitli il baro başkanlıklarından bine yakın avukat katılırken bugünkü duruşmaya çok daha az katılım oldu. Bazı avukatlar ile sanıklara destek vermek için gelen izleyiciler, duruşma salonunun önündeki yol kenarında bulunan tel örgülere 'Tutuklu avukat sanıklara özgürlük' isteklerini belirten pankartlar astılar.

Bir grup avukat ve izleyici, duruşma salonunun diğer yanında dün ÇDH'nin organizasyonu ile kurulan çadır önünde duruşmanın başlamasını beklediler. Çadırın önünde ise dünden çubuklarla dikilen ve üzerlerinde avukatların fotoğrafları bulunan maketler bulunuyor.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Cezaevi karşısındaki büyük duruşma salonunda görülen davanın ikinci duruşmasına ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile ÇHD İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay'ın da aralarında bulunduğu 9 tutuklu sanık ile 6 tutuksuz sanık katıldı.

CHP milletvekilleri İlhan Cihaner ve Mahmut Tanal ile yabancı barolardan avukatlar da duruşmada izleyici olarak yer alırken, Türkiye'nin çeşitli illerinden 300'e yakın avukat ise sanık meslektaşlarını savunmak için hazır bulundu.

Sanıklar salona alındığı sırada izleyiciler, alkışlar ve ıslıklarla "Devrimci avukatlar onurumuzdur" şeklinde slogan attı.

Dünkü oturumda tüm tutuklu sanıklar adına savunma yapmak için söz alan ve konuşması yarım kalan sanık avukat Selçuk Kozağaçlı konuşmasına kaldığı yerden devam etti.

Konuşmasına hukuk devletinin tanımını yaptığı sırada ara verildiğini belirten Kozağaçlı, hukuk devletini kutsal bir ineğe benzeterek, "Hukuk devleti tapınç haline getirilmiş kutsal bir inektir. Bu durum Mekkeli müşriklerin helvadan put yapmasına benziyor. Acıktıkları anda o putları yiyorlardı. Putu helvadan yapma sebepleri acıktıkları anda onu yemek içindir. Hukuk devletini inşa eden liberal burjuvalar da acıktıklarında bu hukuk devletini yiyorlar. Mülkiyet dışında hiçbir hak yoksullar için değildir. dedi.

Hukuk devletinin, insanların bir arada yaşaması için bir mecburiyet olmadığını belirten Kozağaçlı, bu konuda antik Yunan ve bazı tarihi kutsal metinlerden örnekler verdi. Hukuka dair hiçbirşeyin evrensel olmadığını ve hiçbir tarihte burjuva demokrasisinin uygulanmadığını belirten Kozağaçlı, "Kirletimsi en zor söz adalettir. Demokrasi ise bataklık ve çamur içinde bir kavramdır. Hukuk devleti, katillerin, hırsızların, dolandırıcıların zorda kaldıklarında kullandıkları bir kavramdır." şeklinde konuştu.

Duruşma, Kozağaçlı'nın konuşması ile devam ediyor. CİHAN

Yorumlar