Tekmeye maden mühendislerinden tepki: Hiçbir hükümetten böyle bir şey görmedik

Maden Mühendisleri Odası Denizli Temsilcisi Ali Edem, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel’in özel hareket polislerine tutturarak madenci yakınını tekmelemesinin hiçbir hükümette görülmediğini acısı...

Google Haberlere Abone ol
Tekmeye maden mühendislerinden tepki: Hiçbir hükümetten böyle bir şey görmedik

Maden Mühendisleri Odası Denizli Temsilcisi Ali Edem, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel’in özel hareket polislerine tutturarak madenci yakınını tekmelemesinin hiçbir hükümette görülmediğini acısı olan vatandaşa hükümet yetkililerin gösterdiği tavrın çok acı olduğunu söyledi. Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği(DEİM) Başkanı Fehmi Demirten, Maden Mühendisleri Odası Denizli Temsilciliği’ne taziye ziyaretinde bulundu. Oda Temsilcisi Ali Edem ile bir süre sohbet eden Demirten Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen olayla ilgili bilgi aldı.

    DEİM: İBRETLİK CEZA VERİLMELİ

    Ziyarette vahim olaydan duyduğu üzüntüyü dile getiren Demirten, “Böylesine büyük bir işletmenin öngörülebilir bir hatayı fark edememesinin çok ciddi cezai müeyyidelerle cezalandırılması gerekir. Bu ceza öylesine ağır olmalı ki bundan sonra bu tür bir durum tekrar yaşanmamalı. Burada yaşanan olayın trafo patlaması ile ilgisi olmadığını bütün ülkenin bilmesi lazım. Trafonun ne olduğunu, ne işe yaradığını hepimiz biliyoruz kaldı ki madenlerde kullanılan trafoların yanmaya ve patlamaya dayanıklı olması gerektiği de aşikârdır. İlk yapılan açıklamaların bu yönde olması bir talihsizlik ve kamuoyunu yanlış yönlendirmektir.” dedi.

    "BİR ÇOK HÜKÜMET GELDİ, GEÇTİ BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİK"

    Soma Eynez bölgesindeki madenlerde, öğrencilik yıllarında bitirme projeleri için bulunma fırsatı bulduğuna belirten Edem de yetkililerin olayın hemen ardından bölgede yaptığı konuşmanın madende yaşanan acıdan çok daha fazla yaralar açtığını ifade etti. Edem, “Bir çok hükümet geldi, geçti böyle bir şey görmedik. Acısı olan vatandaşa hükümet yetkililerin gösterdiği tavır ve tepki çok acı. Sanki o adam o acıya neden olmuş gibi yerlerde tekmeleniyor. Bu görüntüler insanın yüreğini burkuyor ve acıyı daha da katlıyor.” diye konuştu.

    O bölgenin kömüründe kaynaklı yanma özelliği olduğunu vurgulayan Edem, “Bölgenin kömürü oluşum yatağında yanmaya yatkın. Bu tür kömürler, uygun bulduğu atmosferik koşullarda havanın oksijenini absorbe etmesi(oksidasyon) ve oksijen ile girdiği kimyasal tepkime sonucu ısı açığa çıkarır. Oluşan ısının yeteri kadar dışarıya transfer edilmemesi halinde ısı giderek yükselir ve kömür yanma ısısına ulaşarak içten içe yanmaya başlar. Ancak bu uzun soluklu bir tepkime olup bu şeklide aniden ortaya çıkmaz. Sanırım bu bölgede, önceden devletin çalıştırdığı ocaklarda yangın çıkmış ve yangını önlemek için de baraj yapılarak yangının çıktığı bölge kapatılarak terk edilmiştir. Terk edilen bölge kapatılsa da yangın yıllarca devam eder. 13 Mayısta oluşan facia, üretimi yapan şirketin üretim panolarını bu tür kapatılmış bir ortama çok yaklaştırmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Eskiden kapatılan yerle yeni üretimi alanının buluşması ile içeride çok hızlı Karbondioksit gazının yayıldı ve işçilerimizin bir çoğu bu anda hayatını kaybettiğini sanıyorum.” şeklinde konuştu.

    Madende trafoda meydana gelen yangın ile hasar gördüğünü trafonun patlaması veya yangına sebebiyet vermesi söz konusu olmadığını ileri süren Edem, “Eski üretim bölgesi ile yeni üretim bölgesi arasındaki tampon bölgenin bilerek veya bilmeyerek aşılması bu felaketi hazırlamıştır. Burada kesinlikle planlama hatası veya planlama ihmali söz konusudur. Bu iki bölgenin karşılaşması kesinlikle ısı farkı ile ölçülebilir, bunun farkına varılabilirdi. Bu olay ne metan gazı patlaması ne de trafo patlaması, zaten birkaç ay sonraki raporlarda da çok net bu sonucu göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

    "YANGIN 40-50 YIL SÜREBİLİR"

    Türkiye’nin hâlâ Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 176 numaralı “Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi”ni imzalamayan bunu imzalamayan birkaç ülkeden biri olduğunu anlatan Edem şunları kaydetti: “Üretim panolarında devam eden yangının ana merkezine inmek bana göre mümkün değildir. Yangın 40-50 yıl sürebilir ve bunu söndürmek ancak set çekmekle mümkün olabilir. Üzülerek söylüyorum ki bu bölümde bulunan işçilerimizi çıkarmak pek mümkün görünmemektedir. Teknik olarak paralel galeriler açsalar da o bölgeye girmeleri ve orada yanan kömürü söndürmeleri imkansız. Artık o bölgede bundan sonra da üretim yapmak da imkansız hale gelmiştir, yeniden çalışma başlarsa yine aynı sonla karşılaşılır.” CİHAN

Yorumlar