Tefeciler, 'kredi kartı taksitlendirme' ve 'borç yapılandırma' ile kandırıyor

Türkiye'nin kanayan yaralarından biri de tefecilik. Emniyetin tespitlerine göre özellikle pos tefeciliğinde suç organizasyonlarının internet siteleri başta olmak üzere çeşitli iletişim araçlarını kullanarak borç içerisinde olan vatandaşların kendileri il.

Google Haberlere Abone ol
Tefeciler, 'kredi kartı taksitlendirme' ve 'borç yapılandırma' ile kandırıyor

Türkiye'nin kanayan yaralarından biri de tefecilik. Emniyetin tespitlerine göre özellikle pos tefeciliğinde suç organizasyonlarının internet siteleri başta olmak üzere çeşitli iletişim araçlarını kullanarak borç içerisinde olan vatandaşların kendileri ile iletişime geçmesini sağlıyor. Bu amaca ulaşmak için 'kredi kartı taksitlendirme', 'borç yapılandırma' gibi ilanlar vererek yasal bir görüntü vermeye çalışıyor.

    Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nın '2012 Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Raporu'na göre ekonomik suçlar ile ilgili 2012 yılında gerçekleştirilen operasyonlara bakıldığında, 2011 yılına göre nitelikli dolandırıcılık operasyonlarında yüzde 51 artış, tefecilik operasyonlarında ise yüzde 15 artış meydana geldi. 2012 yılında; ön ödeme dolandırıcılığı ve Pos Tefeciliği suçları öne çıkan ekonomik suç türlerinden.

    Raporda, tefecilikle ilgili ihbar ve şikâyetlerin yetersizliğinin sebepleri arasında tefecilik suçunu işleyen suç organizasyonlarınca cebir, şiddet ve tehdit unsurlarının sıklıkla kullanılıyor olması yer alıyor. Klasik yöntemlerle işlenen tefecilik suçlarının yanında son yıllarda pos cihazlarının kullanılmasıyla da suçun işlenmeye başlandı. Pos tefeciliği yönteminde, gerçekte bir ürün satışı yapılmadığı halde, bir ürün satışı yapılmış gibi gösteriliyor. Bunun yanı sıra, satış ücreti de kredi kartı kullanılarak ödenmiş gibi gösteriliyor. Bu işlemin sonucunda, pos cihazı üzerinden çekilen miktarın altında bir meblağ nakit olarak kredi kartı sahibine veriliyor.

    Bankalararası Kart Merkezi tarafından yayınlanan rapora göre Türkiye'de 2012 yılında aktif 2 milyon 134 bin 444 adet pos cihazının ve 54 milyon 342 bin 148 adet kredi kartının kullanıldığı ve pos cihazı sayısında Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığı görülüyor. Diğer Avrupa ülkeleri arasında en çok pos cihazı sayısının 1 milyon 443 bin 730 ile Fransa'da olduğu göz önünde bulundurulduğunda pos cihazı kullanımında ülkemizin durumu dikkat çekiyor.

    Rapora göre 2012 yılında kredi kartı kullanılarak yapılan ödemeler 2011 yılına göre yüzde 25 oranında artışla 332 milyar liraya yükseldi. Pos tefeciliğinde suç organizasyonlarının internet siteleri başta olmak üzere çeşitli iletişim araçlarını kullanarak borç içerisinde olan vatandaşların kendileri ile iletişime geçmesini sağladığı, bu amaca ulaşmak için 'kredi kartı taksitlendirme', 'borç yapılandırma' gibi ilanlar vererek yasal bir görüntü vermeye çalıştığı belirlendi.

    2012 yılında POS Tefeciliği suçuyla mücadelede, ilgili kamu kurumlarıyla işbirliği çalışmaları yürütülerek 36 planlı operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda 285 şahıs hakkında yasal işlem yapıldı. 2008 yılında 248 olayda 548 şüpheli yakalanırken; 2012 yılında ise 697 olayda bin 729 şüpheli yakalandı. Tefecilik Operasyon Sayıları İlk 10 İl: Ankara, Antalya, Mersin, İstanbul, Şanlıurfa, Hatay, Adana, Denizli, Samsun ve İzmir.

    Raporda, "Tüketim kültürünün yaygınlaşması ve kişilerin ihtiyaç algılarının artması sonucu meydana gelen gelir ve gider arasındaki orantısızlığın, kredi kartları aracı kılınarak borç alınması suretiyle kapatılmaya çalışıldığı görülmekte olup bunun sonucunda özellikle son dört yıl içerisinde tefecilik olay sayılarında gözle görülür bir artış gerçekleşmiştir. Ekonomik potansiyelin yüksek olduğu illerimizde genel olarak tefecilik olaylarının daha fazla olduğu görülmektedir. Hayat standartlarının ve yaşam maliyetinin yüksek olduğu illerde artan borç ihtiyacının suç organizasyonlarınca istismar edildiği değerlendirilmektedir." deniyor. CİHAN

Yorumlar