Tedavisi yapılmazsa bir yıl içinde iki gözü de kapanacak

Doğuştan görme bozukluğu olan küçük Selvi'nin(9), kısa sırada çare bulunmazsa iki gözünü de kaybederek karanlığa mahkum olacağı bildirildiAntalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Çardak köyünde Asiye-Ramazan Sarıkaya'nın üç çocuklarından ikincisi olan Selvi,.

Google Haberlere Abone ol
Tedavisi yapılmazsa bir yıl içinde iki gözü de kapanacak

Doğuştan görme bozukluğu olan küçük Selvi'nin(9), kısa sırada çare bulunmazsa iki gözünü de kaybederek karanlığa mahkum olacağı bildirildi

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Çardak köyünde Asiye-Ramazan Sarıkaya'nın üç çocuklarından ikincisi olan Selvi, 2008 yılından bu yana Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan tetkiklerinden sonra kalıtsal Leber Konjenital Amorozu(LCA) hastalığı tespit edildi. Uzmanların, hastalığın 200 bin kişide nadir görüldüğü bir hastalık olduğunu belirtti.

Küçük Selvi'nin annesi Asiye Sarıkaya, kızının hastalığına çare bulunmazsa bir yıl içinde iki gözünün de görme becerisini tamamen kaybedeceğini söyledi. Kızındaki görme bozukluğunu 2 yaşından itibaren doktora götürme ile anladıklarını anlatan anne Sarıkaya, Akdeniz Üniversitesi'nin çocuğunun göz rahatsızlığına 6 yıllık tetkikler sonrası Leber Konjenital Amorozu(LCA) hastalığı teşhisi koyduğunu kaydetti. Kızının Manavgat Çardak Köyü Piyade Uzman Çavuş Mustafa Uysal İlköğretim Okulu 2'nci sınıfa gittiğini belirten anne Sarıkaya, "Kızımın gözleri her geçen gün kapanıyor. 2 aydır korkularım çoğaldı. Doktorlar çocuğumun hastalığının Leber olduğunu ve tedavisinin Türkiye'de olmadığını söylüyor. Zaten nadir görülen bir hastalıkmış. Çocuğumun gözlerinin gözlerim önünde kapanmasına çok üzülüyorum. Tedavisi için yardım bekliyorum. Başka yerlerde tedavisi yapılması için yol yordam gösterecek kişilerin yardımı bekliyoruz." diye konuştu. Anne Sarıkaya kızı Selvi'yi okula büyük kızı Sümran'ın gelip götürdüğünü söyledi.

Manavgat Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzman Doktoru Hakkı Keser, Leber Konjenital Amorozu(LCA) hastalığının kalıtsal bir göz hastalığı olduğunu söyledi. Tedavisi olmayan bir hastalık olduğunu dile getiren Keser, hastalığın dünyada nadir görülen bir hastalık olduğunu ve 200 bin kişide bir görüldüğünü kaydetti. Keser, "Leber kalıtsal bir hastalık olduğu için tedavisi yok. Tedavisi dünyada İsviçre, İngiltere ve ABD gibi ülkelerin tam donanımlı göz hastanelerinde yapıldığı söyleniyor. Ülkemizde tedavisi yok." dedi. CİHAN

Yorumlar