Tatvan'da TÜBİTAK Bilim Fuarı düzenledi

Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Kavar Havzasında bulunan Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Deniz Süren Ortaokulu öğrencileri tarafından TÜBİTAK Bilim Fuarı düzenledi.Okulun toplantı salonunda düzenlenen bilim fuarında okulun öğrencileri 2 aylık...

Google Haberlere Abone ol
Tatvan'da TÜBİTAK Bilim Fuarı düzenledi

Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Kavar Havzasında bulunan Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Deniz Süren Ortaokulu öğrencileri tarafından TÜBİTAK Bilim Fuarı düzenledi.

Okulun toplantı salonunda düzenlenen bilim fuarında okulun öğrencileri 2 aylık süre zarfında hazırladıkları biri birinden güzel ve ilginç projelerini tanıttı. Fuarda suya katılan gıda boyalarıyla çiçeklerin renginin değişmesinden, kışı çetin geçen Bitlis’te kışın aç kalan kuşlar için hazırlanan toplam 26 proje yer aldı. Özellikle hayatı kolaylaştıracak birçok projenin yer aldığı fuarda öğrenciler hazırladıkları projelerle takdir topladı. Bitlis’in çetin geçen kışına çözüm amaçlı projelerin de hazırlandığı fuarda, öğrencilerin projeleri sergilendikten sonra proje detayları ile birlikte patentleri alınmak üzere TÜBİTAK’a gönderilecek. TÜBİTAK tarafından kabul gören projeler patenti alınarak hayata geçirilecek. Yaklaşık 60 öğrencinin görev aldığı proje ürettiği fuarda en çok ilgiyi artık günümüzde bir ihtiyaç haline gelen İngilizce dersinin öğrenmesi için okulun merdivenlerine yazılan İngilizce terimler oldu.

Düzenlenen bilim fuarını ziyaret eden Tatvan Kaymakamı Murat Erkan, “Burada amaç çocuklarımızı bilimsel araştırmalara teşvik etmek, onların yeteneklerini, kabiliyetlerini ortaya koymaktır. Bu proje sonucunda şunu görüyoruz. Çocuklarımıza, gençlerimize imkan sağlandığı takdirde, ortam sağlandığı takdirde neler yapabileceklerini gördük. Öğrencilerimizin güzel projeler ortaya koymaları adına bu müsabakalar, bu sergiler, bu organizasyonlar çok önemli. Bunun sonuçlarını burada beraber gezmiş görmüş olduk. Çocuklardan dinlemiş olduk. Biz elimizden geldiğince şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da imkan ve fırsat sunmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Deniz Süren Orta Okulu Fen ve Teknoloji Öğretmeni Emel Şahin, ise TÜBİTAK destekli çalışmaların yaklaşık 2 aydır deva ettiğini belirterek, “Biz iki aydır TÜBİTAK destekli çalışmalarımız var, proje çalışmalarımız ve onlarla uğraşıyoruz. Amacımız çocuklara bilimi sevdirme, onlara nasıl araştırma yapacaklarını öğretmek. Bunun için toplam 26 proje yaptık. Çalışmalarımız gerçekten çok keyifli ve eğlenceli geçti. Bundan sonra da yaptığımız projeleri isimleri ve özetleriyle birlikte TÜBİTAK’a göndereceğiz. Eğer aralarında seçilen projeler olursa bunları da inşallah patentini alacağız.” şeklinde konuştu.

Çiçeklerimizi renklendirelim projesini hazırlayan öğrencilerden Özgür Kılıç, “Bitki kökünden aldığı su ve küçük parçaları gövde yardımıyla tüm organlarına taşıyabilmesini kanıtladım. Çiçek ilk önce beyazdı, gıda boyası ekledim suyun içine gıda boyası hangi renkse çiçekte o rengi alıyor.” dedi.

Takipçi araba projesini hazırlayan öğrencilerden Baran Kutlu, “Ben ve arkadaşım bu projeyi bir aya yakın sürede yaptık. Bu proje ebebeynlere yarımcı olmak için yapıldı. Bu sensörleri büyük arabalara takıp kişiyi takip ediyor. Arabalara takıp küçük arabalara yani tekerlekli arabalara takıp çocuğumuzu bebeğimiz üzerine koyup arkadan bizi takip edebiliyor. Ve ebebeynler artık yorulmuyorlar. Yorulmaya son veriyorlar artık.”

Isı yalıtımının önemi projesini hazırlayan öğrencilerden İsmail Güner, “Isı yalıtımı kışın evleri daha sıcak yazın ise daha serin tutar. Bu yüzden böyle bir konuyu araştırdık. Isı yalıtımlı evin evi köpük straforla kapladık. Yalıtımsız ev ise aynı halinde kaldı. İki tanede termometre koyduk her ikisine daha sonra gözlem sonuçlarımızda ise yalıtımlı evin her bir saat içerisinde bir derece arttığını gözlemledik. Yalıtımsız evin ise iki saate bir derece arttığını gözlemledik. Yani bu gözlem sonucunda yalıtımlı ev yüzde 40 yüzde 60 oranla daha fazla tasarruf sağlayabiliriz.” CİHAN

Yorumlar