Tarlaya dönüştürülen meralar tek tek tespit ediliyor

Samsun’da “Mera Islah ve Amenajman” projeleri kapsamında Havza ilçesi Arslançayırı köyünde mera ıslahı çalışması yapıldı. Çalışmalarda 153 dekar mera alanının işgal edilerek tarla haline getirildiği tespit edildi.Arslançayırı...

Google Haberlere Abone ol
Tarlaya dönüştürülen meralar tek tek tespit ediliyor

Samsun’da “Mera Islah ve Amenajman” projeleri kapsamında Havza ilçesi Arslançayırı köyünde mera ıslahı çalışması yapıldı. Çalışmalarda 153 dekar mera alanının işgal edilerek tarla haline getirildiği tespit edildi.

Arslançayırı köyü mevcut mera alanı 920 dekar olup, köydeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kaba yem ihtiyacı için yetersiz durumda olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “Proje kapsamında köylerimizde yem bitki ekiliş alanlarının artırılması için çiftçilerimize silajlık mısır ve fiğ tohumlukları tedarik edilerek dağıtımları yapılmıştır. Mevcut meraların sınıfı iyi hale getirmek için kimyevi gübre uygulaması ve suni mera tesis edilmesi planlanmış ve uygulamaya sokulmuştur. Hali hazırda mevcut yem bitki ekilişleri ile kaba yem ihtiyacı karşılama oranı yüzde 45 seviyesinde iken, ıslah projesi sonrasında ihtiyaç duyulan kaba yemin karşılanması yüzde 106 seviyelerine çıkarılarak kaba yem açığı kapatılması hedeflenmektedir.” dedi.

2011 yılı Havza İlçe Mera Teknik ekibinin yapmış olduğu çalışmalarda Arslançayırı köylülerince 153 dekar mera alanının işgal edilerek tarla haline getirildiğinin tespit edildiğini kaydeden Güven, “Havza Kaymakamlığı’nca yapılan soruşturmalar neticesinde işgalciler söz konusu meralardan men ettirilmiştir. 2013 yılında mera ıslah ve amenajman projesi için yapılan etütler sonucunda işgal edilen alanlarda bitki kompozisyonunun çok zayıf olduğu, ot veriminin çok düşük olduğu gözlemlenmiş ve bu sahalarda suni mera tesis edilmesi planlanmıştır. Bu kapsamda bu alanların toprak işlemesi, kimyevi gübre dağıtılması, çok yıllık yem bitkleri tohum karışımlarının ekilmesi, merdane çekilmesi işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bu sayede zayıf sınıf olan mera sınıfı iyi sınıfa dönüştürülerek ot verimi ve kalitesi artırılmaya gidilmiştir.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar