Tarım arazisi satışı durdu, çiftçiler mağdur

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda 15 Mayıs'ta yapılan değişikle tarım arazilerini satışına getirilen düzenleme ile satışlar durdu. Artık belli bir dekarın üzerindeki araziler tek tapu haline getirilerek satılamayacak. Gaziantepli...

Google Haberlere Abone ol
Tarım arazisi satışı durdu, çiftçiler mağdur

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda 15 Mayıs'ta yapılan değişikle tarım arazilerini satışına getirilen düzenleme ile satışlar durdu. Artık belli bir dekarın üzerindeki araziler tek tapu haline getirilerek satılamayacak. Gaziantepli bir çok çifti ve emlakçı, borçlarından dolayı arazilerini satamadıklarını ve mağdur edildiklerini ifade ederek tepki gösterdi.

5400 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nunda yapılan değişiklikle artık arazilerini istedikleri gibi satamıyor. Yasada yapılan değişikliğe göre artık dikili tarım arazilerinde 3 dekarın altında kalan parseller, 5 dekarın altındaki araziler, kuru tarımda ise 10 dekarın altındaki tek tapu olarak satılabilecek. Kanuna göre bu normlardan büyük araziler için getirilen kriterlere göre artık sınırdaş parseller birlikte değerlendirilecek. Ayrıca aynı mahalle içerisindeki parseller birlikte değerlendirilecek, farklı mahalle içerisinde bulunan araziler ise 5 kilometrenin altında ise tek tapu gösterilip birleştirilerek satılamayacak. İhtiyacı oldukları için arazilerini satamadıklarını belirten vatandaşlar, Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü önüne toplanarak duruma tepki gösterdi.

10 gün önce arazisini sattığını dile getiren Mehmet Polat isimli bir vatandaş, 4 farklı kurumdan gelen mühendislerle arazisini böldürerek satmak istediğini, ancak satamadığı için büyük bir mağduriyet yaşadıklarını söyledi. Yapılan kanundan kurumların birbirinden haberdar olmadığını belirten Polat, “Ben malımı satamıyorum, böyle bir şey var mı? Ozaman gelsinler tapuyu onlara verelim, biz gidelim. 2 tapusu olan arazisini satamıyor, böyle bir şey olur mu? Bu yasayı yaparken acaba sarhoşlar mıydı?” diyerek tepkide bulundu.

Ömer Aksoy isimli bir emlekçı ise “Tek tapun varsa satabilirsin, iki tapun varsa satamazsın, öbür ikinci tapuyu biz gidip bağış mı yapacağız. Benim ihtiyacım var birini satmak istiyorum. İkisini bir satamam ki. Öbür ikinci parseli gidip biz hükümete bağış mı yapacağız.” şeklinde açıklamada bulundu.

Kredi kartı borcu olduğu için arazisini satmak zorunda olduğunu söyleyen Yunus Gafi isimli bir çiftçi vatandaş da, “Devlet malımıza el koymuş, 3 tane malın varsa birini sataman. 30 kilometre uzatlıkta benim 4 bin metre arazim var, satamıyorum. Benim borcum var, kim ödeyecek onu?” mağduriyetini dile getirdi.

Üzerine 13 tane tapu olmasına rağmen bir tanesini dahi satamadığını vurgulayan Ökkeş Karahan, "Sistem yanlıştır, şeriat kunununa göre mi yaşıyoruz, yoksa komünist rejime göre mi? Biz bunu öğrenmek istiyoruz. 13 tane tapum var ama satamıyorum. Eğer satamıyorsak ya şeriata ya da kominist rejimine gidelim.” diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü önünde tepkilerini dile getiren vatandaşlar biran önce yaşanan sorunun çözüme kavuşturulmasını istedi.

CİHAN

Yorumlar