Tarihi İpekyolu, Türk Konseyi ile yeniden canlandırılacak

Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan devlet başkanları tarihi İpekyolu’nun yeniden canlandırılmasını görüşmek üzere Bodrum’da bir araya gelecek. 4. Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin bu yıl...

Google Haberlere Abone ol
Tarihi İpekyolu, Türk Konseyi ile yeniden canlandırılacak

Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan devlet başkanları tarihi İpekyolu’nun yeniden canlandırılmasını görüşmek üzere Bodrum’da bir araya gelecek. 4. Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin bu yıl ki teması; Turizm İşbirliği.

Türk devletleri arasında işbirliği ve eşgüdümü artırmak amacıyla kurulan Türk Konseyi, Haziran başında Bodrum’da toplanacak zirvede turizm alanında önemli kararlara imza atmaya hazırlanıyor. Bir grup gazeteciye bilgi veren Türk Keneşi (Türk Konseyi) Genel Sekreter Halil Akıncı, 3,5 ve 7 günlük turlar ile ‘meraklı’ turistlere tarihi İpekyolu yeniden tanıtılacak. Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi – Türk Keneşi), Türk dili konuşan ülkeler arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacı ile uluslararası bir örgüttür. Türk Konseyi'nin kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'dir. Bu yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde 4-5 Haziran 2014 tarihlerinde Bodrum’da toplanacak Türk Konseyi’nin dördüncü toplantısına Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev katılacak" dedi.

Genel Sekreter Halil Akıncı, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov’un da toplantıda yerini alacağına dikkat çekerek Türkmenistan’ın Konseye resmi üye olmamasına rağmen daimi bir üye gibi kendilerini ağırlayacaklarını ifade etti. Böylece KKTC sayılmazsa, dünyadaki altı Türk devletinden sadece Özbekistan Konsey’deki yerini almamış olacak. Türk Keneşi (Türk Konseyi), ayrıca tarihten gelen dostluk ve kardeşlik bağlarının yaşatılması, kültürel zenginliklerin tanıtılması ve ülkelerin birbirine daha da yakınlaştırılması doğrultusunda üzerine düşen vazifeleri yerine getirmek için çalışmaktadır. Türk diasporanın dünyadaki en büyük diasporaların başında gelmektedir. Bu gücü doğru yönde kanalize etmek istiyoruz. Türk Keneşi olarak Berlin, Paris ve Washington’da bölge büroları açmaya hazırlanıyoruz. Üye ülkelerde okutulacak ortak tarih ders kitabı projesini de hayata geçirmek istiyoruz. ‘Modern İpekyolu’ turları ile Anadolu’dan Ortaasya’nın derinliklerine kadar kültür turizmi yapılabilecek." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar