Tarihi camiye sonradan yapılan minaresinin yıkımı tartışmalara neden oldu

Kapadokya bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden Nevşehir’in Uçhisar beldesinde, miladi 1330 yılında yapılan tarihi Karamanoğlu Camii’nin sonradan yapılan minaresinin Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yıkılması, belde sakinleri...

Google Haberlere Abone ol
Tarihi camiye sonradan yapılan minaresinin yıkımı tartışmalara neden oldu

Kapadokya bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden Nevşehir’in Uçhisar beldesinde, miladi 1330 yılında yapılan tarihi Karamanoğlu Camii’nin sonradan yapılan minaresinin Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yıkılması, belde sakinleri tarafından istenmezken, Belediye Başkanı Ali Karaaslan minarenin aslına uygun olarak yeniden yapılacağını söyledi.

Dünyanın ilk doğal gökdeleni olarak kabul edilen Kalesi ve Peribacaları ile kaplı eşsiz vadileri ile turizm merkezi konumundaki Uçhisar beldesinde bulunan tarihi Karamanoğlu Camii’nde Vakıflar Kayseri Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması başlatıldı. 2008 yılında proje çalışmalarına başlanan ve Nisan ayı içerisinde uygulamasına başlanan çalışmalar kapsamında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, SİT alanı içerisinde yer alan ve sonradan yapıldığı belirtilen cami minaresinin depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılmasını kararlaştırdı.

Cami minaresinin yıkımına başlanması ile birlikte belde sakinleri arasında tartışmalar da başladı.

Uçhisarlı esnaf ve vatandaşlar “Yıkılıyor olması büyük bir kayıptır. Halkımızın buna tepki göstermesi gerekiyor. Minarenin yıkılma sebebini birinin çıkıp açıklamasını istiyoruz. Yabancıların bile ezan sesi hoşuna gidiyor, duruyor, dinliyor. Hoparlörlerin sesi fazla açıksa işletmeciler rahatsız olabilir. Minarenin çürük olduğuna dair bir rapor olduğuna inanmıyoruz. Bazıları da Kale’nin görüntüsünü bozduğunu söylüyorlar. Nesi bozuyormuş. Görünce çok moralimiz bozuluyor. Kale için minare yıkılır mı?” şeklinde tepki gösteriyor.

BAŞKAN KARAASLAN: BELEDİYE VE MÜFTÜLÜĞÜN TASARRUF HAKKI YOK

Uçhisar Belediye Başkanı Ali Kararaslan ise yaptığı açıklamada, bahse konu caminin Vakıflar Genel Müdürlüğü Kayseri Bölge Müdürlüğü kayıtlarında yer aldığını ve camii üzerinde ne belediyelerinin ne de İl Müftülüğünün herhangi bir yapma veya yıkma gibi bir tasarruf hakkının bulunmadığını söyledi. Restorasyon çalışması kapsamında 30- 35 yıl önce yapılan minarenin kaldırılarak yerine caminin orijinal siluetine uygun minarenin konularak çalışmanın bitirilmesinin planlandığını anlatan Başkan Karaaslan, “Belediye olarak bizim yıkma, yapma gibi bir durumumuz yok. Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindedir. Restorasyon için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kayseri Bölge Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum. 442 bin liralık bir ödenek ayırdılar. Bununla eski, orijinal haline dönüştürülecektir. Vatandaşlarımızın tedirgin olmalarını istemiyorum. Caminin veya minarenin kaldırılması bir şey düşünülemez. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün hassasiyetini de biliyorum. Bizler inanan insanlar olarak minarenin cami sembolü olduğunu biliriz. Minarenin statik projesinin olmaması nedeniyle depremde çevreye zarar verme riski ile cami dokusuna uygun olmaması Kurul kararlarıyla ortaya konmuştur. Minare yıkma, minareye ve camiye karşı gibi tutum ve davranış içerisinde olmamız mümkün değildir. Bunda henüz 1,5 aylık bir başkan olarak benim bu konuda bir tasarrufun içerisinde bulunamam. Proje 2008 yılında başlayıp 2014 yılında uygulamaya geçmiştir. Başlangıç şimdi olduğu için sorumlu bizmişiz gibi gözüküyor” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar