Tarihi beldede arsenikli su endişesi

Afyonkarahisar'ın Büyükkalecik beldesinde içme suyunda arsenik oranının normalin çok üzerinde çıkması endişeye yol açtı. Beldede, standartlara göre litresinde 10 mikrogram olması gereken arsenik miktarının yapılan son ölçümlerde 18 mikrogram...

Google Haberlere Abone ol
Tarihi beldede arsenikli su endişesi

Afyonkarahisar'ın Büyükkalecik beldesinde içme suyunda arsenik oranının normalin çok üzerinde çıkması endişeye yol açtı. Beldede, standartlara göre litresinde 10 mikrogram olması gereken arsenik miktarının yapılan son ölçümlerde 18 mikrogram çıktığı belirtildi. Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü, laboratuvarda yaptığı tespitler sonucunda içme sularının kullanıma uygun olmadığı raporunu verdi. Belde halkı uzun yıllardır bu suyu içtiklerini belirterek, sağlıklarından endişe ettiklerini, yeni kuyular açarak sorunun biran önce çözülmesini istedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Büyük Taarruz' emrini verdiği Kocatepe'nin eteklerinde bulunan Büyükkalecik beldesi sakinlerinin, yıllar önce ilan edilen 'sit alanı' nedeniyle yaşadıkları mağduriyete şimdi de su sıkıntı eklendi. Belediye Başkanı Mustafa Çıngıraklı, beldenin tarihi özelliğinden dolayı Çanakkale gibi ilgi odağı olabileceğini ancak sit alanı ve su sorununun acilen çözülmesi gerektiğini söyledi. Beldede 30 yılı aşkın bir süredir su problemi yaşandığını ifade eden Çıngıraklı, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra göreve geldiklerinde bu iki konu üzerinde çalışma başlattıklarını söyledi. Çıngıraklı, içme suyu kaynağının kendi belde sınırları içinde olmasına rağmen komşu bir beldeyle paylaşıldığını ancak bununda davalık olduğunu kaydetti. Ancak, son yapılan tahlillerde arsenik oranının standartların oldukça üzerinde çıktığını belirten Çıngıraklı, “Beldenin içme suyu İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kriterlerine uygun değil. Yıllardır bu su kullanıldığından halkın sağlığı açısından bir sıkıntı oluşturabilir. Bunun için acilen bir çalışma başlatılarak kuyu açılması ve yeni bir kaynak bulunması gerekiyor.” dedi.

DÜNYADA ORAN 10 MİKROGRAM

Dünya Sağlık Örgütü (WH0), içme suyundaki arsenik oranının 10 mikrogram/ litrenin üzerinde olmaması kuralını önererek her ülkenin buna göre kendi ulusal standartlarını koyması ve halk sağlığını korumak doğrultusunda önlemler alınması gerektiğini belirtiyor. Arsenik içme suyunda izin verilen limitlerin altındaki konsantrasyonlarda da kanserojen etkiye sahip. Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin içme suyu arsenik konsantrasyonlarına bağlı olarak her 10 bin nüfus için fazladan mesane ve akciğer kanser olguları tahminleri yer alıyor.

CİHAN

Yorumlar