Taksim saldırısında iki şüpheli isim

İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıyı gerçekleştiren ismin DHKP-C'den gözaltına alınarak serbest bırakılan, ancak HDP'liler tarafından IŞİD'çi diye suçlanan Savaş Y. olduğu belirtiliyor. Savaş Y., Adana ve Mersin mitingileri öncesi HDP binalarına düzenlenen bombalı saldırılarının da faili olarak aranıyordu. Bir başka iddiaya göre ise saldırıyı gerçekleştiren isim Mehmet Y. isimli IŞİD mensubu.

Google Haberlere Abone ol
Taksim saldırısında iki şüpheli isim

İstanbul'da bugün İstiklal Caddesi'ndeki intihar saldırısını gerçekleştiren canlı bombayla ilgili iki şüpheli isim öne çıktı. Bunlardan birisinin 33 yaşındaki Savaş Y. olabileceği ihtimali üzerinde durulurken, Adana'da oturan babasından DNA eşleştirmesi için kan örnekleri alındı. Savaş Y.'nin Adana ve Mersin'deki HDP binalarına 18 Mayıs 2015'de bombalı saldırıları gerçekleştirmekten arandığı belirtildi. Diğer bir şüpheli ise Mehmet Ö. isimli IŞİD mensubu. İddiaya göre polis Mehmet Ö'nün ailesinde de DNA örnekleri aldı. 

DHA'nın haberine göre, Diyarbakır'dan Adana'ya göç eden bir ailenin oğlu olan merkez Yüreğir İlçesi doğumlu olan Savaş Y.'nın adı HDP Seyhan İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz, ESP eski İl Başkanı Sabahattin Pişkinbaş ile partili İbrahim Yakup'un yaralandığı HDP saldırısında gündeme gelmişti.

Hem Mersin, hem de Adana'daki HDP'ye bombayı bırakan kişi olduğu üzerinde durulan Savaş Y.'nin olayın ardından Suriye'ye geçtiği iddia edilmişti. HDP yetkilileri yaptıkları açıklamalarda Savaş Y.'nin, İŞİD ile bağlantılı olduğunu söylemişlerdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 1 Kasım seçimleri öncesi Adana'da 24 Ekim'de yapacağı miting öncesi de Savaş Y.'nın Adana'da görüldüğü iddiası, polisi alarma geçirmişti.

Canlı bomba eğitimi alıp, Suriye'den Türkiye'ye giriş yaptığı ileri sürülen 'Hamza Tombak' sahte kimlikli Savaş Y.'nın merkez Seyhan İlçesi'nin Küçükdikili Beldesi civarında bir otomobilde görüldüğü uyarısı yapılarak, mitingde görevli ekiplerin duyarlı olması istenmişti. Ancak eşkale uygun şüpheli saptanamadı.

GEÇMİŞTE DHKP-C'DEN GÖZALTINA ALINMIŞ

Savaş Y.'nin, geçmişte yasadışı sol örgütlerle bağlantısı olan DHKP-C örgütünün eylemlerinde yer aldığı için 2007'de hem Ankara hem de İstanbul'da gözaltına alındığı ortaya çıkmıştı.

DNA EŞLEŞMESİ

Taksim İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıyı gerçekleştirmiş olabileceği üzerinde durulan 'canlı bomba' olduğu ileri sürülen Savaş Y.'nın Adana'nın merkez Yüreğir İlçesi'nde yaşayan babasından kan örnekleri alınıp, DNA eşleştirmesi yapılmak üzere İstanbul'a gönderildiği bildirildi. Savaş Y.'nın Adana'da sadece babasının olduğu, diğer kardeşlerinin ise Suriye'de yaşadığı da ileri sürüldü. Adı açıklanmayan babasından alınan örneklerin karşılaştırılması sonucu İstanbul'daki 'canlı bomba' eylemini yapan kişinin Savaş Y. olup olmadığı da kesinleştirilecek.

BİR BAŞKA ŞÜPHELİ DE VAR

Saldırıyla ilgili bir başka şüphelinin adı da geçiyor. Karar Gazetesi'nin internet sitesinde yer alan habere göre saldırıyı Mehmet Ö. isimli bir IŞİD mensubu gerçekleştirdi. 

Karar'da yer alan haberde, "Canlı bombanın patladığı olay yerinde elde ettiği deliller üzerinden M.Ö'nün ismine ulaşan polis, eldeki fotoğraflar ve görüntüleri M.Ö'nün Gaziantep'teki ailesine gösterdi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin gösterdiği fotoğrafları ailesi de teyit etti" denildi. 

 

Yorumlar