"Takım elbise giyip, başını önüne eğen her sanığa iyi hal indirimi yapılmamalı"

Ahenk Hukuk Derneği, hükümetin çocuğa karşı işlenen suçlara verilen ceza oranlarının artırılması çalışmalarının, aceleye getirilmeden, sivil toplum kuruluşları ve baroların da görüşleri alınarak yapılması gerektiğini bildirdi....

Google Haberlere Abone ol
"Takım elbise giyip, başını önüne eğen her sanığa iyi hal indirimi yapılmamalı"

Ahenk Hukuk Derneği, hükümetin çocuğa karşı işlenen suçlara verilen ceza oranlarının artırılması çalışmalarının, aceleye getirilmeden, sivil toplum kuruluşları ve baroların da görüşleri alınarak yapılması gerektiğini bildirdi. Dernek yönetim kurulu üyesi Avukat Havva Benian İlhan, "Takım elbiseyi giyip, ellerini bağlayıp başını önüne eğen her sanığa iyi hal indirimi yapılmamalı." uyarısında bulundu.

Türkiye, son günlerde çocuklara karşı işlenen cinsel istismar ve çocuk cinayetlerine verilecek suç oranlarını tartışadursun, Bursa merkezli ahenk Hukuk Derneği, türlü suça karışmış sanıkların, takım elbise ile çıktıkları mahkeme huzurunda ellerini bağlayıp, başını eğerek iyi hal indirimi kaptığına dikkat çekti. Dernek binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Ahenk Hukuk Derneği Kadın Komisyonu Üyesi Avukat Merve Unus, her geçen gün kadın ve çocuk ölümlerinin arttığı Türkiye’de yaşayan kadınların dörtte birinin fiziki şiddete maruz kaldığını söyledi. Şiddete uğrayan kadınların dörtte üçünün eşi tarafından şiddete maruz kaldığını ve eşleri tarafından öldürüldüğünü anlatan Avukat Merve Unus, acil yardım hattını arayan kadınlardan yüzde 57'sinin fiziksel şiddete, yüzde 46,9'u cinsel şiddete, yüzde 14,6'sı enseste ve yüzde 8,6'sının da tecavüze maruz kaldığını dile getirdi.

"DAHA ÇOK 7-9 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR CİNSEL ŞİDDETE MARUZ KALIYOR"

Güncel verilere göre, her 4 kız çocuğundan biri cinsel şiddete uğradığına dikkat çeken Avukat Unus şunları kaydetti: "Daha çok 7–9 yaş arası çocuklar cinsel şiddet, 5–10 yaş arası çocukların yüzde 55'i ensest mağdurudur. 10–16 yaş arası çocukların yüzde 40’ı ensest mağdurudur. Cinsel saldırganların yüzde 75'inin aile içinden ve ya tanıdık olması da manidardır. Ensest olaylarında faillerin yüzde 50'si öz baba, sırasıyla da amcalar enişteler, ağabeyler, dedeler ve dayılardır. Bunun dışında çocuğa karşı şiddet ve çocuk ölümleri ise özellikle son dönemde hızlı bir şekilde artmıştır. Küçük yavrularımız hunharca öldürülmektedir. Ailelere, devlete, medyaya ve topluma yani hepimize büyük görevler düşmektedir. Öncelikle aileler, çocuklarına sahip çıkmalı, başıboş bırakmamalı, onları bilinçlendirmelidir; buna çığlık atmak da dâhil. Çocukların bakıma, korumaya muhtaç ve savunmasız olduğunu kısaca çocuk olduklarını unutmamaları gerekmektedir."

"CEZALAR ACELEYE GETİRİLMEMELİ, GÖRÜŞ ALINMALI"

Devletin bu konuda ailelere her türlü maddi- manevi desteği ve eğitimi vermesi gerektiğine işaret eden Avukat Merve Unus, konuyla ilgili koruyucu ve cezalandırıcı önlemler alınmasını istedi. Şiddetin; pisikobiyolojik faktörler ile dış çevre arasındaki etkileşimin bir sonucu olarak ortaya çıktığını dile getiren Avukat Unus, "Bu faktörler göz önüne alınarak gerekli olan yasal düzenlemeler yapılmalı, cezalar ağırlaştırılmalı, aileler ve çocuklar bu konuda bilinçlendirilmeli ve şiddet ve sapık eğilimi olanların tedavisi için gerekli adımlar atılmalıdır. Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı bu amaçla kurulmuş olmasına rağmen kurulduğu günden bugüne şiddet artarak devam etmiştir. Bu durum alınan önlem ve tedbirlerin yetersiz kaldığını göstermektedir. Sizlerin de malumu olduğu üzere hükümet tarafından bu konuda yasal düzenleme gündeme getirilmiştir. Yapılacak düzenlemelerin palyatif çözümler yerine kalıcı sorunu tedavi edici mahiyette olmalıdır. Bu bakımdan konunun gerek idari gerek cezai bütün yönleri ile ele alınarak ilgili sivil toplum kuruluşları, barolar ve diğer kurum ve kuruluşların görüşleri alınmak suretiyle, aceleye getirilmeden yapılmalıdır." şeklinde konuştu.

"KRAVAT TAKIP, TAKIM ELBİSE GİYEN İYİ HAL İNDİRİMİ ALMAMALI"

Yargı makamlarının da bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiğini hatırlatan Avukat Unus şöyle devam etti: "Her iyi giyinene, kravat takana iyi hal indirimi uygulamamaları bu yaklaşımın ilk adımı olacaktır. Medyaya büyük bir görev düşmektedir. Bu da sorumlu yayıncılık ve otokontroldür. Toplum olarak bu konuya gerekli özeni göstermemiz gerekmektedir. Çözüm için bütün kurumların işbirliği yapması doğru olacaktır. Temennimiz ve idealimiz şiddetsiz, insanca bir hayat, çocuklarımızın, gençlerimizin kısacası insanlarımızın güven içinde olacağı huzurlu bir ülkede yaşamaktır."

"ÇOCUKLAR UYURKEN SUSMALI, ŞİDDETE UĞRARKEN DEĞİL"

Ahenk Hukuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Komisyonu Üyesi Avukat Havva Benian İlhan da mahkeme huzurunda elini bağlayıp başını eğen her sanığın iyi hal indirimi almasından yakındı. Avukat ilhan şunları dile getirdi: "Her kravatı takan, takım elbiseyi giyen de iyi hal indiriminden yararlanmamalıdır. Çocuklara çığlık atmayı öğretirken ağızlarını tutan eli ısırmayı da öğretmek gerekiyor. Çocuklar uyurken susulmalı, şiddete uğrarken değil, her kravat takan, her mahkeme huzurunda ellerini bağlayıp başını önüne eğen iyi hal indiriminden faydalanmamalıdır."

CİHAN

Yorumlar