Tacikistan-Kırgızistan sınırında kriz

Tacikistan ile Kırgızistan sınırında 11 Ocak 2014 tarihinde sınır muhafızları arasında çıkan çatışma sonrasında, iki ülke başbakan yardımcıları ikinci kez Bişkek'te bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Tacikistan-Kırgızistan sınırında kriz

Tacikistan ile Kırgızistan sınırında 11 Ocak 2014 tarihinde sınır muhafızları arasında çıkan çatışma sonrasında, iki ülke başbakan yardımcıları ikinci kez Bişkek'te bir araya geldi. İki ülke arasındaki sorunların giderilmesi konusunda yoğun bir çalışma devam ediyor. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, görüşmeleri yürüten Başbakan Yardımcısı Tokon Mamıtov'u kabul etti. Başbakan Yardımcısı Mamıtov, Kırgız lider Atambayev'e görüşmeler hakkında bilgi verdi. Kırgız Başbakan Yardımcısı, sınırda güvenliğin güçlendirilmesi için gereken tedbirlerin alındığını söyledi. İki ülke başbakan yardımcıları düzeyinde bir sonra toplantı mart ayında Duşanbe'de yapılacak.
Kırgız tarafının yol yapım çalışmaları yüzünden çıktığı belirtilen çatışmada, 6 Tacik, 5 Kırgız askeri yaralanmıştı. Çatışmanın ardından bölgedeki güvenlik birimleri yöneticileri, her iki tarafın askerlerini ortak sınır bölgesindeki yerleşim biriminden uzaklaştırmak konusunda mutabık kalmıştı. Kırgızistan, Tacikistan ile arasında tüm sınır kapılarını tek taraflı kapatmıştı. Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki 970 kilometrelik sınırdan sadece 503 kilometresi belli iken, 2012'den itibaren iki ülke arasında başlayan sınır belirleme çalışmalarında henüz 47 kilometre üzerinde uzlaşma sağlanabildi.
CİHAN

Yorumlar