Süt, salep ve şekerin doyumsuz serinliği: Dondurma

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurma tezgahlarda yerini aldı. Çocukların çok sevdiği bu leziz ürün, büyüklerin de sıcak havalardaki en önemli serinleme aracı. Süt, salep ve şekerin karışımıyla üretilen dondurmada, kullanılan malzemelerin...

Google Haberlere Abone ol
Süt, salep ve şekerin doyumsuz serinliği: Dondurma

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurma tezgahlarda yerini aldı. Çocukların çok sevdiği bu leziz ürün, büyüklerin de sıcak havalardaki en önemli serinleme aracı. Süt, salep ve şekerin karışımıyla üretilen dondurmada, kullanılan malzemelerin kalitesi kadar maharet de öne çıkıyor.

Dondurmanın merkezlerinden Niğde’den gelip Bursalılara yaz boyunca dondurma sunan Yazıcı ailesi, baba mesleğini 16 yıldır sürdürüyor. Resul Yazıcı, bu leziz tatlının üretim aşamalarını şöyle anlattı: “Akşamdan sütümüzü alıyoruz. Saleple karıştırıyoruz, kaynatıyoruz. Sabah çekme işlemine başlıyoruz, makinede yapıyoruz. Dondurmanın içerisinde süt, salep ve şeker vardır, başka hiçbir katkı maddesi yoktur. Kullandığımız salep de kendi üretimimizdir. Çekirdek salebi Burdur’da değirmende çektirip un haline getiriyoruz ve dondurmada kullanıyoruz.”

Yazıcı, çekirdek salebin çocuklarda kemik gelişmesine katkı sağladığını, ayrıca yaşlılarda kemik erimesini önlediğini dile getirdi. Makinede dondurmanın soğutulması işleminin yaklaşık 20 dakika sürdüğünü belirten Yazıcı, "Ardından paslanmaz çelik krom kutulara boşaltıyoruz. Derin dondurucularda bir gün bekledikten sonra ertesi gün satışa sunuyoruz. Dondurmayı günlük üretiyoruz, aylarca bekletip satmıyoruz. Bugün ürettiğimiz dondurma en fazla iki gün sonra bitiyor." dedi.

NİĞDELİ 200 KİŞİ HER YAZ BURSA’YA GELİP DONDURMA SATIYOR

Niğde’den gelip Bursa’da dondurmacılık yapan çok sayıda aile bulunduğuna dikkat çeken Yazıcı, şu bilgileri verdi: "Çoğu sezonda 4 -5 ay çalıştıktan sonra memleketine dönüyor. Bursa’da Niğdeli olan, dondurmadan ekmek yiyen çalışanları ile birlikte en az 200 kişi var. Türkiye’nin bütün illerinde aynı şekilde dondurmacılık yapan Niğdeli hemşehrilerimiz bulunuyor."

'DONDURMAYI DONDURMACIDAN ALMALI'

Bir başka dondurmacı Recep Yazıcı ise yaz olunca tezgah altı dondurma üretiminin çok yaygınlaştığını belirtti. İnsanların dondurma alırken dikkatli olmasını tavsiye eden Recep Yazıcı, şu uyarılarda bulundu: "Sırf dondurmacılık yapan yerlerden dondurma alınmalı. Pastane gibi çeşitli yerlerde üretilen dondurmalar tehlikeli. Buralarda makine kullanılmıyor, genelde merdiven altı üretim yapılıyor. Biz dondurmacılar ise her şeyi halkımızın gözünün önünde yapıyoruz. Gönül rahatlığı ile tüketebilirler."

Uzmanlar, tüketicilere şu tavsiyelerde bulunuyor: "Dondurma, güvenilir yerlerden satın alınmalıdır. Alındıktan sonra dondurucuda bekletilmelidir. Açık alınan yumuşak dondurma bekletilmeden tüketilmelidir. Çok fazla dondurma tüketilmemelidir. Kapalı dondurma alınacaksa üretim tarihi ve içeriğine dikkat edilmelidir." CİHAN

Yorumlar