Sürmeli: 7 kişinin öldüğü TÜİK saldırısının sorumlusu hükümettir

Birleşik Kamu İş’e bağlı Büro İş Bursa Temsilcisi Sürmeli Selçuk Söğüt, Mart ayının son günlerinde 7 kişinin hayatını kaybettiği Kars’taki TÜİK saldırısı ve Mersin’de hemzemit geçitte trenin servis minibüsünü ezmesiyle 10 kişinin hayatını kaybetmesinden.

Google Haberlere Abone ol
Sürmeli: 7 kişinin öldüğü TÜİK saldırısının sorumlusu hükümettir

Birleşik Kamu İş’e bağlı Büro İş Bursa Temsilcisi Sürmeli Selçuk Söğüt, Mart ayının son günlerinde 7 kişinin hayatını kaybettiği Kars’taki TÜİK saldırısı ve Mersin’de hemzemit geçitte trenin servis minibüsünü ezmesiyle 10 kişinin hayatını kaybetmesinden hükümetin sorumlu olduğunu öne sürdü.

Sendika binasında yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Sürmeli, son günlerde Kars, Mersin ve Ankara’da kamu kurumlarında gerçekleşen saldırı ve kazalara dikkat çekti. Söğüt, şunları kaydetti: "Bu ölümlerin esas sorumlusu uygulanan politikalar ve istihdam şekli ile ülkenin ve emekçilerin içine düşürüldüğü durum ve yaşananlar nedeni ile ilgili bakanlıklar ve hükümettir. İstihdam şeklinin özelleştirme, taşeronlaştırma, güvencesizleştime, örgütsüzleştirme şeklinde uygulanan vahşi kapitalizm ve kölelik koşulları ile yürütüldüğü, tayin, terfi, atama, yer değiştirmelerin, ihtiyaç, hizmet gereği, liyakat, yetenek ve başarı esasları yerine iltimas torpil, yandaşlık esasları ve hamili kart notları ile yapıldığı çalışanların ekonomik sosyal ve kültürel, psikolojik olarak depresyon ve stres içerisine sokulduğu bir ortamda gün geçmemektedir ki intihar yaşanmasın. Cinnet geçiren personel saldırıları yaşanmasın, atanamayan öğretmen adaylarından birileri intihar etmesin. Hal böyle olunca ve beraberinde bir sürü tedbirsizlik ve zafiyet olunca benzeri olaylar ne yazık ki ülkemize özgü olarak eksik olmamaktadır."

3 bin 400 personel ile hizmet veren TÜİK’te çalışanların yüzde 75’inden fazlasının geçici sözleşme statüsünde bin 350 ile bin 550 TL arasında aylık ücret karşılığında görev yaptığını belirten Büro İş Bursa Temsilcisi Sürmeli Selçuk Söğüt, şöyle devam etti: "Kamu kurumlarının tamamında yaşandığı üzere kurum içi tayin ve yer değiştirmelerde ne yazık ki yandaş sendika referansı ya da hükümetten torpil ile işlemi yaptırma egemen olduğu Kars olayında ortaya çıkmıştır. Somut olayda psikolojik durumu sıkıntılı olduğu ve ilaç kullandığı bilinen içinde bulunduğu durum nedeni ile tayin istemesine karşın bu talebi yerine getirilmeyen, soruşturma yapılarak ceza verme yoluna gidilerek saldırıya davetiye çıkarıldığı anlaşılmaktadır. Bu saldırı hükümetin uyguladığı yanlış baskıcı ve anti demokratik politikaların bir ürünüdür. Kars’taki olaya benzer olaylarda da ortaya çıktığı üzere demokratik kanalların tıkandığı atama, terfi, tayin ve yükselmelerde objektif kriterlerin uygulanmadığı mülakat yolu ile bireylerin haklarının gasp edildiği, çalışanların ekonomik olarak borç batağına saplanmalarına neden olan kölelik koşulları düzeyinde ücretin ödendiği gelir adaletsizliğinin had safhada olduğu, insanca yaşanacak ücretin alınamadığı ortamda bu ve benzeri olaylar son olmayacaktır. Bu olayların sorumlusu da ülkeyi yönetme iddiası ile iktidara gelen Anayasa’da yer aldığı üzere halkın sağlığı ve refahını sağlamakla görevli olan hükümettir."
CİHAN

Yorumlar