Suriyeliler Valiliğin teklifini kabul etmedi

Muş Valiliği, ülkelerindeki savaştan kaçarak kentteki terk edilmiş evlerde yaşam mücadelesi veren Suriyeli aileler için kolları sıvadı.

Google Haberlere Abone ol
Suriyeliler Valiliğin teklifini kabul etmedi

Muş Valiliği, ülkelerindeki savaştan kaçarak kentteki terk edilmiş evlerde yaşam mücadelesi veren Suriyeli aileler için kolları sıvadı. Suriyeli aileler ise kaldıkları harabe evlerden çıkmamak için direndi.

Muş Vali Yardımcısı Fatih Demir başkanlığında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) daha önce kentte tespit edilen Suriyeli aileler için bir binanın odalarını döşedi. Vali Yardımcısı Fatih Demir, Göç İdaresi Muş Müdürü Adbuselam Er ve AFAD yetkililerinden oluşan ekip, Suriyeli aileleri harabe evlerden çıkarmaya çalıştı. Suriyeli aileler için donatılan kaloriferli binaya gelmeye bir türlü ikna edemeyen Vali Yardımcısı Demir ve beraberindeki ekip, aileler ikna edilene kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Vali Yardımcısı Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de yaşanan iç savaştan kaçarak Muş'a gelen aileleri tespit ettiklerini belirterek, onlar için belirlenen bir binada gerekli yatak, halı ve ısınma problemlerini giderdiklerini söyledi. Demir, ailelerin kaldıkları harabe evleri terk etmek istemediklerini ifade ederek şunları söyledi: “Sayın Valimizin de talimatı ile biz onlara güzel bir yer hazırladık. Yataklarımız bazalı, halı flekslerimiz yeni. Banyosu ve tuvaleti var. Akşam yemeği olacak, kahvaltısı olacak ve öğle yemeği olacak. Normal insanların yaşayabileceği bir yerde biz bunlara Şanlıurfa’da konteynır ayarladık. Şanlıurfa’da görüştük AFAD başkanlığı ile Şanlıurfa’da yer ayarladık fakat bunlar Şanlıurfa’ya gitmeyeceklerini belirttiler. Biz de dedik ki madem gitmiyorsunuz biz size burada yardımcı olalım diye. Ama derme çatma dediğimiz çadır tarzı yerlerde kalmanız mümkün değil. Hem hukukken hem vicdanen hem de insanen mümkün değil.”

Zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren ailelerin, kışın soğukta kalmasına müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Demir, “İlimize gelen Suriyelilerin sayısı yaklaşık 90 kişiyi buluyor. Devlet ve millet olarak onlara sahip çıkacağız. Bu insanlara sabah kahvaltılarını, öğlen ve akşam yemeklerini vereceğimizi söylüyoruz. Biz bunları yeni yaptığımız yere bir şekilde almamız gerekiyor. Yani ikna edeceğiz, belki bunlar biraz hani endişe ediyor olabilir. Çünkü arkadaşlar gerek Kürtçe konuştular gerek Arapça konuştular. Sonra teyzeler, ablalar ile konuşturduk. Dedik ki bunları ikna edin diye. Ama belki akşam olmasından, belki havanın kararmasından gündüz gözü olmadığından nereye gidiyoruz diye düşünmüş olabilirler. Muhtemelen geleceğiz demiş olabilirler. Belki biraz zorlama yapmaktansa ikna yolu ile yine bunları almamız lazım. Mecbur almak zorundayız. Bu öncelikle insani bir görev, vicdani bir görev ve herkesin görevi bu. Yani Muşlu insanlarımız da duyarlılık gösteriyorlar, onlara da teşekkür ediyoruz. Ama elimizden geleni biz yine yapacağız. Bizim görevimiz insanlara faydalı olmak. Daha iyi ve sıcak bir ortamda, bütün dertleri ile ilgileneceğiz. Doktor kontrolünden geçirip tedavilerini yapacağız. Derme çatma yerlerde kalanları toplayıp, hazırladığımız binaya yerleştirerek onlara hizmet vermeye çalışacağız.” CİHAN

Yorumlar