Suriye’deki olaylar Doğu Akdeniz’deki ihracatı olumsuz etkiledi

Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Adnan Korkmaz, Suriye olaylarının bölge ticaretini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Suriye’deki olaylar Doğu Akdeniz’deki ihracatı olumsuz etkiledi

Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Adnan Korkmaz, Suriye olaylarının bölge ticaretini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) meclis toplantısında Suriye ve Ortadoğu yaşanan olayların bölge ekonomisine etkileri ele alındı. İTSO Meclis salonunda gerçekleştirilen toplantı Meclis Başkanı Servet Ugutmen’in açılış konuşması ile başladı.

Meclis toplantısına davetli olarak katılan Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Adnan Korkmaz, Suriye’de yaşanan olaylar ve İskenderun Körfezi’ndeki gelişmelerin ülke ve bölgeye etkileri hakkında bir sunum yaptı. 2009 ila 2014 yılları arasında Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan olayları istatistiki bilgilerle anlatan Adnan Korkmaz, Suriye olaylarının meydana gelmesi ile ihracatın azaldığını ancak Ortadoğu’ya olan ihracatta artış olduğuna dikkat çekti. Bölgeden Ortadoğu’ya İran’a Irak’a ve diğer ülkelere gönderilen ürünler olduğunu dile getiren Korkmaz, “Ancak son yaşanan Suriye olayları Yayladağı ve Cilvegözü sınır kapılarının kapanması ihracatı ve ticareti olumsuz yönde etkiledi. Bölgeden yapılan dış ticaretin azalmasında savaşın da etkisi olmasına rağmen, ihracat devam etmiştir ve zaman zaman artışlarda yaşanmaktadır." dedi.

Korkmaz açıklamasının devamında ise, "2010 ile 2012 yılları arasındaki ihracat rakamlarında artış olduğunu da söyleyebiliriz. Bu artışların nedeni ise Gaziantep’in ihracat şampiyonu İskenderun’da üretilen demir-çeliği alıp kendi bölgesinden ihracat yapmasından dolayı yapılan bizim bölgeden değil de Gaziantep bölgesinde görülmekte. Bu nedenle Türkiye’nin değişik bölgelerinden yapılan ihracatlar bizim bölgemize yansımamaktadır. Bu da ihracat rakamlarında değişmelere neden olabiliyor. Tüm bunlara rağmen Hatay’ın ihracatta önemli bir payı olduğunu söyleyebiliriz. Temennimiz Suriye’deki olaylar bir an önce biter ve Suriye pazarı bizlere açılır.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar