Süleyman Şah Operasyonu'na Öcalan'dan 'Eşme Ruhu' Mesajı

Abdullah Öcalan'ın Nevruz mesajında Şah Fırat Operasyonu'ndan 'Eşme ruhu' olarak bahsetmesi dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Süleyman Şah Operasyonu'na Öcalan'dan 'Eşme Ruhu' Mesajı

Abdullah Öcalan'ın Nevruz mesajı Diyarbakır'da HDP milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya lider sebebi ile okundu. Öcalan mektubunda, 40 yıldır devam eden silahlı mücadelenin sonlandırılmasının devrinin geldiğini söylerken dikkat çeken bir öteki nokta ise 'Eşme ruhu' mesajıydı.

ÖCALAN ŞAH FIRAT OPERASYONUYLA İLE İLGİLİ NE DEDİ?

Öcalan, Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'nin, PYD kontrolündeki Eşme Köyü'ne taşınmasına vurgu yaptığı mektubunda şunları söyledi:

'Hem bölgemiz için hem de uluslararası dünya için kocaman manası bulunan Kobani direnişini ve zaferini selamlıyorum. Bu temelde gelişen 'Eşme ruhunu' halklarımız bünyesinde yeni tarihin sembolü şekilde selamlıyorum. Yukarıda belirlemeye çalıştığım bütün bu saptamalar tek cümleyle tarihimizin ve güncelliğimizin cemiyet şekilde tekrar revizyonu, restorasyonu ve tekrar yapımı için kıymetli bir çağrıdır.'

ÖCALAN'IN SÖZLERİNİN ANLAMI

Siyasi yorumcular Öcalan'ın bu sözleri, Şah Fırat Operasyonu'nun YPG ve TSK ile koordinasyon bünyesinde gerçekleştiğini söylemek için kullandığını belirtiyor.

OPERASYONLA İLGİLİ YPG NE DEMİŞTİ?

Öcalan, Şah Fırat Operasyonu'nu 'Eşme ruhu' ve 'yeni tarihin sembolü' şekilde görüyor lakin YPG, PKK ve AK Parti'nin operasyondan sonra yaptığı izahatlar Öcalan'ın mesajı ile çelişiyor.

Hafızalarımızı biraz tazeleyelim. Sizi bundan takribî 1 ay öncesine götürelim.

Tarih: 23 Şubat 2015

YPG, operasyonun derhal peşinden bir izahat yaparak, operasyonun kendi kontrollerinde ve onayında yapıldığını bildiriyordu. Yapılan izahatda aynen şu ifadeler yer almıştı:

'Türk devletinin talebi ve koalisyon güçlerinin isteğini değerlendiren komutanlığımız insani boyutları ön planda bulunan operasyonda bir sakınca görmemiş ve tasdik vermiştir. Bu operasyon YPG Komutanlığımızın bilgisi dahilinde ve YPG Kobani güçlerimizin katılımıyla gerçekleştirilmiştir'

PKK NE DEMİŞTİ?

Aynı gün YPG'nin peşinden PKK'nın Kandil'deki liderlerinden Murat Karayılan da bir izahat yapmıştı. Karayılan da YPG'nin izahatlarına enlem şekilde şunları söylemişti:

'Türk ülke yetkilileri bu operasyonla ilgili şekilde Kobanê Kanton yöneticileri, gene YPG temsilcileri ve PYD Eşbaşkanlığı ile 5 kere görüşme yapmışlar ve Süleyman Şah'taki askerlerin kurtarılması operasyonu için kendilerinden izin ve destek istemişlerdir. Açıklamalardan da anlaşılacağı üzere Kobanê'den Süleyman Şah'a 3 km yakınlaşana kadar bulunan bütün alan boyunca YPG güçleri Önlem alıyor, koridor açıyor, YPG araçlarının eskortluğunda Türk ülke güçleri oraya getiriliyor ve bu temelde bir takım araçlar da yol boyu ilerleyerek Süleyman Şah Saygı Karakolu'na gidiyorlar.'

AK PARTİ NE DEMİŞTİ?

Tüm bu izahatların peşinden şimdi sizi 1 gün sonrasına götürelim.

Tarih: 24 Şubat 2015

Başbakan Ahmet Davutoğlu, YPG ve Murat Karayılan'ın izahatlarının peşinden kamera karşısına geçerek yaplıan izahatları yalanlamıştı. Kimseden izin almadıklarını belirten Davutoğlu, şu sözleri söylemişti:

'Türkiye kendi hukukunu korumak için izin de almaz destek de istemez. Biz yalnızca sivil kayıpları önlemek için teknik şekilde bildirimde bulunduk.'

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar