SSPE hastası Bedirhan, 15 günde bu hale geldi

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinin Mezra beldesinde büyük bir dram yaşanıyor. 1998’den önce dünyaya gelenler, iddialara göre o dönem yaptırdıkları tek doz kızamık aşısının neden olduğu SSPE hastalığı nedeniyle en fazla 16 yıl...

Google Haberlere Abone ol
SSPE hastası Bedirhan, 15 günde bu hale geldi

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinin Mezra beldesinde büyük bir dram yaşanıyor. 1998’den önce dünyaya gelenler, iddialara göre o dönem yaptırdıkları tek doz kızamık aşısının neden olduğu SSPE hastalığı nedeniyle en fazla 16 yıl yaşabiliyor. Aniden ortaya çıkan hastalık, gençleri 15 gün gibi kısa sürede ölüm döşeğine mahkûm ediyor.

Bu hastalığın son örneği Bedirhan Timur oldu. 15 gün öncesine kadar gitar çalıp şarkılar söyleyen, arkadaşlarıyla halay çeken Bedirhan, şimdi Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nde hayatta kalma savaşı veriyor. Timur, babasının kendisine karne hediyesi olarak aldığı motosiklete de binemedi. Çocukları Timur’la aynı kaderi paylaşan yüzlerce aile ise adeta ölüme terk edildiklerini belirtiyor.

Kızamık virüsü enfeksiyonundan kaynaklanan merkezi sinir sistemi hastalığı Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE)’e yakalanan gençler uzun süren koma sürecinden sonra hayatını kaybediyor. Sağlık Bakanlığı’nın 1998 yılına kadar uyguladığı tek doz kızamık aşısının neden olduğu belirtilen ölümcül SSPE, son olarak Bedirhan Timur’u yatağa mahkûm etti. Bu yıl lise ikinci sınıfa geçen Bedirhan Timur, 2 hafta önce aniden rahatsızlandı. Şırnak Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve daha sonra Diyarbakır’a sevk edilen Timur’un SSPE’ye yakalandığı belirlendi. Çocuk Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’nde tedavi gören Timur’un yüzlerce akranı gibi artık yatağa mahkûm yaşayacağı kaydedildi.

Timur’un ikamet ettiği Şırnak’ın Mezra beldesinde şu ana kadar 11 kişi aynı hastalıktan hayatını kaybetti. 4 ay önce kuzenini kaybeden Timur, SPPE’ye yakalananlarla yaşıt ve hepsi 1998 doğumlu. Beldenin 98 doğumlu son gençlerinden olan Timur’un da yoğun bakıma alınması, beldede yaşayan aileleri tedirgin etti. Sağlık Bakanlığı'nın o dönemde yaptığı kızamık aşısını yaptıran ya da hatırlamayan aileler, erken teşhis için Van ve Ankara’daki hastanelere gitmeye başladı.

Güneydoğu’da SSPE’ye yakalanan gençler Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nde oluşturulan koğuşta kalıyor. SSPE koğuşunda Hamdiye Akak oğlu Mehmet (17), Fatoş Yeşil oğlu Barış (16), Sabiha Askan kızı Hamdiye (17), Zerife Delibalta oğlu Ahmet (16) ve Remziye Kaçar kızı Elanur ile birlikte acı çekiyor. Kimi anne 1 yıldır, kimisi 8 yıldır çocuğunun komadaki halini izliyor. Çocuklar adeta annelerinin kucağında ölümü bekliyor. Anneleri yanlarında olmayınca hastalık daha hızlı ilerliyor. Anneyle kurulan göz teması, çocuğun hayata tutunmasını sağlıyor. Aileler sadece SSPE hastalarıyla ilgilenecek bir doktorun görevlendirilmesini istiyor.

Bedirhan Timur’un babası Naci Timur, hastalığın Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı aşıdan kaynaklandığını savunarak "O dönemde oğlumla yaşıt olan ve aşı olan iki yeğenimi kaybettim. Aşıların yapıldığı tarihlerde köyümüzde 10 çocuğu yüksek havaleden dolayı kaybettik. Tedavisi bulunmayan bir hastalık. Hiç bir tv kanalı bundan bahsetmiyor yardımcı olmuyorlar bize." dedi. Ablasının çocuğunun SSPE’den hayatını kaybetmesinden sonra çocuğunu Ankara’ya götürdüğünü ve SSPE teşhisi konulduğunu anlatan Timur, "Ancak bu hastalığın tedavisinin olmadığını söylediler. Defalarca Sağlık Bakanlığı'nı aradık, kimsenin yardımcı olamayacağı, böyle bir şeyin tedavisinin mümkün olmadığı belirtildi." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar