Son yağışlar meyvenin yanında zeytinde de döllenme sorununa neden oldu

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik, dolu yağışının kiraz, armut, şeftali, bağlar, çilek ve buğdayda büyük kayıplara neden olduğunu söyledi. Çelik, “Son günlerdeki dengesiz ve aşırı yağışlar ise meyve...

Google Haberlere Abone ol
Son yağışlar meyvenin yanında zeytinde de döllenme sorununa neden oldu

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik, dolu yağışının kiraz, armut, şeftali, bağlar, çilek ve buğdayda büyük kayıplara neden olduğunu söyledi. Çelik, “Son günlerdeki dengesiz ve aşırı yağışlar ise meyve ve zeytinde döllenme sorununa neden oldu.” dedi.

Yurdu etkisi altına alan şiddetli sağanak yağış ve dolu, özellikle tarım alanlarında büyük zararlara yol açtı. Tarım havzası olarak bilinen Bursa’da da son yağışlarla birlikte dolu düşmesi özellikle armut, şeftali ve zeytinde büyük zarara neden oldu. Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik, konuyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de Kasım 2013 Ocak, Şubat, Mart, Nisan 2014 mevsimlik yağışlar olmaması, Mayıs ayında ise istenilenden fazla yağmur düşmesi meyve ve zeytinde döllenme sorunu yaşatmış, dolu nedeniyle kiraz, armut, şeftali, bağlar, çilek ve buğdayda ise yüzde yüze varan kayıplar meydana gelmiştir.”

M. Kemalpaşa ve Karacabey’de domates ve ayçiçeği ekimi yapılamadığını bildiren Çelik, bu aydan sonra yapılacak ekimlerin ise geç kalacağı için büyük miktarda verim kayıpları olacağını söyledi. 20 günden beri Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu olarak bütün Ziraat Odaları ile birlikte hasar tespiti yaptıklarını belirten Çelik, Mudanya, Osmangazi ve Gürsu ziraat oda başkanlarıyla Ankara’ya giderek bölgenin durumunu TBMM’de yetkili birimleri ilettiklerini söyledi.

Dünyanın her ülkesinde tarımın devletin korumasına alındığını aktaran Ali Çelik, “Çiftçinin üretime devam etmesi için üreticiye bundan üç sene önce afet kanunu içinde yardım yapılması, borçlarının faizsiz 6 ile 10 seneye yayılması şarttır. Aksi üretici üretimine bu zor şartlarda devam etmesi imkansızdır.” ifadesini kullandı. Bu durumun üreticiyi ne gibi zorluklara sürükleyeceği ve ülke ekonomisine vereceği zararın göz önünde bulundurularak hükümetçe mutlaka tedbir alınması gerektiğinin altını çizen Ali Çelik, “Ziraat odaları olarak Bursa’nın bütün kazalarında hasar tespit komisyonları toplanmasına karar verildi. Dün itibariyle hasar tespit çalışmalarına başlandı. Mevsimsiz yağışların ziraata ne kadar olumsuz etki ettiği bu sene daha iyi görüldü.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar