Soma'daki maden faciası yurdun bir çok yerinde protesto edildi

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasında ölümleri protesto etmek amacıyla yurdun birçok yerinde eylemler düzenlendi. Eylemlerde zaman zaman polis ile protestocular arasında gerginlikler yaşandı. İSTANBUL: GAZİ MAHALLESİ'NDE...

Google Haberlere Abone ol
Soma'daki maden faciası yurdun bir çok yerinde protesto edildi

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasında ölümleri protesto etmek amacıyla yurdun birçok yerinde eylemler düzenlendi. Eylemlerde zaman zaman polis ile protestocular arasında gerginlikler yaşandı.

İSTANBUL: GAZİ MAHALLESİ'NDE EYLEM YAPAN GRUBA POLİS MÜDAHALESİ

Gazi Mahallesi'nde, Soma’da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenleri bahane ederek eylem yapıp yolu trafiğe kapatan gruba, polis ekipleri biber gazıyla müdahale etti.

Sultangazi Gazi Mahallesi İsmet Paşa Caddesi üzerinde akşam saatlerinde toplanan grup, Soma'da maden kazasında hayatını kaybedenleri bahane edip sokağa çıkarak kurdukları barikatı ateşe verip yolu trafiğe kapattı. Zırhlı araçlarla bölgede önlem alan polis, gruba biber gazı ve TOMA ile müdahale etti. Sloganlar atan grup, polise havai fişekle karşılık verdi.

Polisin müdahalesiyle ara sokaklara dağılan gruplar, zaman zaman tekrar cadde üzerine çıkıp eylemlerini devam ettirdi.

KOCAELİ: İZMİT'TE, SOMA EYLEMİNE POLİS MÜDAHALESİ

İzmit'te, Soma’daki maden kazasını protesto etmek isteyen gruba polis, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

Protesto için Cumhuriyet Parkı'nda toplana grup, Perşembe Pazarı'ndaki AKP Kocaeli İl Başkanlığı binasına doğru yürüyüşe geçti. Pankart ve dövizlerle yürüyen grup, zaman zaman slogan atarak hükumete tepki gösterdi. Polis ekipleri, AKP binası önünde güvenlik önlemi aldı. Grupta bulunan bazı şahıslar, önce polis bariyerini kaldırmaya çalıştı, ardından taşla ve havai fişeklerle barikata saldırdı. Polis müdürlerinin dağılmaları yönünde uyarıda bulunduğu grup, uyarıları dikkate almayınca önce tazyikli su, ardından biber gazlı su ile eylemcilere müdahale edildi. Gözaltına alma işlemi sırasında çekim yapan bazı gazeteciler de polisin müdahalesine maruz kaldı. Bu sırada polisle gazeteciler arasında gerginlik yaşandı.

Olayda bazı eylemciler gözaltına alınırken, diğerleri de olay yerinden uzaklaştı.

BURSA: SOMA PROTESTOSUNDA GERGİNLİK

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasını protesto amacıyla Bursa'da düzenlenen eylemde polis ile göstericiler arasında gerginlik yaşandı. Polisin, TOMA ile müdahale ettiği göstericiler ara sokaklara dağıldı.

Soma'daki faciayı protesto amacıyla Heykel'de toplanan Halkevleri ve BDP'lilerin de aralarında bulunduğu 'Diren Grubu', AK Parti il binasına yürümek istedi. Polisin, "Size tahsis edilen alan burası, gidemezsiniz." ikazı üzerine gerginlik yaşandı. Polisin iki TOMA ile müdahale ettiği göstericiler ara sokaklara dağıldı.

Polis ve vatandaşlar arasındaki çatışmalar devam ediyor.

ARDAHAN: ARDAHAN SOMA İÇİN TEK YÜREK OLDU

Ardahan'da bir araya gelen yüzlerce kişi, Soma'da maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için protesto yürüyüşü yaptı.

Ardahan’da sivil toplum örgütleri, sendika ve parti teşkilatlarının da aralarında bulunduğu onlarca kişi, Dursun Akçam Kültür Evi’nde bir araya geldi. 'Özelleştirme ve taşeronlaştırmaya son, kader değil iş cinayeti' pankartı açan grup, ardından Anıt Parka doğru yürüyüşe geçti.

Burada bütün STK partiler adına yapılan basın açıklamasında, maden faciasında işçilerin hayatını kaybetmesinden hükümetin sorumlu olduğu belirtildi.

Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenlerin ölümlerden sorumlu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Yıllarca kamu eli yönetimin yapıldığı bu sahalar özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlamalar yaşanmıştır. 2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetlerinde artış göstermesinin nedeni özelleştirme ve taşeronlaşmanın sonucudur. Katliamın faili, kuralsız çalıştırma nedeniyle maden de çalışan sayısını bile tespit edemeyenlerdir." denildi.

Yapılan basın açıklamasının ardından grup kısa bir süre oturma eylemi yaptı. Grubun taşıdığı dövizlerle birlikte '15 yaşındaki Kemal'in madende ne işi var? Soma'nın hesabını soracağız, Madende ölüm kader değil, güzel ölüm istemiyoruz." yazılı dövizler açıldı. 'Soma’nın hesabı sorulacak' şeklinde sloganlar atan grup daha sonra dağıldı.

İZMİR: SOMA’DAKİ MADEN FACİASI PROTESTOSUNA POLİS MÜDAHALESİ

İzmir’de, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasını protesto için eylem yapan gruba polis müdahale etti.

Basmane Meydanı'nda toplanan bazı siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, sloganlar eşliğinde Konak Meydanı'na yürüdü. Burada, polis barikatını geçmek isteyen gruba müdahale edildi. Gruptakilerin havai fişek atması üzerine polis, TOMA’lardan sıkılan tazyikli su ve biber gazı ile karşılık verdi.

CİHAN

Yorumlar