Soma Kaymakamı Atçı: Faciasının ardından yardımlar devam ediyor

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasının ardından başlayan yardımlar devam ediyor. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Türk-İş Başkanlığı'nın maden kazasında şehit olan işçilerin ailelerine ve sağ kurtulanlara dağıtılmak üzere 812...

Google Haberlere Abone ol
Soma Kaymakamı Atçı: Faciasının ardından yardımlar devam ediyor

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasının ardından başlayan yardımlar devam ediyor. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Türk-İş Başkanlığı'nın maden kazasında şehit olan işçilerin ailelerine ve sağ kurtulanlara dağıtılmak üzere 812 bin TL nakdi yardım yaptığını ve bu paranın dağıtılmaya başlanacağını söyledi. Atçı ayrıca konut projesiyle ilgili olarak birkaç arsa üzerinde görüşmelere başlandığını bildirdi.

Maden faciasının ardından Türkiye’nin her yerinden yardımların gelmeye devam ettiğini belirten Kaymakam Atçı, yaptığı açıklamada, “İlçemizdeki olayla ilgili yapılan nakdi yardımlar, AFAD Başkanlığı bünyesinde açılan hesaplarda toplanıyor. Bu yardımlar devam ediyor. Bunlardan birisi de konut projesi. Bunun için arsa tahsis çalışmaları üzerinde çalışma yapılıyor. Birkaç yer var, onlar üzerine yapılabilir. Belki 301 aileyi de aşan bir konut projesi olacak. Bunun yanısıra ülkemizin her yerinden gelen ayni yardımlar var. Kızılay bünyesinde bu yardımlar, hem ilçemizde hem de komşu ilçelerde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve oradan sağ kurtulan madencilerimize ulaştırılıyor. Gelen yardımları, açtığımız bir salonda sergiliyoruz. Oraya gelen işçilerimiz, bir alışveriş arabasıyla ihtiyaçlarını alabiliyor.” dedi.

Türk-İş'in de işçilere yönelik nakdi yardımda bulunduğunu kaydeden Bahattin Atçı, "Türk-İş, 812 bin TL para yardımı gönderdi. Bu parayı evvela hayatını kaybeden ve oradan sağ kurtulanlara dağıtacağız. Türk-İş Başkanlığı'yla yaptığımız görüşmede, bundan sonra da diğer işçiler için yardımda bulunacaklarını söylediler. Bunun boyutu belli değil. Böyle bir şey gelirse onu da buradaki Maden İş Sendikası ile birlikte dağıtacağız.” diye konuştu.

Kapatılan maden ocaklarında çalışan işçilere işbaşı yapmaları konusunda baskı uygulandığı yönündeki iddiaları da cevaplandıran Kaymakam Atçı, “Soma Kömürleri'ne ait üç ocak kapalı. Kazanın meydana geldiği Eynez Ocağı zaten kapandı, adli süreç devam ediyor. Diğer iki ocakta, Işıklar ve Atabacası’nda iş güvenliği müfettişleri eksiklikler bulduğu için üretim durduruldu. İş müfettişlerinin verdiği raporlar doğrultusunda bu eksikliklerin giderilmesi gerekiyor. Ocaklara uzun süre girilmediği takdirde bir daha girilemez hale geliyor. Firma, iyileştirme çalışmalarına başladı. İşçilerin tümünü çalıştıracak bir durum yok ancak işçiler gitmediği için tüm işçilere yönelik bir çağrı bu. İşçilerin tümünün çalışması söz konusu değil. Bu çalışmalar yapılırken de iş güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Bu konuda teknik birimlerin oralarda bulunup onların nezaretinde bu çalışmaların yapılması gerekiyor. Güvenli bir ortam olmalı. Hem o ocağın üretime hazır hale gelmesi lazım hem de güvenli bir iş ortamının sağlanması lazım.” dedi. CİHAN

Yorumlar