Soma Adliyesi’nde şirket avukatı iddiaları yalanladı

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasıyla ilgili olarak Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 26 kişi gözaltına alınmıştı. Madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin avukatlarından...

Google Haberlere Abone ol
Soma Adliyesi’nde şirket avukatı iddiaları yalanladı

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasıyla ilgili olarak Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 26 kişi gözaltına alınmıştı. Madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin avukatlarından Uğur Zincir, adliye önünde yaptığı açıklamada, ocakta sıcaklık yükselmesine rağmen çalışmaların sürdüğü şeklindeki açıklamanın gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Av. Zincir, konuştuğu sırada madende hayatını kaybedenlerin yakınları tepki gösterdi.

Av. Uğur Zincir, adliye önünde şunları söyledi: “Dört avukat olarak görev yapmaktayız. İlk günden bu yana Soma’dayız. Basında yayınlanan bazı bilgiler var. 'Şirket, gözaltında bulunanlara avukat atamadı.' denmiş ancak bu doğru değil. Biz ilk günden bu yana buradayız. İfadelere girmek istedik, özellikle savcılık ifadelerine girmek istedik, savcılık ifadelerine alınmadık, girmemiz engellendi. Bize, 'Sadece bir kişinin avukatlığını yapabilirsiniz ve başkalarının avukatlığını yapmanız mümkün değil.' denildi ancak gözaltında bulunan arkadaşlara bizim hazır bulunduğumuz söylenmemiş. Biz burada saat 12.00’den itibaren hazır bulunmamıza rağmen bizi saat 3’e kadar, sorgu aşamasına gelinene kadar adliye binasının içine dahi almadılar. Savunma hakkını engellediler. İçeriye girdiğimizde de savcıyla ve müvekkillerimizle görüşemedik. Bizi vekil olarak tayin etmek isteyip istemediklerini şirket çalışanlarına soramadık ve onlar bizi görmedi. Bu şekilde ifadeleri alındı. Bize sadece bir kişinin avukatlığını yapabilirsiniz denilmesine rağmen barodan atanan üç avukat, bütün ifadelere katıldı. Onlara bu şekilde yaptırılırken bize yaptırılmadı.”

OCAKTAKİ ÖLÇÜMLERİN YÜKSEK OLDUĞU İDDİASI

Maden ocağında yapılan ölçümlerin çok yüksek olduğu, bunun uzun bir süre devam ettiği gibi bir iddia bulunduğunu da ifade eden Av. Zincir, “Bu gerçek değildir. Olaya en yakın olan sensördeki bilgileri paylaşacağım. Olay esnasına kadar herhangi bir farklı durum söz konusu değildir. Kesinlikle böyle bir husus yok. Bilirkişi raporunda, 50’nin üzerine çıktığına dair bazı şeyler söylendi ancak biz ne bilirkişi raporuna ne de dosyanın tamamına ulaşamadık. Fotokopi taleplerimiz karşılanmadı. Her talebimiz reddedildi. Dosyanın içinde ne olduğunu bilmiyoruz. Nisan ayının 5’inden itibaren tamamen normal bir seyir söz konusudur. Bu böyle devam ediyor. Sonraki günler de devam ediyor, hiçbir şey yok. 3 dakika içerisinde 500 pp'ye çıkıyor.” dedi.

Zincir açıklama yaptığı sırada madende yakınlarını kaybeden vatandaşlar tepki gösterdi. Tepkilerin artması üzerine Uğur Zincir, adliye binasına girmek zorunda kaldı. CİHAN

Yorumlar