'Soma 301' Filminin Çekimine Manisa Valiliği'nden İzin Yok

Yönetmen ve yapımcı Faik Ahmet Akıncı, Soma'da yaşanan maden faciasını beyaz perdeye aktarmak için çekeceği filmine Manisa Valiliği'nden izin verilmediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Soma 301' Filminin Çekimine Manisa Valiliği'nden İzin Yok

Yönetmen ve yapımcı Faik Ahmet Akıncı, Manisa'nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan maden faciasını beyazperdeye aktarmak için çekeceği 'Soma 301' adlı filmine, 10 gün öncelikle müracaatına karşın Manisa Valiliği'nden henüz izin alamadığını söyledi.

'DAVANIN SEYRİNE GÖRE KARAR VERİLECEK'

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş konudan bilgisi olmadığını söylerken, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Soma'nın içli bir dönemden geçtiğini belirtip, 'Şu an da film çekilip, çekilmeyeceğine dair müspet ve menfi bir cevap veremiyoruz. Konu değerlendirmede, Soma ile alakalı bir dava süreci başladı. İddianamenin kabul edilmesinden sonra 13 Nisan'da bir mahkeme var. Mahkemenin gidişatına sorun yaratmaması için değerlendirme ilk duruşmadan sonra davanın seyrine nazaran yapılacak' dedi.

'10 GÜNDÜR CEVAP ALAMADIK'

Yönetmen ve yapımcı Faik Akıncı, Soma'da tuttuğu ofisinde konuyla ilgili yaptığı matbuat izahatsında, 'Soma faciasının yıldönümünde vizyona girecek şekilde, Soma'nın filmini çekmeye geldim. 2014-2015 yılları içerisinde altı sinema filmi çektim. Bunlardan ikisi İstanbul'da, ikisi İzmir, öteki ikisi de Yalova'da çekildi. Bir sinema filmi çekmeden öncelikle bakanlığa ve valiliğe referans ederiz. Valiliğe, sinema filmi yapımcı kodumuzu veririz. Ticaret odası etkinlik belgesini, imza sirküsünü ve vergi levhamızı veririz. Bunların dışında yalnızca filmde oynayan oyuncuların ismini ve teknik ekibin isimlerini yazılı şekilde bildiririz. Bu bilgilerimizi, oyuncularımızı, teknik ekibimizi ve filmimizin ismi ile hepsini valiliğe yazdım fakat 10 gün öncelikle referans etmemize karşın lüzumlu sonucunda alamadık' dedi.

'GÖZALTINA ALIP ÜÇ GÜN NEZARETTE TUTTULAR'

Bunun üstüne yine Manisa İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne giderek görüştüğünü belirten Akıncı, 'Kültür Müdürlüğü, 'Valilikle görüşüp size döneceğiz' dediler. Ben de derhal vali erkeği arayıp hali açıklayıp lüzumlu iznin çıkarılması hususunda destekçi olmasını istedim. Daha sonra yetkililerle iletişim kurduğumda bana dedikleri şey ise, 'Şirketinize bir ova yazdık, sizden senaryoyu ve sinopsisi istiyoruz' dediler. Yönetmelikte böyle bir şeyin olmadığını anlatım edince bana 'Evet, yönetmelikte böyle bir şey bulunmamakta lakin siz, Faik Ahmet Akıncı'sınız. Sizden senaryoyu ve sinopsisi istiyoruz' denildi. Yönetmelikte olmayan bir şeyi benden istiyorlar. Yasal olmayan bir şeyi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü benden istiyor. Daha sonra bu vakayı vali baya anlattım, konuyla ilgili bana döneceğini ifade etti lakin bana şu esas kadar kimse müspet şekilde dönen olmadı. Soma'ya daha öncelikle Genel Maden-İş Sendikası'nın eğitmeni, uzmanıyken eğitim eda etmek için üç kez geldim. Her gelişimde Soma'da gözaltına alındım. 'İstanbul'dan aramanız var.' deyip beni gözaltına alıp, üç gün nezarette yakalayıp seminer ve eğitim tarihini geçirip buradan gönderdiler. Daha öncelikle üç kez bana bunu oluşturan Manisa Valiliği, bu sefer burada film çekmemi engellemeye çalışıyor. Türkiye sinema piyasası beni fazla fazla iyi tanır. Faik Ahmet Akıncı, çekiyorum dediği bir şeyi çeker. Soma maden faciasını çekeceğim. Bu lakin Soma'da lakin Soma dışında olur, çekip, maden faciasının yaşandığı 13 Mayıs'ta vizyona sokacağım' diye konuştu.

'İZMİR VALİLİĞİ İZİN VERDİ'

Akıncı, çekimlerinin bir bölümünü Kınık'ta yapacakları için İzmir Valiliği'ne de başvurduklarını ve lüzumlu izinlerin verildiğini de kaydetti.

SİNEMA DÜNYASINDA VİZYONA YENİ GİREN FİLMLER

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar